Кршење људских права: Зашто српска полиција забрањује браде и бркове?

Београд, 31.03.2024. – Након 100 година Британска војска укинула је забрану ношења браде објавио је Еуроњуз у свом чланку: “Историјска” одлука британске војске: После више од 100 година укинута забрана ношења браде”. Одлука је донета након што је војска спровела ревизију својих правила о личном изгледу њених припадника, која су до сада дозвољавала само ношење бркова. Пре усвајање одлуке консултовани су краљ Чарлс, британски политичари и савезници Уједињеног Краљевства.

„Огромна већина у Великој британији је сматрала да војска треба да промени досадашње правило и да дозволи војницима и официрима да носе браде. Слушали смо и донели одлуку“, рекао је портпарол британске војске Пол Карни.

Он је навео да ће официрима и војницима бити дозвољено да пуштају браду, али морају да одржавају професионални изглед и да се придржавају посебних упутстава о томе како њихова брада може да изгледа.

За разлику од војске, полиција Велике британије је тај проблем решила много раније. Браде, бркови, тетоваже и минђуше у полицији Велике британије нису забрањене. Слично је и са осталим развијеним земљама света!

У Србији полицајијским службеницима у униформи се и даље забрањује ношење брада, бркова, тетоважа, пирсинга и др.

У савременом друштву, изглед полицајаца има значајану улогу у представању државе за коју полицајци раде. Визуелни изглед полицајца у јавности и утисак који полицајац оставља на грађана својом појавом, уредношћу и држањем је и слика државе коју полицајац представља. Зашто се онда држава стиди полицајца-мушкатрца са брадом и брковима ако је то очигледна одлика мушкости?

Нејасно је зашто постоје толико непремостиве разлике у стандардима између српске полиције и неких других земаља у Европи и свету и зашто ми увек каснимо за развијеним светом?

У многим европским и светским полицијама полицајци имају право да носе браде и бркове, тетоваже. Брада и бркови  се сматрају одликом мушкости и то не угрожава професионалну улогу полицајца у раду.

Зашто српска полиција и даље забрањује браде и бркове?

На то питање одговора и даље нема, сем што се може претпоставити да су реликт комунистичко-социјалистичке прошлости попут оних што такве одлуке доносе!

Ако се женама у униформи дозвољава ношење дуге косе, упадљиве шминке и разних силикоских филера и тетоважа обрва на лицу, јер је то женска одлика, зашто се и мушкарцима по истом принципу не дозвољава право на сличну аутентичност-ношењем браде и бркова?

Уредна брада, бркови, тетоважа су једна од одлика мушкости и личне аутентичности. Добра пример је и турбан који појединци у полицији носе из културолошко-религиозних разлика уместо шлема, бертке, шапке, качкета и сл….

Неразумна ограничења која се уводе полицијским службеницима, пре свега мушкарвцима могу се сматрати основним кршењем људских права!

Полицајци су грађани који имају право на аутентичност, самоизражавање и индивидуални изглед. Забрана брада, бркова, дуге косе и тетоважа може се сматрати несвојственом и ограничавајућом.

Неоправдано прављење разлика између полова установио је својевремено и Повереник за заштиту равноправности

Повереник за заштиту равноправности указао је МУП на одредбе члана 25. и 27. Правилника о начину понашања и личном изгледу полицијских службеника и других запослених у Министарству  унутрашњих послова (,,Сл. гласник РС“, бр. 13/2018  и 83/ 2021) и њихову несагласност са антидискриминационим прописима.

Повереник је дошао до закључка да је не само брада, већ и фризура и бркови као и тетоважа, саставни део изгледа појединца, део његове особености и приватности, те да ношење браде само по себи не може представљати основ наружавања угледа МУП, уколико се носи у границама уредности.

Повереник наводи да је очигледно да се појединим одредбама Правилника у МУП прави разлика по основу изгледа као личног својства између оних полицијских службеника и запослених у МУП који на видљивом делу тела имају тетоважу, у односу на остале запослене који на видљивом делу тела немају тетоважу, те  Повереник сматра да је ограничење прописано чланом 25. став 5. Правилника, а које намеће свим полицијским службеницима и запосленима у МУП да уколико имају тетоважу на видљивом делу тела да исту морају прекрити одећом није у сразмери са легитимним циљем који се желео постићи.

Повереник мишљења да се општим ограничењем у виду прекривања тетоваже на видљивом делу тела, полицијски припадници и други запослени у МУП неоправдано стављају у неповољнији положај по основу основу изгледа као личног својства у односу на остале запослене који немају тетоважу.

Користећи своја законска овлашћења у вези са наведеним члановима Правилника о начину понашања и личном изгледу полицијских службеника и других запослених у Министарству  унутрашњих послова Повереница је након неуспеле сарадње са руководиоцима МУП поднела  предлог за оцену уставности и законитости Уставном суду Републике Србије са предлогом да Уставни суд донесе одлуку  да оспорени чланови Правилника нису у сагласности са Уставом Републике Србије и Законом о забрани дискриминације.

Поставља се питање зашто је српска полиција одступа од стандарда који важи у другим земљама и зашто надлежна лица у МУП нису прихватила препоруку Поверенице за заштиту равноправности? Да ли је ово пример недостатка флексибилности или недостатка разумевања за права и потребе грађана који су запослени у полицији?

И поред више ургенција МУП је одбио да размотри прмедбе Поверенице о незаконитости и неуставности појединих чланова Правилника о начину понашања и личном изгледу полицијских службеника и других запослених у Министарству  унутрашњих послова.

Својевремено, Повереница је послала допис МУП на који никада није добила одговор. Допис овјављујемо у целости:

Имајући у виду да је МУП одбио сарадњу са Повереницом, а након интервенције Синдиката полиције Слога и Струковног удружења полиције, Повереница је поднела уставну жалбу по којој Уставни суд, колико нам је познато, још увек није одлучивао.

predlog-za-ouiz-2

Уставни суд по овом питању још увек није донео одлуку!

И да закључимо, ограничавајућу политику коју према запосленима спроводе надлежни руководиоци МУП требало би поново ревидирати и покренути.  Синдикати  и удружења би требало да мотивишу ново руководство МУП да том проблему приступи са већом пажњом и разумевањем ради стварања услова за личне потребе полицајаца и њихових брачних партнета.

Не само да би се поштовала лична права полицајаца, већ и да би се подигла свест о значају индивидуалности и права на самоизражавање у професионалном окружењу.

У међувремену док чекамо уставну одлуку, сваки полицијски службеник, члан овог синдиката, има бесплату правну помоћ уколико против њега буде покренут дисциплински поступак у вези уредног ношења браде, бркова, пирсинга, тетоваже и свега онога што нарушава право на аутентичност, самоизражавање и индивидуални изглед.

Драган Жебељан,
потпредседник