Утврђује се репрезентативност Полицијског синдиката Србије

Београд, 22.02.2019. – Незавини синдикат полиције (НСП) затражио је преиспитивање репрезентативности Полицијског синдиката Србије (ПСС). О томе смо неформално обавештени путем е-поште од стране Одсека за сарадњу са синдикатима.

На електронску адресу Синдиката полиције Слога, 21.02.2019.године у 15:24 пристигла је неформална непотписана порука са адресе odsek.sindikati@mup.gov.rs. Да ли је обавештење аутентично не можемо да тврдимо са сигурношћу. Обавеза државног органа је да са странкама комуницира формално. Сваки формални дописи мора бити потписан од стране налдежног лица и оверени печатом органа. У овом случају то је изастало. С тога, таква и слична обавештења третирамо као неформална.

У поруци се наводи:

Поштовани,

Обавештавамо Вас да је Независни синдикат полиције дана 19.02.2019. године, дописом број: 31-02/19 од 19.02.2019. године, поднео Кабинету министра иницијативу за преиспитивање репрезентативности Полицијског синдиката Србије, са образоложењем да је од утврђивања репрезентативности прошло више од три године, а чињенично стање које се односи на чланство Полицијског синдиката Србије се у међувремену променило у правцу смањења броја чланова неопходних да би тај синдикат био репрезентативан.

У члану 233. став 1. и 2. Закона о раду прописано је да синдикат, послодавци и удружење послодаваца могу поднети захтев за преиспитивање утврђене репрезентативности по истеку рока од три године од дана доношења решења из члана 228. став 2, члана 231. став 1. и члана 232. став 3. овог закона. Дакле, преиспитивање репрезентативности синдиката код послодавца, утврђене решењем послодавца, може се покренути на иницијативу послодавца, односно на захтев другог синдиката код тог послодавца.

Уколико се током поступка утврди да је један запослени члан више синдиката, односно да му се одбија чланарина за чланство у два или више синдиката, у складу са чланом 218. став 2. Закона о раду приоритет има последња потписана приступница синдикату, при чему се тај запослени рачуна у број чланова оном синдикату коме је последњем приступио потписивањем приступнице.

Чланом 228. став 1. Закона о раду прописано је да у поступку утврђивања репрезентативности синдиката код послодавца учествују и представници синдиката основаних код послодавца.

Имајући у виду наведено, ради спровођења поступка потребно је да се, до понедељка 25.02.2019. године до 10:00 сати, изјасните да ли узимате активно учешће у овом поступку као заинтересован синдикат.

Сходно напред наведеном сви заинтересовани синдикати биће дужни да, уколико у поступку дође до поређења приступница, а учествују о том делу поступка, своје приступнице и документацију доставе на исти начин као и синдикат чија се репрезентативност преиспитује, а о чему ће бити обавештени током самог поступка.

Сматрамо да овакав вид неформалне комуникације не приличи државном органу какав је МУП, посебно када се ради о формално-правним радњама у вези утврђивања репрезентативности. Без обзира на форму комуникације овај синдикат неће узимати учешћа нити предузимати било какве радње у циљу оспоравања репрезентативности Полицијског синдиката Србије.

Учешће не узимамо из више разлога:

  1. Према доступним информацијама одређена лица на руководећим функцијама су вршила притисак да се запослени изчлане из ПСС;
  2. Када је ПСС јавно објавио проблема са којима се сусреће у раду покренута је права хајка на активисте тог синдиката и њихове чланове;
  3. Након позива ПСС упућеног чланству и запосленима да се придруже мирним грађансим протистима покренут је поступак утврђивања репрезентативности, с циљем да изгубе.

Дакле, очигледно је одређени кругови моћи који представљају послодавца потпомогнути појединим синдикатима чине све да ослабе синдикално деловање у МУП, на штету запослених. Губитак репрезентативности једног синдиката никако не може да буде корисно за запослене и нанело би несагледиву штету свим запосленима, не смао члановима једног синдиката.

Само један синдикат који има репрезентативност, а једини је, лак је за контролу и манипулисање. Куповина синдикалних представника и активиста кроз добро плаћена рада места, поставњање на положаје већ је толико очигледно да сваки запослени види куда све то води, ко се и колико бори за права радника, или за личне интересе.

С тим у вези, Синдикат полиције Слога неће оспоравати репрезентативност Полицијском синдикату Србије, колегама из ПСС са којима иначе немамо никакву пословну сарадњу, желимо успеха у борби која им предстоји. Сасвим свесни да је циљ послодавца познат а то је губитак репрезентативности кроз неправедан и монтирани поступак. Сличан као што је својевремено вођен против Синдиката српске полиције, где такође нисмо оспоравали право на репрезентативност.

На желост тада је Полицијски синдикат Србије дао је своје учешће у томе и био на страни послодавца. Надамо се да ће сада увидети колико је тада грешио.

Синдикала солидарност требала би да буде јача и значајнија од личних интереса и анимозитета који појединци истичу у свакодневној комуникацији, управо то нас и доводи где смо сада. Разједињени и подељени.

Синдикат полиције Слога