Оштећени да чекају, МУП нема новаца за исплату

Београд, 13.12.2018. – Сектор за људске ресурсе упутио је депешу запосленима у којој је затражено да оштећени радници застану са захтевима за добровољну исплату својих потраживања (новчаних износа) у предметима када је Министарство унутрашњих послова изгубило спор пред надлежним судом, а новац треба да исплате оштећенима.

Депешом од 16.11.2018.године начелница Сектора за људске ресурсе Катарина Томашевић указује да Министарство унутрашњих послова нема довољно новца да исплати све запослене који су победили МУП у судским споровима. То указује да су озбиљна средства у питању, али и да је Министарство унутрашњих послова у претходном периоду незаконито поступало према запосленима наносећи им штету, што је правоснажним пресудама.

Проучавајућ акт, евидентноје да представља фино улепшану молбу запаковану машницом. Госпођа Томашевић очекује да се запослени стрпе и смирено чекају на исплату њиховог новца који им је већ поодавно неправедно закинут. Када ће пара бити, непознато је. Позната је искључиво потреба послодавца за чекањем и стрпљењем. Не њих, већ вас који очекујете ваш новац.

Дакле. драги радници, колегинице и колеге, адвокати, будите сви фини, уљудни и стрпљиви и чекајте. Јер за све што ви треба да будете, они нису.

Оно што јесу је бахатост, незнање, непрофесионализам и нестручност. Због тога су вам и повредили право и нанели штету. Све то доказали сте на суду правоснажном пресудом, и сада када треба да добијете ваш новац, а они да плате за свој незаконити рад и поступање, пара нема!

Чекајте ваш новац!

Моле вас за стрпљење јер би такав начин исплате, наводно био повољнији за запослене.  Они сматрају и да је такав начин бржи за остваривање права и да се наводно ви оштећени не би излагали још већим трошковима. Заборављају да су вас најпре, управо они изложили трошковима вођења судског спора.

Ово су трошкови извршења:

• Уплата судске таксе на предлог за извршења (мање од 1.000 рсд)
  • Трошкови предујма Јавном извршитељу, тарифе погледајте ОВДЕ.

Шта рећи, сем запитати се, ко заправо ствара такве трошкове запосленима? Можда бахати руководиоци због којих су запослени покренули спор и доказали своје право.

Право је питање, коме иде у интерес да запослени туже послодаваца? Зашто руководиоци не раде и не поступају законито? Да раде исправно и по закону не би ни било потребе за тужбама и  губитком спорова. Да ли о томе неко размишља???

Ево да питамо лично министра, директора или начелнике, шта чините против лица на функцијама који с намером или немаром крше законе те тобог тога МУП губи спорове? Ко је за то и да ли је икада одговарао? Знамо, није!

Када ћете господо у меким фотељама који управљање овим органом и судбинама запослених да лично плаћате за све ваше грешке и свињарије? Када ћете да из свог џепа надокнадите штету коју сте проузроковали Министарству унутрашњих послова? Смене нас не интересују, интересује нас накнада проузроковане штете! Годишње су то милионски износи!

Уместо молбе за стрпљење и разумевање, драга госпођо Томашевић помоћнице министра, најпре би желели да чујемо, а пре свега да видимо конкретне кораке против оних лица који наносе материјалну штету МУП.  Тада можете и од запослених да очекујете разумевање и стрпљење.

Овај синдикат неће давати препоруке члановима да ли да покрену поступак извршења, или да стрпљиво и неизвесно чекају да држава обезбеди средства за њихову исплату, одлука је на сваком запосленом.

Уместо препоруке, навешћемо предности и мане:

Добровољно извршење обавеза од стране МУП

• + Нема трошкова извршења по оштећенога;
  • + Не нарушава се углед МУП;
  • + Запослени показује добру вољу за сарадњу;
  • – Дуже чекање на исплату, неизвесан дан исплате;

Поступак судксе наплате преко Јавних извршитеља

• – Плаћање судске таксе и предијума Јавном извршитељу за услугу;
  • – Ангажовање заступника (адвоката или синдиката);
  • – Нарушавање угледа МУП;
  • – Запослени не показује вољу за сарадњу;
  • – МУП плаћа троштове (судска такса, адвокат, Јавни извршитељ, предујам)
  • + Бржа наплата потраживања путем судског извршења