Полицајац узбуњивач: Од доласка Стефановића у МУП, неки раде незаконите акције

Београд, 04.11.2019. – Прилог Н1 – Узбуњивач, полицајац Милан Думановић прича да поступак против њега траје од маја 2017, али да је кренуо испочетка јер је промењен судија. Сматра да је то одуговлачење и подсећа да је одлуком Управног суда враћен на посао. Међутим, одмах је и удаљен. Свака акција коју је радило одељење УКП је била апсолутно законито покривена папирологијом, а после акције у Поточарима и Бањалуци промењен је тај тренд, каже и додаје: почело је од доласка Небојше Стефановића и људи из његовог окружења на чело МУП. Неке акције су, истиче, незаконите.

Полицајац Милан Думановић, коме се суди за одавање службене тајне јер је у јавности говорио да је полиција извела тајну операцију приликом комеморације у Поточарима 2015. године, после више од две године је враћен на посао, али одмах са њега и удаљен, до окончања поступка.

У Дану уживо, Думановић каже да га је мало изненадило решење о повратку на посао, али убрзо затим је сазнао и за другу одлуку.

На питање да ли је решење Дирекције о враћању на посао и супротна одлука начелника ПУ Панчево – несагласје око целог случаја, Думановић каже да није, јер је по новом закону дозвољено да свако лице, против кога се у МУП води поступак, може да буде удаљено, али да је је чудно што је све доносено на једном решењу, уместо на два. “Моје радно место је сада заставник прве класе у ПУ Панчево, у одељењу полиције Алибулар. Нисам се ни појавио на радном месту, нити ме ико од надређених обавестио о томе”, каже гост Дана уживо, додајући да су га браниоци информисали о свему и да се, према тим информацијама, тамо води од 25. октобра.

Пре тога је, каже, био у Управи криминалистичке полиције до јула 2016, где је провео 7,5 година. “А онда сам, заједно са колегом Трбовић Младеном, решењем од 22.6. у ПУ Панчево, и тамо смо провели до уручења отказа, односно до нашег притварања 31.12.2016.” Иначе, обојица су из Београда.

Говорећи о судском поступку, Думановић каже да он траје од маја 2017. а због промене судије, почеће поново – од 25. новембра. Само смо били обавештени да је судија промењен, а на заказаном рочишту судија је обавестио, што је пракса, да мора да крене са упознавањем предмета, тако да – две и по године је протекло, а ми ћемо тек кренути поново са испитивањем истих сведока, навео је гост Дана уживо.

“Они одлажу и избегавају да се утврди одговорност лица на која смо ми указали – тј. наши надређени, не само у УКП, на које смо указали нашом кривичном пријавом, већ и у Управи у Панчеву, Дисциплинском већу у Новом Саду као и одговорност и највиших руководиоца самог министарства”.

Каже да то тумачи као одуговлачење оног што је неминовно, и подсећа је одлуком Управног суда ове године враћен на посао – односно да је Дирекција полиције морала да поступи по одлуци Управног суда. “Сада они покашавају да наставе исти дисциплински поступак, или, ево, можда ће због овог гостовања код вас данас, покренути против мене дисциплински поступак због изласка у јавност – иако се зна  ја сам активиста Синдиката полиције  Слога и зато на то немају право.

Све то говори да они само одлажу и да избегавају да се утврди одговорност лица на која смо ми указали – тј. наши надређени, не само у УКП, на које смо указали нашом кривичном пријавом, већ и Управи у Панчеву, Дисциплинском већу у Новом Саду као и одговорност и највиших руководиоца самог  министарства”.

Думановићу се на терет ставља откривање службене тајне, због изласка у јавност. Думановић је, подсетимо, посумњао у незаконит оквир његовог упућивања у Поточаре (током посете Александра Вучића) и у лажирање документације. Говорећи о томе, каже да су њих двојица, затим, поднели пријаву директно Основном тужилаштву у Београду, а да су, због допуне те пријаве, давали изјаве у Сектору унутрашње контроле МУП, који их је лишио слободе 31.12.2016.

Истиче да је оптужница за кривично дело о откривању тајне у потпуности у супротности са Законом о тајности података, у ком постоји степен тајности – поверљиво, интерно поверљиво и држава тајна, а да дело које им се ставља на терет (службена тајна) и не постоји. Да би се службена тајна одала, лице које је одаје морало би да код себе поседује сертификат о тајности, а ти сертификати мени и Трбовићу никад нису уручени, додаје.

“Наводна истрага је постојала, брзо је завршена, одбачени су сви наводи против лица против којих смо ми поднели кривичне пријаве”, рекао је полицајац о унутрашњој контроли. Само одлагање поступка који траје против нас је занимљиво из следећег разлога – уколико се ми ослободимо, неко је крив за оно што смо указали кроз нашу пријаву – на кривично дело које је извршено, истиче и додаје: “Ако је све то истина, велики део руководилаца УКП ће морати да сноси одговорност за то, не само државна секретарка (Дијана Хркаловић) која данас није у Министарству, већ и сви људи који раде у УКП, а сада се појављују као сведоци у поступку који се води”.

