Думановић и Трбовић у притвору због синдикалног рада

dumanovic-milanБеоград, 01.01.2017. – Док већина грађана слави и опоравља се од Новогошњег дочека, активисти Синдиката полиције Слога, Младен Трбовић и Милан Думановић налазе се други дан у притвору а све због јавне речи кроз синдикални рад.

Наиме, полицијски службеник Грбић Мирослав је по ОДОБРЕЊУ Раде Јовановић, заменика Јавног тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду у предкривичном поступку донео решење о задржавању због сумње да су извршили кривично дело одавање службене тајне.

Како се наводи у решењеу: “Именовани су осумњичени да су учинили кривично дело Одавање службене тајне из члана 369. став 2. Кривичног законика, на тај начин што је ради објављивања и коришћења података у иностранству, новинарима међународне тепевизијске станице мреже «Ал Џазира, приликом снимања прилога који је емитован на наведеној телевизијској станици 11.10.2016. године. Неовлашћено саопштиоли податке који представљају службену тајну о ангажовању полицијских службеника МУП Р Ср6ије дана 11.07.2015 године, на службеном задатку у Меморијалном центру Сребреница – Поточари, који се налази на подручју Сребренице,  ентитета у оквиру Републике Српске, државе Републике Босне и Херцеговине, што је проузроковало штетне последице за МУП Р Србије имајући у виду чињеницу да је емитовани прилог изазвао велику пажњу јавнасти у Републици Босни и Херцеговини, у негативном контексту. Као и да су други медији са територије Републике Босне и Херцеговине пренели наведене податке.”
resenje-1resenje-2

Занимљиво је да се у овом случају ради о класичној замени теза.

Наиме, Трбовић и Думановић иступали су као синдикални активисти Слоге и управо говорили о чисто синдикалној ствари а то је заштита права (радна и безбедносна) полицијских службеника у иностранству. 

Пре давања изјаве и снимања прилога, овај синдикат упутио је допис министру Небојши Стефановићу од кога је тражио одговоре на питања како су полицијски службеници осигурани у иностранству и каква права из радног односа имају у случају болести, повређивања или смрти у страној држави за време радне обавезе.2016-10-10-ministru-angazovanje-policije-u-bih

Одговор на овај допис никада није стигао. Управо због тога, Синдикат је донео одлуку да о овом проблему јавно проговори уз помоћ медија.

Треба истаћи да су полицијски службеници на основу усменог налога старешине отишле у страну државу, без службене легитимације, службеног оружја, радног налога и налога за службено путовање. Дакле, то јесте чисто синдикална ствар. Поред тога, сви смо ми полицијски службеници и имамо правао и обавезу да уколико посумњамо на незаконито поступање других, поднесемо одговарајућу информацију тужилаштву. Што је у ово случају учињено.

Нејасно је о каквој службеној тајни је реч, које су то информације Трбовић и Думановић обелоданили а да су биле прописане као забрањене . Нејасно је на који начин и ко је поверљиве информације саопштио Трбовићу и Думановићу и да ли су за ту врсту пријема информација они сертификовани.

Да ли су Трбовић и Думановић били упознати са тим да се ради и информацијама које носе неки степен тајности, у складу са одредбама Закона о тајности података. Као и најважније , да ли МУП поседује одлуку о степену тајности за предметна документа која би евентуална била од интереса за овај случај.

Дакле, јасно је да се овде ради о класичном застрашивању и кршењу људских права, у овом случају права притвореника. Ни данас адвокат Владимир Тодорић није упсео да разговара са својим клијентима нити да им достави топлу одећу.

Оно што можео приметити да поступајући инспектор Грбић притворенике није подучио о њиховим правима, а понајвише о томе да има рок од 24 часа да обезбеди изабраног браниоца.

Затим им је експресно до 17 часова постављен, наметнут бранилац по службеној дужности.

На решење о задржавању постоји право жалбе у року од 6 сати од доношења. Међутим, бранилац по службеној дужности није имао коме у Вишем суду да преда жалбу поподне 31.12.2016. јер су сви отишли на дочек Нове године(!?) укључујући и дежурног судију за претходни поступак.

Адвокат Тодорић, опуномоћен од породица је такође безуспешно 1.1.2017. покушао да дође до дежурног судије (није био у згради) и до дежурног тужиоца ВЈТ (одбио да га прими). Рок за жалбу на задржавање је истекао а није било коме да се преда жалба.

Све ово јасно указује на намеру моћника да силом и претњом дисциплинују непослушне синдикалце и забране слободу изражавања, а свакако и синдикално деловање.

МУП, јавности саопштава следеће:

mail-mup

То је та владавина права у Србији 21. века.

Живели и срећна вам Нова 2017. година.

Синдикат полиције Слога

Оставите одговор