Тражимо изузеће тужитељке због СНС упаљача

sns-upaljacБеоград, 04.01.2016. – “Тужилац не сме бити члан ниједне политичке партије, нити да има страначки пропагандни материјал на радном месту попут упаљача”, истиче Тодорић.

У Вишем јавном тужилаштву у Београду у понедељак је завршено саслушање и одређен је притвор од 30 дана двојици полицајаца који су осумњичени за одавање службене тајне, која се тиче њихових активности приликом посете премијера Србије Александра Вучића Сребреници у јулу 2015. године, када се догодио напад на њега. Цело саслушање је проглашено тајном пре него што је и почело и сви су обавезни да не говоре ништа о предмету у јавности.

Адвокат Владимир Тодорић објашњава за лист Данас да ће између осталог поднети захтев за изузеће заменице јавног тужиоца Вишег јавног тужилаштва Радмиле Јовановић јер, како додаје, тужилац мора да буде независан, а она је имала упаљач са ознаком СНС. “Тужилац не сме бити члан ниједне политичке партије, нити да има страначки пропагандни материјал на радном месту попут упаљача”, истиче Тодорић.

Када је реч о одлуци о тајности саслушања, он додаје да ће тражити скидање поверљивости са предмета јер кривично дело није државна тајна. “Разлика између демократских и недемократских друштава је, између осталог, и што је правосуђе независно, а да би било независно њихов рад мора да буде доступан јавности. Све што се дешава мора бити транспарентно осим ако у оправданом интересу, као што је угрожавање националне безбедности, нешто мора бити означено као службена тајна”, објашњава заступник полицајаца.

Према његовим речима, у овом случају нема никаквог основа за тајност, нити опасности угрожавања јавног интереса и националне безбедности “осим разоткривања кривичне одговорности руководећих лица у МУП који стоје иза кривичне пријаве против његових брањеника, а који припадају СНС”. Он додаје да су против тих људи августа прошле године пријаву поднела и двојица полицајаца који су сада притворени али да је Више јавно тужилаштво одмах то одбацило. Пријава је тада поднета против Дејана Миленковића, начелника Службе за специјалне истражне методе, Горана Нешића, начелника Одељења за опсервацију у документовање, и његовог заменика Томислава Радовановића, као и против Дијане Хркаловић, секретарке Управе криминалистичке полиције.

Двојица полицајаца, подсетимо, ухапшена су 31. децембра због сумње да су одавали службене тајне. У решењу о задржавању, у које је Ал Џазира имала увид, наводи се да је Думановић у изјави за ту телевизију у октобру неовлашћено изнео податке о ангажовању полицијских службеника МУП Србије 11. јула 2015. на службеном задатку у Меморијалном центру у Поточарима. То је, наводи се у решењу, узроковало штетне последице по МУП Србије.

Дневни лист “Данас”

Оставите одговор