Затражна помоћ Председника Републике Србије

Београд, 18.11.2023. – Активиста Синдиката полиције Слога, мајор полиције Душан Николић упутио је писмо председнику Републике Србије Александру Вучићу које се односи на радно-правни положај пиротехничара (деминера) у Министарству унутрашњих послова тражећи изједначење са пиротехничарима Војске Србије.

Поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Нишу одржан приказ наоружања, војне опреме и дела способности Војске Србије „Застава 2023“. Приказ је обишао врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, заједно с министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем који су обишли и поставку пиротехничара Војске Србије.
Председник Вучић је изјавио да пиротехничари Војске Србије раде најризичнији посао са експлозивом. 

Шта је са пиротехничарима Министарства унутрашњих послова?

Поред пиротехничара Војске Србије, Министартво унутрашњи послова такође поседује службу у којој раде пиротехничари и инспектори који се баве заштитом становништва од експлозивних остатака рата (ЕОР) и заштитом од неексподираних убојних средстава (НУС). Служба се назали у Сектору за ванредне ситуације при Управи за цивилну заштиту и управљање ризиком  где је формирано Одељење за заштиту од експлозивних остатака рата у којем раде пиротехничари и инспектори који су овлашћена службена лица имајући у виду да раде са А класом оружја.
Управа за ванредне ситуације у Нишу и Крагујевцу у оквиру Цивилне заштите има систематизована радна места пиротехничара и инспектора.
Подстакнут исказаним незадовољством колега које се односи на опрему, плату, радно-правни статус и услове рада, мајор Николић је у своје лично име писао председнику Републике Србије о потреби да се служба која ради са минско експлозивним средствима у МУП издигне на ниво који заслужује с обзиром на обим посла, опасност и ризик.

У свом писму од 22.09.2023.године, мајор Николић наводи:

Поштовани господине Председниче,

Поводом обележавања државног празника, Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Нишу, обишли сте техничко-тактички збор који је организовало Министарство одбране и Војска Србије у нишкој Тврђави. Том приликом посетили сте и поставку пиротехничара Војске Србије, што ми је посебно привукло пажњу и навело да Вам се након тога обратим на овај начин јер и сам радим те послове у Министарству унутрашњих послова.

Из Ваше реакције закључио сам да Ви добро познајете сложеност и ризик који посао пиротехничара са собом носи, те да ту професију високо цените и поштујете, због чега сам осетио потребу да Вас обавестим да је служба, која обавља сличне или готово исте послове у Министарству унутрашњих послова Републике Србије, односно у Сектору за ванредне ситуације у континуитету девестирана, на разне начине, неколико година уназад, због чега међу запосленима влада велико незадовољство.

Пиротехничари и инспектори који се баве тим пословима у МУП-у немају иста права као њихове колеге у Војсци Србије за којима тренутно заостају, али немају ни једнака права у оквиру исте службе у Сектору за ванредне ситуације у коме заједничи обављају послове и дају једнак допринос у очувању и унапређењу безбедности свих грађана. Годинама уназад проблеми су се гомилали, које су представници синдиката безуспешно покушавали да реше разговорима.

Као инспектор који ради и пиротехничарске послове у МУП-у преко 10 година, стекао сам утисак да ови проблеми из неког разлога не стижу до кабинета надлежног министра, због чега сумњам да располаже правим информацијама о стању у поменутој служби.

Због свега наведеног, у доброј вери и најбољој намери апелујем на Вас, да у складу са својим овлашћењима, предузмете све неопходне мере како би ову службу уредили и поставили на право и заслужено место, као што сте то учинили са припадницима Војске Србије.

инспектор Душан Николић, мајор полиције

Генерални секретар Председника Република Србије, госпођа Сузана Пауновић наводи:

Саветник председника Републике, бивши директор полиције Милорад Вељовић у свом одговору наводи да је допис мајора Николића достављен Министарству унутрашњих послова у даљу надлежност како би исто предузело мере из своје надлежности о чему ће бити информисан.

По добијању одговора из Министарства унутрашњих послова исти ће бити објављен на сајту синдиката у циљу стручне анализе и расправе а у циљу унапређења рада и заштите професионалних интереса колега који раде посао са А класом оружја.

Мајор полиције Душан Николић на радном задатку

Синдикат полиције Слога је сагласан са актом нашег члана Душана Николића који је  упућен председнику Републике Србије али сматра да је исти општег карактера па се не може очекивати задовољавајући одговор надлежних из МУП.

С тим у вези, руководство овог синдиката, као и други синдикати који су упознати са проблематиком,  имају озбиљне стручне примедбе у вези организације рада, опреме, униформе, материјалног статуса, осигурања, оружја, обука, магацинског простора и сл. и појединости за сада неће бити иношење у јавност у циљу заштите професионалног интереса.

У наредном периоду, овај синдикат у сарадњу са другим синдикатима,  планира заједнико заказивање састанка са надлежним руководиоцима у Сектору за ванредне ситуације и других организационих јединица у циљу анализе, утврђивања правог чињеничког стања и давања предлога за унапређење рада.

Ваш Синдикат полиције Слога