Јековић да опозове одлуку тајности са систематизације

Београд, 04.11.2018. – Синдикат полиције Слога упутио је захтев Министарству унутрашњих послова, односно овлашћеном лицу госпођи Гордани Јековић, за доношење одлуке о опозиву тајности Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у МУП “Интерно” 01 број: 4685/18-13.

У захтеву Синдиката је наведено:

“Уважена госпођо Јековић,

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности донео је дана 31.10.2018.године решење број: 071-01-2748/2018-03 којим се Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у МУП Инт. 01 број: 4685/18-13, проглашава информацијом од јавног значаја.

У својству овлашћеног лица у органу јавне власти Ви сте одлуком број 021-64/18-2 од 13.06.2018.године Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у МУП означили ознаком тајности „интерно“, сагласно прописима.

Чланом 25 Закона о тајности података прописно је да:

Овлашћено лице органа јавне власти опозива тајност податка, односно документа који садржи тајни податак и омогућава остваривање права тражиоцу, односно подносиоцу захтева на основу решења Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у поступку по жалби, односно на основу одлуке надлежног суда у поступку по тужби, у складу са законом којим се уређује слободан приступ информацијама од јавног значаја и законом који уређује заштиту података о личности.“

Чланом 99 став 1 тачка 8 Закона о тајности података прописно је:

Имајући у виду наведено, потребно је да у року од 3 дана, од дана пријема, опозовете одлуку број 021-64/18-2 од 13.06.2018.године, како би се створио предуслов да надлежни орган у року од 5 дана поступи по решењу Повереника и тражиоцу достави Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у МУП.

У случају непоступања према овом захтеву, законској обавези и решењу Повереника, синдикат ће искористити сва законска средства у заштити својих интереса.

С поштовањем,

председник
Драган Жебељан”

Детаљније о теми систематизације у МУП прочитајте у чланку: Систематизација проглашена информацијом од јавног значаја.