Да ли је законит рад полицијских службеника у тајним мисијама у иностранству

dumanovic-i-nesicБеоград, 11.10.2016. – Ал Џазира Балкан (Al Jazeera Balkans) објавила је изјаве активиста овог синдиката Милана Думановића и Младена Трбовића поводом подношења кривичне пријаве против више лица у МУП због сумње на извршено кривично дело.

У Министарству безбједности БиХ за овај случај сазнали су из медија.

Министар Драган Мектић каже да припадници страних безбедносних агенција не могу бити на било каквом задатку на територији те државе без знања и одобрења надлежних домаћих служби.

“Осим пријављеног обезбјеђења, нисмо имали никакве друге најаве, нити смо у том моменту имали било каквих сазнања да неко борави мимо тог обезбјеђења.”

Министар Мехтић каже и да ће ову тему ставити на дневни ред приликом следећег сусрета са представницима Владе Србије.

МУП Србије без одговора

На захтјев за изјаву министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића о околностима под којима су припадници МУП-а били на територији БиХ, као и коментар на кривичну пријаву коју су поднијели Трбовић и Думановић, до данас нисмо добили одговор наводи новинар  Ал Џазире Едо Челебић.

Синдикат полиције Слога  посебно забрињава чињеница да запослени у МУП нису упознати са својим правима из области безбедности и здравља на раду. Послодавац није обавестио овај синдикат, као ни запослене  на који начин би остварили своја права по основу обештећење у случају болести или код евентуалних повреда на раду у страној држави уколико су се у њој налазили тајно и без адекватне службене документације и налога за рад.

У вази те теме очекујемо одговоре од министра.

До тада, као професионалци, очекујемо од надлежног тужилаштва да испита наводе Трбовића и Думановића и поступи у складу са законом.

Синдикат полиције Слога

Оставите одговор