Интерни конкурс: Недостатак информација и сумњиве околности

Нови Сад, 17. април 2024. – У Министарству унутрашњих послова (МУП) у Новом Саду, расписан је интерни конкурс за радна места Шефа ресторана и магационера у Одељењу за организовање исхране. Конкурс би требао да буде јавно објављен за све заинтересоване запослене. Међутим, стварност није таква како се очекивала.

Трагом вести да је расписан конкурс Синдикална представница Јелена Вулетин упутила је допис Управи за опште послове у Београду износећи чињеницу да интерни конкурс није добио промоцију на огласним таблама у Новом Саду. Осим тога, многи радници који раде у ресторанима немају приступ интранет страницама Министарства, што их је додатно удалило од свих информација о конкурсу.

Након што је упућен допис, истог дана, извесни Горан Весић, чије радно место и статус нису прецизно објашњени и доступни запосленима у ресторанима Нови Сад, одлучује да је последњи дан конкурса, 15. април, одговарајући моменат за објављивање конкурса, па исти лепи на зид кухиње у Новом Саду.

Због недостатка обавештења и времена, многи запослени који су имали жељу и квалификације за ове позиције нису имали могућност да конкуришу. Намеће се и поставља питање, да ли је такав конкурс праведан према свим запосленима који нису успели да конкуришу? Овакво понашање руководиоца поставља логично питања о њиховој искреној бризи за запослене али и твара питања о могућим скривеним мотивима сакриања конкурса.

 

Да ли је ово само случајност или намерна тајност у оквиру конкурса? Да ли је циљ био избегавање конкуренције или ограничавање броја кандидата? Поставља се питање да ли је овакав поступак био у интересу свих запослених или је служио интересима само неколико одређених особа које су можда конкурисале?

Овакви поступци се не би смели игнорисати. Одговорна лица у институцијама морају да пруже јасне и недвосмислене одговоре. Радници у ресторанима заслужују поштене услове и равноправне могућности.

Одговорност и транспарентност треба да буду основа сваког поштеног поступања и расписивања конкурса, а не изузетак.

ПС.

Имајући у виду да запослени не знају на ком радном месту је распоређен Горан Весић а притом руководи и преноси наређења “од оних горе у Београду” како сам воли да каже, синдикат ће затражити додатне информације и утврђивање одговорности за скривање конкурса од запослених.

Познато је да је Горан Весић доведен од стране бивше начелнице Љиљане Павић Стојковић сада запослене у БИА, са којом и данас блиско сарађује начелница Гордана Ђукић. Против Љиљане Павић Стојковић Више води се кривични поступак у Вишем јавном тужилаштву у Београду. О томе смо писали у чланку: Кривични поступак против начелнице Љиљане Павић Стојковић означен као “строго поверљив”

Интересантно је нагласити да су  се Гордана Ђукић и Љиљана Павић Стојковић ротирале из БИА и МУП и практично су радиле сличан посао у вези са пружањем исхране запосленима у МУП и БИА.

Љиљана Павић Стојковић је кадар од поверења Александра Вулина док је Гордана Ђукић кадар од поверења министра Братислава Гашића.

У погледу њиховог рада у интересу запослених, мишљење формирају како сами запослени тако и њихови надређени, при чему је приметно да последњи нису у потпуности задовољни.

Ваш Синдикат полиције Слога