Mинистре одбраните правну државу, уколико постоји!

nebojsa StefanovicБеоград, 26.05.2016. – Председник Синдиката Драган Жебељан, упутио је отворено писмо министру Небојши Стефановићу у којем је затражио одбрану правне државе и заштиту полицијске професије од нарушавања угледа у јавности у вези случаја “Савамала”.

Писмо преносимо у целости:

Господине министре,

Свакога дана све више се у медијима као и на улици, о Министарству унутрашњих послова и полицији говори у негативном контексту због евидентног пропуста у раду овог државног органа на чијем сте челу и за чији сте рад одговорни.

Неспорно је да је пропуста у раду било и да се из економско-политичких разлога неко у „врху“ Министарства брани и штити. Да ли покушавате да одбраните неодбрањиво и заштитите оне који Вашу заштиту не смеју да добију?

Својом неспретном изјавом „Да полиција није изашла на терен због опасности од струјног удара, због пресечених електричних водова“ донела је више штете него користи и на тај начин још више продубила сумњу и изазвала подсмех. На жалост, због тога цела земља трпи.

Молим Вас немојте више на такав и сличан начин да помажете полицији. Немојте умањивати  одговорност оних руководилаца у МУП који су дозволили да један део ужег центра Београда постане окупирана зона од стране НН лица у црним униформама са фантомкама на главама који су се довезли у црним возилима без регистарских ознака тероришу грађане. Та лица су присвојила власт у своје руке и противправно су ограничила слободу кретања грађанима који су се затекли на лицу места, одузела су им телефоне и извршила крађу ватреног оружја.

Немојте замењивати тезе да се ради о рушењу бесправно изграђених објеката. Зна се ко и на који начин може да руши.

У овом случају ради се о злоупотреби полиције која је склоњена са улица и није пружила заштиту грађанима који су то од полиције тражили а била је у законској обавези.

Немојте рећи да полиција није била на улици и на терену. На аутобуској станици, железничкој станици и у речној полицији стално дежурају полицијске патроле и позорници. Они су удаљени од објеката који су рушени и који су били запосети од стране НН лица од 50 до 500 метара и немогуће је да нико од полицајаца ништа није чуо. Када се руше грађевине, та бука изазива пажњу и прекид сна чак и оних који спавају. Да ли је полиција на аутобуској станици спавала? Да ли су дежурни полицајци из речне полиције, који иначе имају оптичку видљивост са прозора и који су удаљени свега 50 метара спавали сном праведника, када нису чули буку? Није ли им таква бука пробудила знатижељу да изађу, виде и утврди шта се на терену ради и ко руши објекте у глуво доба ноћи.

Није, сем ако им претходно није наређено да не реагују и да окрену главу!

Ко је могао да нареди? Ко је могао да један део града преда НН лицима у униформама са фантомкама? Ко је могао да кроз Београд вози возила без регистарских ознака? Где је била полиција те ноћи, господине министре?

Господине министре, била је то ноћ када је полиција била под режимом приправности због парламентарних избора, људства није мањкало.

Да ли је могуће да ви као министар не знате шта вам се дешава у министарству? Ко је за то одговоран, сем ако нисте одговорни, лично!

Да ли сте свесни чињенице да ће те бити први министар у историји, за време чијег мандата су маскирана НН лица преузела власт у делу центра Београда, грађане противправно лишили слободе а део града окупирали.

Ко је то могао, умео и смео сем полиције? Да ли је то можда био део полиције (како се већ прича по кулоарима и у полицији), појединци од поверења који су злоупотребљени. Спречите такве приче ако су неистините!

Од догађаја прошло је месец дана, чувар је само после месец дана преминуо. Стрес и шок који је доживео сигурно је утицао на његово здравствено стање. А шта је полиција урадила? Ништа, и даље ћути!

Зашто ћути господине министре? Зашто институција трпи несагледиву штету по углед и поверење које се годинама стварало? Зашто дозвољавате да неко блати нашу професију?

Молим Вас имајте у виду да штета која је проузрокована незаконитим радом тешко се може  надокнадити и да ће оставити несагледиве последице по друштво.

Господине министре, дужни сте да одбраните правну државу, уколико постоји!

Oд вас то захтевају грађани ове земље и полицајци који су стављени на стуб срама.

С поштовањем,

Председник синдиката
Драган Жебељан

 

Повезани текст:
Јанковић: Старешине дале неистините изјаве, сваљују кривицу на најниже извршиоце

Оставите одговор