Category Archives: Ауторски текст

Кога то каменчић жуља у тесној ципели?

Београд, 02.11.2019. – Дневни лист „Данас“ у штампаном издању објавио је чланак „МУП ми брани усавршавање јер откривам незаконитости„. Истог дана по команди појављује се чланак на веб порталу таблоида „Ало“ који у тексту под насловом „Ево ко су Ђиласови узбуњивачи хероји!„. Јасно је, мали камен жуља у тесној ципели. Јасно, некоме је много засметао текст који потписује новинарка Данаса Јелена Диковић. За разлику од храброг анонимног новинара Ало-а.

Подршка Новици Антићу председнику Војног синдиката

Београд, 01.11.2018. – Синдикат полиције Слога обавештен је да је синдикални колега, председник Војног синдиката Србије господин Новица Антић оглашен кривим у дисциплинском поступку и да му прети прекид радног односа због јавног иступања приликом синдикалних активности.

Прекршајна одговорност – информације од јавног значаја

Београд, 09.01.2018. – Доношење Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја требао би да допринесе демократизацији друштва. Овај закон олакшао је начин да грађани дођу до тражених информација које су у поседу органа јавне власти. Међутим, тражење информација понекад се претвара у очајну борбу којој се не види крај. Да ли је решење проблема у подношењу прекршајних пријави и кажњавњу?

Тајна са или без покрића: Решења о платама у МУП

Београд, 17.11.2017. – Правилник о платама у МУП требао би да  буде доступан свакоме. Запослени који сматрају да су оштећени незаконитим обрачуном плате морали би да изврше увид у правилник пре подношења жалби. Међутим, жалиоцима је то право ускраћено.

Црна операција полиције као основ за законити отказ?

27.07.2017. – Министарство унутрашњих послова Републике Србије и даље одбија да достави информације о томе ко је забранио ношење оружја припадницима Управе криминалистичке полиције када су били радно ангажовани 11.07.2015.г. у Федерацију БиХ у меморијалном центру Поточари.

Тужбе уместо приговора на годишњу оцену

vaznoБеоград, 10.02.2017. – Важећим Законом о полицији прописано је оцењивање рада запослених у Министарству унутрашњих послова. Законом је прописано да мерила и начин оцењивања полицијских службеника и других запослених у Министарству унутрашњих послова прописује Влада Републике Србије, што до сада није учињено.

Лични став: Зар опет шаргарепа на дугачком штапу?

argarepaБеоград, 07.12.2016. – Испред гладних радничких уста, велики и мудри опет машу свежом шаргарепом.

И коме опет веровати? Једном или другом репрезентативном синдикату?

Лични став: Да ли смо унапред „жртвовани“ ако нас грађани снимају на интервенцијама

intervencijaБеоград, 11.11.2016. – На друштвеним мрежама и на појединим медијима објављен је снимак интервенције саобраћајне полиције која прививоди неко лице. Не види се почетак интервенције, нејасни су разлози привођења, не зна се епилог. Оно што се зна је да је снимак изазвао велику медијску и друштвену пажњу. А када медији заталасају кривци су унапред познати а њих је идентификовао чак и Заштитник грађана.

3. ОЈТ одбацило КП против врха УКП

dumanovic-milanБеоград, 12.10.2016. – На дан када је Ал Џазира емитовала прилог „Тврдње полицајаца из Србије: Нелегално на задатку у Поточарима“ (11.10.2016. године), Треће општинско јавно тужилаштво доставило је подносицима кривичне пријаве Думановићу и Трбовићу акт у коме наводе да Тужилаштво ОДБАЦУЈЕ поднету КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ.

Чистка у Сектору финансија МУП?!

nedeljkovic-mirjanaБеоград, 09.09.2016. годинине – Поједини медији, али и синдикати унутар МУПа пренели су информацију да је госпођа Мирјана Недељковић досадашња начелница Сектора за материјално-финансијске послове смењена, односно да је дала оставку.

Све више суицида у Србији!

Београд, 11.04.2016.  – Серија самоубистава започета почетком априла, настављена је, на жалост и током викенда. У Нишу, Новој Пазови, Будисави и Београду у размаку од 24 сата догодила су се четири самоубиства и покушаја.

Зашто министар и даље мудро ћути?

2016-05-04 Uputstvo i ucinak analize rizika_Page_2Београд, 08.04.2016. – Запослени премештени на фантомска радна места „анализа ризика“ у Министарству унутрашеих послова ушли су у четврти месец а да још увек нису обавештени од стране послодавца о својим радним обавезама и задужењима новог радног места.

МУП плаћа милионске одштете запосленима!?

policijaБеоград, 29.03.2016. – Влада Републике Србије за време Зорана Живковића и Војислава Коштунице донела је Уредбу о платама лица која обављају послове у посебним организационим јединицама државних органа надлежних за сузбијање организованог криминала („Сл. гласник РС“, бр. 14/2003, 67/2005 и 105/2005) где је регулисано да се плата овлашћених службених лица обрачунава и исплаћује у двоструком износу.

Пиштаљка: Анализа искуства и спровођење Закона о заштити узбуњивача

1Београд, 16.03.2016. – У просторијама „Пиштаљке“ антикорупцијског електронског медија, одржан је радни састанак са темом: Анализа искуства и спровођење Закона о заштити узбуњивача у Републици Србији.

Домаћини и организатори били су Владимир Радомировић, главни и одговорни уредник, Драгана Матовић, уредница и правни тим Пиштаљке.

Ко је одговоран? Министар или његови сарадници?

policijaБеоград, 24.02.2016. – Позната је ствар да за време мандата министра Ивице Дачића нису постојали описи радних места у МУПу.

Сменом власти запослени су веровали на реч те су од министра Небојше Стефановића очекивали да ће се неуређености уредити, незаконитости исправити и да ће доћи време када ће се у МУП поштовати прописи и људска права а на посао одлазити срећни и задовољни.

Суицид у МУП, карцином који метастазира!

Београд, 22.01.2016. ЛИЧНИ СТАВ – Стручњаци наводе да је самоубиство активни или пасивни аутодеструктивни чин у којем човек свесно и намерно одузима себи живот, због различитих мотива. Према психоанализи, самоубиство је чин аутоагресије, израз садизма „супер-ега” који се окренуо против саме особе.

Полицајац Трипковић као жртвено јагње министра?!

nebojsa i dijanaРад, професионализам, етичност, непоткупљивост и поштење у Србији одавно нису на цени. Политиканство, партократија и непотизам годинама уназад постаје образац понашања за заснивање радног односа и напредовање у служби.

На руководећа места доводе се послушни и не пуно паметни радници или руководиоци. Као по обрасцу, променом сваке власти рођачко, пријатељски и партијски кадрови преузимају нова радна места и руководе паметнијима и способнијима од себе, професионалци са искуством и интегритетом најчешће бивају скрајнути, искључени из дешавања у колективу и неретко бивају злостављани на раду или дискриминисани.

Радници од интегритета, професионалци, најчешће бивају етикетирани као „непослушни и проблематични“, а они који се одваже и скупе храбрости да подигну свој глас и надређене обавесте о неким пропустима, неправилностима или посумњају на извршење кривичних дела бивају проглашени за „државне непријатеље“ и тада се на њих обрушава цео државно партијски систем.