МУП тужи Повереника због нове систематизације

Београд, 22.11.2018. – Сектор за људске ресурсе МУП поднео је иницијативу Републичком јавном тужилаштву да покрене управни спор против решења Повереника којим је нову систематизацију у МУП прогласио информацијом од јавног значаја.

 

Начелник Сектора за људске ресурсе госпођа Катарина Томашевић обавестила је Синдикат полиције Слога да је Министарство унутрашњих послова упутило иницијативу Републичком јавном тужилаштву за покретање управног спора против решења Повереника којим је систематизација у МУП проглашена информацијом од јавног значаја.

Допис јасно указује да је Министарство унутрашњих послова у великој паници. Без обзира што је Повереник у праву, што се јасно може видети из образложења решења, МУП силом јачег уместо силом аргумената жели да српечи и одложи извршење решења, до доношења судске одлуке.

Због чега МУП грчевито брани систематизацију и зашто жели да је држи скривену од очију јавности, нама је познато.

Знамо због чега је то тако, у поседу смо свих информација из прве руке али још увек са тим информацијама нећемо излазити у јавност јер бринемо за углед Министарства у јавности. Важно је знати, не ради се о никаквом угрожавању безбедности и националних интереса и сличном квази оправдању МУП. Разлог је сасвим другачији.

Како МУП није спреман за разговор и компромис са овим синдикатом, а да би одбранили наш интерес и интерес чланова и запослених, упутили смо допис Републичком јавном тужилаштву са захтевом да одбаци иницијативу Министарства унутрашњих послова и одустане од тужбе пред Управним судом.

У допису тужилаштву између осталог смо навели да је систематизација, односно Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у МУП Инт. 01 број: 4685/18-13 је основано и законито проглашен информацијом од јавног значаја. Тај документ представља стратешки акт у Министарству унутрашњих послова који се односи на радно-правни статус запослених и који је овом синдикату неопходан за несметан рад.

Синдикат сматра да је неопходно да Републичко јавно тужилаштво одбаци иницијативу Министарства унутрашњих послова којом се захтева покретање управног спора против решења Повереника број 071-01-2748/2018-03 од 31.10.2018.године јер би таква тужба била одбачена. Пре свега непотребна је и штетила би интересима јавности и овог сидиката. Стварни циљ тужбе би био једино одуговлачење до доношења новог Правилника, с обзиром на дуготрајно вођење спорова пред Управним судом.

Уколико ипак дође до покретања управног спора, или уколико тужилаштво не повуче тужбу уколико је иста предата суду, сматрамо да је циљ спречавање извршности решења Повереника. Сопречавање извршности Решења било би заправо ометање и спречавања рада овог синдиката и дошло би до повреде из члана 152 Кривичног закона Републике Србије. На тај начин дошло би до спречавања рада синдиката посебно јер очекујемо доношење нових решења о распоређивању по предметном Правилнику. Дакле, без основног и стратешког документа који у себи садржи чак и описе радних места, рад синдиката је онемогућен. У том случају овај синдикат био би принуђен да против више лица у Министарству унутрашњих послова, чак и против одговорног лица – министра, поднесе кривичну пријаву а о тој чињеници обавести јавност.

Такође били би приморани да се за помоћ и подршку обратимо  Светској Федерацији Синдиката WFTU чији је Слога члан као и међународним и европским институцијама. Такав потез неповољно би се одразио на положај Републике Србије и владавину права у њој. То би могло негативно да утиче на придруживање ЕУ. Нама то није циљ, али је јавно изношење проблема очигледно једини начин да нам се осигура рад и постојање.

Уколико тужба ипак буде поднета, Синдикат полиције Слога ће искористити и друге начине борбе који до сада у МУП нису примењивани.

Повезани чланци:

Јековић да опозове одлуку тајности са систематизације

Систематизација проглашена информацијом од јавног значаја

Ваш Синдикат полиције Слога

Оставите одговор