Чистка у Сектору финансија МУП?!

nedeljkovic-mirjanaБеоград, 09.09.2016. годинине – Поједини медији, али и синдикати унутар МУПа пренели су информацију да је госпођа Мирјана Недељковић досадашња начелница Сектора за материјално-финансијске послове смењена, односно да је дала оставку.

Како наводе медији, њој се наводно ставља на терет одговорност за лоше резултате рада, премашивање буџета МУП-а и одговорност за набавку лоше опреме.

Она је тако, по некима чак и одговорна за тендер обуће који је потписао Жељко Којић у време министра Ивице Дачића. Наводно је одговорна за то што је испоручена обућа за полицајце неквалитетна и што пропушта воду. Дакле, за оно што се десило много пре њеног мандата и за шта није могла бити одговорна.

Тражи ли то неко оправдање за смену или им је потребан “жртвени јарац” ?

Овај синдикат нема тачне информације шта је по среди и зашто је у том сектору дошло до кадровсхих промена. Најпре је начелница за Послове исхране и смештаја Драгана Џамић, поднела оставку, а сада ето и Мирјана Недељковић.

Оно што свима мора бити јасно је, да је посао “држаоца касе” у МУП веома одговорна позиција посебно у време када је хронична несташица новца, када је буџет празан а трошкови превелики.

Место начелника у  Сектору за материјално-финансијске послове је вема одговорно, али мора се и признати да начелник нема надлежност да “стеже каиш” оних који новац у МУП немилице тоше.

Рецимо трошкови експлатације службених аутомобила разних начелника и шефова који аутомобиле дуже 24 сата и немилице троше гориво, трошкови изгубљених судских спорова када руководиоци запосленима укидају права, одржавање објеката узетих у закуп и друго, не могу бити искључиво одговорност једног начелника задужених за финансије, већ читавог менаџмента и политичког врха МУП-а.

Секретар Синдиката полиције Слога Татјана Мировић истиче: “Са госпођом Мирјаном Недељковић и Драганом Џамић имала сам састанак као синдикални активиста. За разлику од тадашњег начелника Сектора Жељка Којића, лако смо нашле заједнички језик и схватиле проблематику са којом се сусрећу запослени у тадашњој Управи за послове исхране и смештаја. У име радника ресторана на Макишу, молила сам их да реше проблем климатизације кухиње, где у летње време температура прелази 50 степени Целзијуса. Схватиле су проблем, без сувишних питања и одбијања да “нема новца”, рекле су да ће проблем решити по хитном поступку, јер није хумано радити под таквим условима. И решиле су га. Урађено је оно што нико до тада није, и никога није било брига за најнижу категорију радника. Захваљујући њима, данас се у кухињи ради са задовољством. Некада смо ту кухињу могли звати “врата пакла”.

То  је само један од примера. Они који су радили у Сектору, знају да нерадници и нестручни нису могли како су желели. На жалост, нису успели да се изборе са онима који су им радили иза леђа и кривицу сваљивали на њих. Други синдикати наводе лоша искуства са госпођом Недељковић, ми таква нисмо имали. Можда је проблем био у њима и приступу који су имали, према једној врло културној и образованој жени – наводи Мировићева.

Циљ овог текста није да брани нити да осуђује личност и пословне резултате госпође Недељковић или Џамић. То ће показати време или истражни органи уколико шта утврде. Интерес овог синдиката је да објективно прикаже и другу страну одговорног посла “чувара касе у МУП”.

А новом начелнику нека је Бог и срећа у помоћи, ко год дође, неће моћи ништа ново и више да уради уколико је каса празна, а расходи превелики. Сем да се нада да по завршетку каријере, неће бити предмет таблоида који ће га оптужити за све и свашта по налогу моћника, јер није спровео оно што су од њега очекивали, да буде чаробњак и вади новац из поцепане вреће.