Сектор за ванредне ситуације заборављен од Кабинета министра

Београд, 02.04.2024. – Запослени из Сектора за ванредне ситуације у Министарству унутрашњих послова нашли су се испред затворених врата Кабинета министра, дословно и фигуративно, када је у питању учешће на најпрестижнијој трци у престолници – Београдском маратону којиће се одржати 28. априла 2024.године.

Из непознатог разлога заказао је систем комуникације и организације јер су запослени у Сектору за ванредне ситуације остали заборављени. Док су све линије рада Министарства унутрашњих послова примили позив за учешће на маратону, ватрогасци-спасиоци који су истински хероји у нашем друштву, остали су изузети из ове важне спортске манифестације, небригом претпостављених.

Овај недопустиви пропуст није само питање административне грешке већ представља и дискриминацију запослених унутар МУП. Ватрогасци-спасиоци се први одзивају у редовним и ванредним ситуацијама али у вом случају чини се да су били непожељни да се одазову спортском догађају.

Изостанак учешћа на маратону не само да ствара незадовољство оних који редовно трче већ смањује њихову присутност у заједници и смањује њихову физичку припремљеност и здравље. Пропуштена прилика за редовне тркаче такође демонстрира неспособност управљања и обавештавања унутар Министарства унутрашњих послова.

Док полицајци, као и други запослени у МУП, учествују на спортским догађајима, сматрамо да би и ватрогасци-спасиоци требали бити признати и позвати за учествовање на свим спортским догађајима.

Запослени у Сектору за ванредне ситуације су срце наше безбедности и заштите и заслужују једнак третман и подршку из Кабинета министра, бар колико и полицајци.

Недопустиво је да једна од најважнијих служби која се бави и спасавањем није добила потребне информације и позиве за учешће на Београдском маратону. Оваква грешка у комуникацији и организацији морала би бити исправљена и спречена у будућности.

Полицајци, као и ватрогасци-спасиоци, имају важну улогу у заштити и безбедности заједнице. Учешће полицаја на Београдском маратону представља не само прилику за физичку активност и здравље, већ и могућност за јавну присутност и интеракцију са заједницом на неформалан начин. Овакве активности не само што јачају тело и дух полицајаца и ватрогасаца-спасиоца, већ граде поверење и везу са заједницом којој служе. Учешће на маратону је прилика да се полицајци и ватрогасци-спасиоци покажу као део заједнице и да промовишу здрав начин живота и активност у њој.

И док Војска Србије и други органи и организације поносно показују свој идентитет кроз брендиране мајице и опрему за трчање, Министарство унутрашњих послова је и ове године пропустило ту прилику. МУП никада за своје запослене није израдио брендиране мајице и шорцеве за трчање. Нејасно је зашто запослени трче у неформалним мајицама када би могли да поносно носе обележје МУП, као идентитет институције.

Брендиране мајице са одговарајућим логотипом Министарства унутрашњих послова не само да би дали запосленима поноснос и идентитет, већ би и послужиле као видљива подсетник о улози и значају министарства у заједници. Чињеница да је ово изостављено представља не само изгубљену шансу за промоцију, већ и пропуштену прилику да се покаже подршка и важност запослених у Министарству унутрашњих послова у заједници.

Док се Министарство унутрашњих послова бори са својим интерним проблемима комуникације, запосленици из Сектора за ванредне ситуације остају на маргини незадовољни и фрустрирани јер су изгубили прилику за пријаву такмичења које је сада већ затворено!

Посебно су незадовољни сви они запослени из који годинама редовно учествују и поседују колекцију медаља са учествовања на Београдском маратону. Они ће ове године бити ускраћени небригом оних који би требали бити одговорни у Кабинету министра.

Колегиницама и колегама који су ове године имали среће да буду информисани од страе МУП и који су пријавили трку желимо успех и срећу на претстојећем Београдском маратону.