МУП жели лако до архиве синдиката?

Београд, 12.08.2023. – Дан након што се потпредседник и заменик председника синдиката Драган Жебељан одазвао позиву за састанак у Кабинету министра који је одржан са првим сарадником министра, уследео је усмени телефонски позов начелнице Одељења за организовање смештаја, да Жебељан под хитно уклони електонски биометријски уложак браве на стану у којем се чува архива овог синдиката.

Жебељан наводи: ”У петак, дан након што сам имао конструктиван и врло коректан састанак у Кабинету министра, са првим сарадником министа, где смо разговарали о унапређењу рада и развијању даље сарадње али и о проблему мобинга са којим се суочава секретар синдиката Татјана Мировић и о нашој вољи да се проблем реши мирним путем, уз помоћ Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, са жељом и намером да не дође до суда али и спремност за тужбу против МУП јер синдикат поседује завидан број материјалних доказа у виду фотографија, изјава, аудио и видео снимака који се односи на предмет, уследео је телефонски позив нове начелнице Одељења за организовање смештаја из Управе за опште послове Сектора за логистику са крајње чудним захтевом.

Захтев начелнице Лидије Петровић био је чудан, ал не и неочекиван. Жебељан каже: ”У самачком хотелу Дурмиторска живим већ око 20 година и пријављен сам на тој адреси сагласно закону. Гарсоњера коју коју користим мој је дом и за то плаћам прописану кирију. Због специфичности посла, ту гарсоњеру добио сам на коришћење док сам радио у Кабинету министра а захтев за смештај пописала је тадашња државна секретарка Мирјана Орашанин. При усељењу гарсоњера је била у очајном стању, неодржавана запуштена. Сво време ових двадесет година МУП није један динар уложио у одржавање. Сам сам о свом трошку кречио, фарбао, куповао штедљиве сијалице, мењао улошке славина. Све је то истина и лако је доказиво.

Пре три године, при повреди на раду, сломио сам кости шаке и лакт па нисам могао чак ни браву да откључам, једино решење да могу да закључам врата било је замена цилиндра. Купио сам електроски биометријски цилиндар и он није био ни мало јефтин.

У исто време гомилали су се предмети и досијеи чланова синдиката и сва архва Синдиката полиције Слога са личним подацима полицијских службеника и други материјални доказима налазила се, а и даље се налази у стану у коме живим. И синдикат је регистрован на тој адреси. Дакле три године уназад се зна да је цилиндар браве промењен и то никоме није сметало, све до јуче 11.08.2023.године.

Веома скупа електронска биометријска брава изгледа више није по вољи никоме у МУП па су на челу са начелницом Лидијом Петровић решили да је замене јефтином механичком коју свако може да отвори а кључ буде достуапан свакоме на рецепцији.

Дакле имајући у виду да МУП није обезбедио радне просторије синдикату (јер нису ни тражене), некоме је изгледа пало на памет да би добро било да када Жебељана нема у стану, свако може доћи и прелистати, умножити, или отуђити акта синдиката као и многе материјалне доказе који су у поседу синдиката. Можда то траже и неке безбедносне службе, ко зна…

Искрено не знам у чему је проблем, секетар синдиката Татјана Мировић која живи и ради у објекту хотела поседује електронски кључ гарсоњере, чистачице одавно не чисте ни један стан па и немају потребу да улазе, брава се у случају опасности може отворити на шифру, могу је из било ког дела света отворити даљинским путем преко телефона па евентуална ”брига о некој ванредној ситуацији” на пије воду сем жеље и намере да гарсоњера у којој се налази архива синдиката буде доступна свакоме или некоме. – наводи Жебељан.

Рад Синдиката полиције Слога је транспарентан и јаван, за овај синдикат важи да нема длаке на језику па је и разумљиво интересовање неких лица или структура који би да га ставе под контролу. Али разумљива је и тежња неких да имају приступ подацима које чува овај синдикат. О уставном праву на неповредивост стана да и не говоримо, ако треба решаваћемо то на суду.

У главном, нејасно је да ли је покренута акција да се омогући доступност стану и архиви потиче од лица која су осзначене као мобери Татјане Мировић а раде у хотелу, или је намера и наређење из самог врха од министра или његових сарадиника да се биометријски цилиндар браве уклони и замени јефтиним механичким.

– Искрено верујем да министар и колеге из Кабинета министра са овим немају никакве везе и да ово није пут који води у покушај застрашивања и контроле сидндиката, или мене лично. – наводи Жебељан. Шта је у питању показаће време, у сваком случају синдикат је спреман на правну борбу, и ја лично. До сада сам МУП плаћао кирију, у будуће не морам, могу се иселити, тада ће МУП плаћати путне трошкове, шта је погодније за МУП нека неко паметнији процени. – каже Жебељан.

До тада, мирно и стрпљиво чекаћемо надлежну начелницу Лидију Петровић да донесе адекватно решење да и формално утврдимо и сазнамо кога занима и ко жели лак приступ архиви Синдиката полиције Слога?

Ваш Сидикат полиције Слога