Документарни филм “Где је моја полутка”: Анализа синдиката у Србији

Десет година након масовних протеста радника, неслагање са Законом о раду и даље оставља дубок траг у српском друштву. Ауторка Јелена Мирковић у свом документарном филму “Где је моја полутка” одлучила је да престави детаљну анализу стања синдиката у Србији. Овај филм испитује различите аспекте синдикалног покрета, притиске којима су изложени и утицај који имају у друштвено-политичком контексту. У филму говори и синдикалац Глишо Видовић из Слоге.

Кроз интервјуе са представницима синдиката као што су Глишо Видовић председник Синдиката полиције Слога и Урош Савић, некадашњи председник Синдиката “Слога” у Фалк Исту, филм приказује како се синдикати суочавају са различитим изазовима у борби за права радника. Перспективе на ову тему деле и Владимир Симовић из Центра за политике еманципације и професор Бојан Урдаревић, што доприноси бољем разумевању радних права и синдикалног организовања.

У фокусу филма су истакнути и Новица Антић, недавно смењени председник Војног синдиката Србије, који се тренутно налази у притвору, Душко Вуковић из Савеза самосталних синдиката Србије и професор Зоран Стојиљковић, бивши председник УГС “Независност”. Кроз њихове исказе, филм осветљава начине на које су синдикати у Србији реаговали на политичке промене и притиске, укључујући коментаре политичара као што су Александар Вулин и бивша Државна секретарка у МУП Дијана Хркаловић.

Осим тога, филм истиче изазове са којима се суочавају синдикални представници који се посматрају као блиски власти, као и проблеме ефикасности синдиката у заштити права радника. Презентација различитих гледишта исказаних у филму отвара важна питања о улози синдиката у савременом српском друштву, променама које су приведене од стране политичара и последицама које оне имају за раднике.

Документарни филм “Где је моја полутка” представља значајан прилог разумевању комплексности односа између синдиката, државе и послодаваца. Овај филм доступан је за гледање на ЈоуТубе платформи и позива на широку дискусију о будућности синдикалног покрета у Србији.