Руководство немо на алармантне услове рада оперативне јединице

Београд, 02.07.2024. –Зграда Општине Земун скрива озбиљан проблем који угрожава безбедност и здравље запослених, чланова нашег синдиката. Канцеларија у којој раде запослени из Одељења за заштиту од експлозивних остатака рата (ЕОР) – Сектора за ванредне ситуације, представља директну претњу њиховим животима. Већ дуги низ година, шесторо радника у овом одељењу раде у канцеларији која прокишњава и у којој вода цури кроз плафон и електричне инсталације. Службено оружје још није набаљено за запослене.

Ова алармантна ситуација, која траје годинама, представља озбиљну претњу по здравље и безбедност запослених. Када пада киша, вода се слива кроз плафон и електричне инсталације за светло, стварајући опасност од струјног удара. Кисне техника, рачунари, документа. Под канцеларије је често под водом, што доводи до труљења и подизања паркета. Након кише када се под суши осећа се присуство влаге и смрада.

Иако су ови проблеми више пута пријављени надлежнима, нико од руководилаца из Сектора за ванредне ситуације није се потрудио да обиђе ову јединицу нити да покаже било какву заинтересованост за услове рада запослених, опрему, њихове потребе.

Све док посао не трпи, руководиоце из МУП очигледо услови рада ове оперативне јединице не занимају.

Док се министар и в.д начелник Сектора за ванредне ситуације, господин Ивица Дачић и Лука Чаушић, хвале побољшањем услова рада у појединим јединицама, промовише се отварање нових зграда, куповина опреме, радници у овој канцеларији су у страху да ће им се део плафона срушити на главу или да ће их ударити струја док плафон прокишњава.

Оваква незаинтересованост и немар руководства су апсолутно неприхватљиви и срамотни. Чланови синдиката оштро осуђују небригу руководиоца и позивају господина Дачића и остале надлежне да хитно предузму мере у циљу обезбеђивање нормалних и безбедних услова за рад запослених који се баве најопснијим занимањем у Министарству унутрашњих послова.

Да би се створили бар нормални и основни услови за рад, потребна је хитна акција пре него што дође до већих проблема или трагедије. Захтевамо конкретне мере како би се овај проблем решио и запосленима омогућили достојанствени и безбедни услови рада.

Радници у канцеларији Одељења за заштиту од експлозивних остатака рата заслужују боље и више, јер у раду пружају највише, не штедећи се. Неспорно је да су деминери неустрашиви и да се не плаше никаквих изазова на раду, стављајући посао на прво место, али докле ће толерисати небригу за њихов статус и услове рада?

Запослени и даље без службеног наоружања

Као посебан пример немара руководства истичемо чињеницу да адекватно оружје за запослене у ОСЛ статусу није набављено док друге јединице у Дирекцији полиције за своје запослне набављају адекватно оружје сагласно личној формацији.
Већ скоро годину дана, Сектор за ванредне ситуације не предузима ништа да обезбеди адекватне пиштоље за инспекторе и пиротехничаре, који на терен одлазе без кратког оружја, превозећи и радећи са експлозивом широм Србије.
Као посебан пример немара руководства истичемо чињеницу да адекватно оружје за запослене у ОСЛ статусу у овој јединици није набављено. Већ скоро годину дана, Сектор за ванредне ситуације не предузима ништа да обезбеди адекватне пиштоље за инспекторе и пиротехничаре, који на терен одлазе без кратког оружја, превозећи и радећи са експлозивом широм Србије.

Начелник Сектора за ванредне ситуације, господин Лука Чаушић, остао је нем на апел нашег синдиката да учини све што је у његовој надлежности како би се извршила набавка адекватног оружја. Према нашим информацијама, Одељење за заштиту од ЕОР је поднело захтев за набавку пиштоља, али је из нама непознатих разлога, овај захтев стопирао господин Горан Николић, помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације, који је сада задужен за Управу за цивилну заштиту и управљање ризиком. По ком основу он одлучује није нам јасно. И поред обећања начелника Сектора, господина Луке Чаушића, да ће се упознати са предметом и предлогом запослених за куповину оружја, ситуација је и даље неизвесна и немамо никакве вести.

Поставља се питање: зашто постоји игнорантски однос према захтевима запослених у овој јединици? Зашто је Министарству тешко да обезбеди основне услове за рад? Да ли запослени превише захтевају док остварују надпросечне резултате рада?

Од формирања јединице до сада, ни један начелник управе или сектора никада није обиша радне просторије Одељења за шаштиту од експлозивних остатака рата (ЕОР), питамо се зашто? Ако већ нико од надлежних начелника управа, ВД начелник СВС није заинтересован за посету, питамо се хоће ли нови-стари министар бити расположен да посети ово одељење? Или неће, јер то не може да искористи у пропагандне сврхе.

Ваш Синдикат полиције Слога