Златко Гигић - Фото: Зоран Мрђа

Oдликовани па отпуштени жандар победио МУП на суду

Ниш, 08.12.2020. – Златку Гигићу припаднику Одреда жандармерије у Нишу пошло је за руком да пред Управним судом у Нишу обори незаконито решење о отказу које је донео бивши министар Небојша Стефановић. Зачуђујуће, такву незакониту одлуку подржао је и репрезентативни синдикат преношењем вести МУП на свом веб сајту.

Пресудом Управног суда Одељења у Нишу, уважена је тужба Златка Гигића па је поништено решење Министарства унутрашњих послова, Кабинета министра, 01 број 1286/20 од 11.02.2020. године те се обавезује Министарсво унутрашњих послова. Кабинет министра, да тужиоцу надокнади трошкове управног спора, у износу од 17.870,00 динара, у року од 15 дана од дана пријема пресуде.

Пресуда Управног суда

 

Према наводима из пресуде Управног суда,  оспореним решењем, коначним у управном поступку, утврђује се да је Гигић Златку, полицијском службенику Министарства унутрашњих послова, Жандармерије, Одреда жандармерије у Нишу, престао радни однос дана 19.12.2019. године, по сили закона, јер је правноснажном пресудом Вишег суда у Београду, број К.бр.378/189 од 17.04.2019. године, тужиоцу изречена условна осуда тако што му је утврђена јединствена казна затвора у трајању од 8 (осам) месеци и истовремено одређено да се овако утврђена казна неће извршити уколико окривљени за време проверавања у трајању од три године по правноснажности пресуде не изврши ново коивично дело.

Испитујући оспорено решење о отказу, основано се, по оцени Суда, тужбом указује да је оспореним решењем повређен закон на штету тужиоца.

Решење МУП о престанку радног односа

Златко Гигић наводи:

Погрешна примена закона на штету тужиоца! ,,Lex specijalis derogat lege generalis” (закон о полицији, је посебни закон који регулише посебну, конкретну област, у овом случају и чл 172, његове се норме у конкретном случају, увек изнад норми закона о државним службеницима, који као такав, регулише опширно стање и сам чл 131. Којим се условна осуда узима као основ за раскид радног односа).

Са овим бих пре свега скренуо пажњу, на репрезентативни синдикат полиције, који је након нашег незаконитог раскида радног односа и погрешном применом закона (на чему сам указивао од првог тренутка ) стао на отворно на страни кабинета и као некакв ПР и штитио донети противзаконит акт министра унутрашњих послова.

Сада је ваљда ред, да тај исти синдикат, иступити у јавност и на исти начин објавити пресуду са њеним битним елементима, упознати изманипулисану исту ту јавност и извинити се за недоследност, лажно обмањивање и обмањивање јавности у корист друге стране.

Од Министарства унутрашњих послова очекујем само правду и да ме врате на посао. Ја сам се 30.11.2020.године писменим путем обратио команданту Одреда Жандармерије Ниш ахтевајући да поступи по пресуди. Сада је МУП на потезу. У случају непоштовања одлуке суда следеће кораци које предвиђају правни прописи и Устав.

Сигуран сам да ће се овом пресудом као и судском праксом у вези са њом, у будуће заштити сваки полицијски службеник коме кроз поступање суд изрекне меру упозорења, условну осуду. У таквим случајевима треба да буде примењен само закон о полицији у коме је то питање прописано, а не прописи који одговарају послодавцу.

Ја верујем да моја животна прича не интересује никога и да је најмање битна. Бахатост и злоупотреба моћи појединаца у врху МУП је битнија! Мимо Устава и закона, они доносе незаконите акте и гасе целе породице на тај безобразан и крајње бруталан начин. Они се сматрају вишим и од самог суда!

Златко Гигић,                       фото: Зоран Мрђа

О Златку Гигићу Лист данас је писао:

Гигић: Отпуштен сам јер сам недостојан униформе упркос бројним одликовањима

“У решењу о отказу у Жандармерији које сам добио 21. фебруара, наводи се да ми је радни однос престао у децембру прошле године, јер сам недостојан униформе и недостојан рада у МУП-у, рекао је у Скупштини Златко Гигић, један од петорице отпуштених жандарма.

Њих петорица добили су отказ због инцидента који се догодио на Паради поноса пре шест година када су претучена браћа председника Србије Александра Вучића и министра финансија Синише Малог.

„Отказ који ми је „ретроактивно“ потписао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић супротан је одредбама Закона о полицији, јер смо четворица мојих колега и ја кажњени условно због поступања на Паради поноса 2014. године. Закон о полицији каже да по сили закона радни однос престаје кад је у питању ефективна казна затвора. Условна казна није наведена“, рекао jе Гигић.

Коментаришући констатацију да је недостојан униформе и рада у МУП-у, Гигић је рекао да је за свој рад у МУП-у добио бројна одликовања и да у његовој каријери нема мрље. Показао је извештај стационарне установе после рањавања на дужности 1999. године.

„Тада сам био достојан. Указом председника Савезне републике Југославије, као један од најмлађих службеника одликован сам 2001. године, и тада сам био достојан службовања у МУП. Након само годину дана поводом дана МУП додељена ми је награда за изузетне постигнуте резултате у извршавању безбедносних задатака за шта сам добио златник „Јаков Ненадовић“. Увек сам извршавао задатке у складу са законом и никако другачије. Тако сам дошао у Београд 2014. године, по наредби команде Жандармерије и извршавао своје планом постављене задатке“, казао је Гигић.

Одговарајући на питање новинара да опише инцидент који се догодио на Паради поноса, Гигић је рекао да се „све брзо одвијало и да није непосредно видео ко је започео инцидент“, али да на основу снимка и на основу онога што се чуло на суђењу може да каже да је први контакт настао између службеника полиције и службеника војне полиције који су били са Андрејом Вучићем и Предрагом Малим.

Навео је да је тек по завршетку интервенције, када је један од припадника војне полиције показао своју службену значку и када је рекао да “имају штићено лице “ сазнао о чему се ради.

Гигић је рекао и да је до последњег дана био ангажован у Жандармерији, да је радио на терену, што могу да потврде чак и генерали са којима сам био у контакту у потрази за вишеструким повратником Нинославом Стојановићем, познатим као „Малчански берберин“.

“До последњег дана, дакле до 21. фебруара, када ми је уручено решење о отказу, био сам радно ангажован. Чак сам и тог дана један део обуке завршавао у матичној јединици”, објаснио је Гигић.