Тужилаштво и СУК- Катарина Петровић одала службену тајну

Београд, 08.07.2023. – Колегиница Катарина Петровић из Ваљева, након велике подршке јавности пуштена је из притвора у којем се налазила због наводно извршено кривичног дела. Притвор јој је одређен од стране Вишег суда у Београду од стране судије Зорана Бурсаћа. Против колегинице је поднета и дисциплинска пријава и она је привремено удаљена са посла.

Информативна служба Удружених синдиката Србије Слога је самостално и без консултације са руководством Синдиката полиције Слога дана 06.07.2023.године издала саопштење у циљу подршке Петровићевој.

Саопштење преносимо у целости:

Удружени синдикати Србије „Слога“ изражавају своје најоштрије незадовољство поводом хапшења и одређивања притвора полицајки из Ваљева, Катарини Петровић, због оптужби за наводну злоупотребу службеног положаја.

Сматрамо да је продужење притвора до 30 дана незаконито и да има за циљ да је онемогући да се јавно појави до завршетка седнице парламента, на којој се расправљало о безбедносној ситуацији у Србији и захтевима за смену министра полиције Братислава Гашића.

Уверени смо да не постоје основи за продужење њеног притвора. Уместо тога, потребно је поступати у складу са Законом о полицији. Катарина Петровић се сумњичи да је указала на документе који се односе на саобраћајну несрећу у којој је учествовао Никола Петровић, кум председника Србије, а у којој су повређене две жене.

Уколико је погрешила, а сматрамо да није, треба размотрити њену евентуалну одговорност у случају повреде службене дужности у складу са Законом о полицији, али притом не смемо занемарити полицијску етику и статус узбуњивача.

Позивамо све синдикате да се придруже Удруженим синдикатима „Слога“ у јасном и јавном осуђивању притварања Катарине Петровић и њеног моменталног пуштања на слободу, како бисмо спречили да се понови случај узбуњивача Александра Обрадовића, који је незаконито притворен након што је открио корупцију у фабрици наоружања „Крушик“ у Ваљеву.

Такође, захтевамо од надлежног тужилаштва да хитно испита поступање у овом случају и обезбеди услове за правично суђење Катарини Петровић, као и адекватну заштиту за узбуњиваче који храбро износе истину у јавност у циљу очувања интегритета институција и унапређења борбе против корупције.

Удружени синдикати Србије „Слога“ остају посвећени заштити права и интереса свих радника, укључујући и припаднике полиције. Апелујемо на све релевантне актере да делују у складу са законом, правдом и транспарентношћу.

Информативна служба

Адвокат Бранко Ивковић, заступник колегинице Катарине Петровић изјавио је да је за преквалификацију кривичног дела своје клијенткиње чуо из медија и да још није упознат са тим шта пише у новом оптужном поредлогу донетом према Закону о тајности података.

Катарина Петровић је најпре приведена због сумње да је извршила КД ”злоупотреба службеног положаја” а касније је оптужена за одавање службене тајне по Закону о тајности података.

“Да би неко учинио кривично дело злоупотреба службениог положаја он мора пре свега да буде службено лице, да прекорачењем овлашћења мора да себи прибави корист, или некоме нанесе штету или повреди нечије право. Конкретно у овом случају ни један од тих услова није био испуњен, чак у кривичној пријави није наведа ни једна од тих основа”, рекао је адвокат и оценио да је кривична пријава више личила на новински чланак или обавештење јавности него на правни акт.

Како наведе медији, Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва (ВЈТ) у Београду поднело је данас Вишем суду у Београду оптужни предлог против полицијске службенице у Полицијској управи у Ваљеву Катарине Петровић (41), због сумње да је извршила кривично дело из члана 98. Закона о тајности података.

Члан 98

Ко неовлашћено непозваном лицу саопшти, преда или учини доступним податке или документа који су му поверени или до којих је на други начин дошао или прибавља податке или документа, а који представљају тајне податке са ознаком тајности “ИНТЕРНО” или “ПОВЕРЉИВО”, одређене према овом закону,

казниће се затвором од три месеца до три године.

Ако је дело из става 1. овог члана учињено у односу на податке означене, у складу са овим законом, степеном тајности “СТРОГО ПОВЕРЉИВО”,

казниће се затвором од шест месеци до пет година.

Ако је дело из става 1. овог члана учињено у односу на податке означене, у складу са овим законом, степеном тајности “ДРЖАВНА ТАЈНА”,

учинилац ће се казнити затвором од једне до десет година.

Ако је дело из ст. 1. до 3. овог члана учињено из користољубља или ради објављивања или коришћења тајних података у иностранству или је извршено за време ратног или ванредног стања,

учинилац ће се казнити за дело из става 1. овог члана затвором од шест месеци до пет година, за дело из става 2. затвором од једне до осам година, а за дело из става 3. затвором од пет до петнаест година.

Ако је дело из ст. 1. до 3. овог члана учињено из нехата,

учинилац ће се казнити за дело из става 1. овог члана затвором до две године, за дело из става 2. затвором од три месеца до три године, а за дело из става 3. затвором од шест месеци до пет година.

Петровић се сумњичи да је неовлашћеном лицу доставила документа који су јој поверени и представљају тајне податке са ознаком тајности “поверљиво” из поменутог закона, саопштило је ВЈТ.

Претходно је ово тужилаштво одбацило кривичну пријаву против Катарине Петровић за кривично дело Злоупотреба службеног положаја из Кривичног законика Србије.

Овај случај изазвао је посебно интересовање због тога што је Петровић потврдила сазнања посланице Маринике Тепић да је кум председника државе, Никола петровић, у марту изазвао судар под дејством алкохола и кокаина.

–//–

Не улазећи дневнополитичка дешавања, политичке препирке између позиције и опозиције, мотиве и разлоге колегинице Петровић народној посланици достави информације о горе описаном догађају, већ ради унапређења и заштите професије, искључиво у професионалне сврхе овај синдикат ће се заинтересовати за предмет како би смо га изучили. Пре свега како би осталим запосленима појаснили ситуацију и да се други полицијски службеници не би нашли у сличној ситуацији.

Наша намера је да дођемо до свих релевантних информација и докумената које се односе на предмет како би их проучили, обрадили и представили нашим члановима и осталим запосленима.

Оно што до сада знамо из медија је да је против колегинице покренут дисциплински поступак, да је привремено удаљена са радног места и да је оптужена за одавање службене тајне.

Овај предмет веома подсећа на предмет наводног одавања службене тајне који се односио на Поточаре када је незакото вођен поступак против колега Думановић и Трбовића. Намеће се питање да ли се ради о сличном делу и да ли су колеге из СУК научиле лекцију из предмета Думановић-Трбовић, или су и даље остали нечија преторијанска гарда и политички послушници.

Подсетимо Думановић и Трбовић су правоснажно ослобођени за наводно дело одавање службене тајне. Судски поступак је трајао више година а МУП је на крају био принуђен да исплати милионску одштету колегама.

Штета по углед МУП која је настала незаконитим радом СУК и тужилаштва је немерљива.

Ваш Синдикат полиције Слога