ВАЖНО: Обавезна документација за “боловања” и примања породиља

mirjana-nedeljkovicБеоград, 01.06.2016. – Помоћник министра начелник Сектора за материјално-финансијске послове Мирјана Недељковић упутила је 26.05.2016.године акт организационим јединицама у седишту Министарства који се односи на комплетирање документације која је неопходна за остваривање права код привремене спречености за рад – за тзв. “боловања”.

У инструктивном акту се наводи да је уочено да у организационим јединицама у Седишту Министарства унутрашњих послова којима се обрачун зарада врши у Сектору за материјално-финансијске послове, у Одељењу за финансијско рачуноводствене послове и буцет, са временицима рада не достављају комплетну документацију везану за боловања.

Поред оригинал дознаке (извештај о привременој спречености за рад) која је исправно попуњена од стране лекара за боловање преко 30 дана потребно доставити и фотокопију лекарске комисије.

У случају болничког лечења потребна је отпусна листа. За раднике који су на боловању дуже од 6 месеци неопходно је доставити извештај инвалидске комисије, док је за негу детета до 3 године потребно доставити потврду да је други супружник радио у истом периоду.

Наведена документација је неопходна да би извршили рефундирање накнада за боловање од Републичког фонда за здравствено осигурање.

Неопходно је и документацију за рефундацију породиљама доставити на време, па је стога неопходно да се компгетна документација која се састоји од: фотокопије извода из матичне књиге рођених (за сву децу породилље), фотокопија здравствене књижице породиље и попуњен захтев за коришћење породиљског одсуства и неге детета доставља Одељењу за финансијско рачуноводствеш послове и буџет одмах по добијању извода из матичне књиге рођених новорођенчета.

Наведена документација је неопходна како би породиља добила решење о коришћењу породиљског одсуства и неге детета, а Министарство унутрашњих послова остварило право на рефундацију породиљског одсуства.

Непоступање по наведеном ће угрозити исплату свих социјалних давања за запослене у оквиру Министарства унутрашњих послова, наводи Помоћник министра начелник сектора Мирјана Недељковић.

Синдикат полиције Слога

Оставите одговор