Циљ му је, како каже, да се правди приведу и да одговарају јер је, како наводи, у питању веће кривично дело. “Поготово говоримо о руководиоцима и полицајцима који знају да се та дела врше од стране својих надређених, а не пријављују та дела, јер се плаше… Младен Трговић и ја смо 2016. били експеримент… Они (полицајци) су после нашег притварања били преплашени, нису смели да причају о било чему, а камоли да ураде исту ствар као ми. Али случај господина (Александра) Обрадовића (узбуњивача из Крушика)указује на то да све почиње да се мења и да ће бити другачије у наредном периоду”, оценио је гост Н1.

На питање да ли је у тренутку упућивања на задатак у Поточаре 2015. имао сазнања да је оно противзаконито, Думановић истиче да се до тада, поступало потпуно законито. “Акција у Поточарима није једина – и акција следеће године у Бањалуци – обе су показале један нови тренд… До тада никада се није дешавало да када се заврши једна акција у нашем одељењу – да се папиролошки не покрива истинитим подацима. До тада је свака акција коју је радило то одељење је била апсолутно законито покривена папирологијом. Међутим, почело је од доласка на чело МУП-а Небојше Стефановића и поготово људи из његовог окружења… Познат је случај Горана Папића и шта се десило, шта је он урадио и зашто је суспендован због тога… Од доласка таквих људи у Министарство, почињу да се раде акције које су апсолутно незаконите. То је наш мотив и зашто ми ово све радимо и зашто се боримо”, навео је Думановић.

Он каже да су желели, у оквиру МУП-а, да укажу на велику незаконитост која је урађена, да се то просто не деси више, уколико се десило једном. “Понављањем таквих поступака се показало да Министарство под Небојшом Стефановићем и под тим руководством не намерава да престане да се бави таквим стварима”.

“У УКП љуиди и без курса, подсећам на Хркаловић и Папића”

Думановић је говорио и на недавном протесту “1од 5 милиона” и тада се извинио грађанима због тога што “хулигани опет имају службене легитимације”. Упитан о томе, каже да је враћен на посао и да сада не може да саопшти своја сазнања, пре него што то уради пред надлежним органима, ако то, како каже, и занима сектор Унутрашње контроле.

На питање ко би требало да дигне глас против такве појаве, каже – најпре полицајци, али додаје да се они, иако обављају изузетно хуман посао, деценијама уназад не баве својим послом довољно јер се плаше да до краја испитају све те наводе. У овом случај је то пре свега Сектор унутрашње контроле, али и БИА, додао је.

Грађани, каже, треба да имају поверења у полицајце као појединце, али некад имају притиске од својих надређених и грађани морају да схвате и ту појаву.

Оцењује да је корупција (она материјана) је далеко мања него у претходном периоду, да је већи проблем страх. Оно што се десило нама, али и неким другим колегама, попут Драгана Жебељана, показује да ко год да је покушао против тог система да се супротстави – дожовео је сличну судбину, истиче гост Н1.

Највећи број полицајаца су часни и поштени и раде за своју плату, али кад идете ка врху, притисак је све већи и већи, а највећи притисак је у Управи криминалистичке полиције, на те раднике, додаје.

Лоше је што су у ту управу у последње време довођени људи који нису били полицајци и нису адекватно обучени и школовани за тај посао, а то раније није било, наводи Думановић. “Вратићу се на два позната случаја – то су Дијана Хркаловић и недавно Горан Папић. То су лица која нису имала никакву полицијску обуку, нити курс, а камоли вишу школу или академију. А били су јако битни, односно лица која су много више него што треба била укључена у МУП и питала се много више него што је требало”, закључио је Думановић.

Ко је Папић и како је повезан с пребијањем Пејовића?

Такође, подсећамо да је пре неколико дана његово име дошло у жижу јавности због оптужби на рачун његовог оца, али и Папића самог. Наиме, Друго основно тужилаштво у Београду покренуло два поступка у вези са случајем у који је укључен баш Горан Папић. Реч је о догађају од прошле недеље када су Дејана Пејовића, власника једног ресторана на Вождовцу, према његовим тврдњама, претукла два полицајца. Пејовић је казао да је тучи претходила расправа са Милорадом Папићем, оцем једног од полицајаца, који му је претио, говорећи да је његов син, кум министра Небојше Стефановића. У једном поступку тужилаштво ће испитивати сукоб између Пејовића и Милорада Папића, а у другом поступање полицајаца према Пејовићу, односно његове тврдње да су га син Милорада Папића, Горан, и још један полицајац претукли, навели су из тужилаштва за КРИК. МУП је за Н1 демантовао да министар Стефановић има кума запосленог у полицији.

МУП је у допису медијима навео да су полицијски службеници Г.П. и Т.А. удаљени са посла до окончања дисциплинског поступка, који је против њих покренут због утврђивања евентуалног постојања незаконите примене полицијских овлашћења.

Прилог Н1
Аутор Јелена Петровић

Оставите одговор