Председник синиката и народни посланик тражи одговоре од министра Гашића

Београд, 15.11.2023. – Народни посланик Жељко Веселиновић који је и председник Удружених синдиката Србије Слога поднео је посланичко питање министру Братиславу Гашићу које се односи на проблеме којима је изложен наш Секретар синдиката Татјана Мировић, лице са инвалидитетом.

Председник  синдиката Жељко Веселиновић који је и Народни посланик, тражи од Министра Унутрашњих послова Братислава Гашића одговоре на питања у циљу сагледавања ситуације и даље правне заштите наше Татјане Тање Мировић којој је знатно погоршано здравствено стање.

Веселиновић је имајући у виду да проблем нисмо решили мирним путем,  од министра Гашића у својству народног посланика затражио одговоре на следећа питања:

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова решењем 116-02-00940/2023-02 од 04.10.2023.године обуставила је поступак јер МУП није обавестио агенцију да ли прихвата мирно решавање радног спора.

С тим у вези Веселиновћ је тражио одговоре на питања:

  1. Зашто Министарство унутрашњих послова у конкретном предмету није поштовало препоруку Владе РС да мирним путем реши проблем, преко Републичке агенција за мирно решавање радних спорова и зашто је наступило ћутање управе? Односно ко је донео такву одлуку да ћутањем управе не да сагласност да се проблем реши мирним путем?
  2. Да ли ће Министарству унутрашњих послова обезбедити запосленој нормалне услове за рад и живот по препоруци лекара специјалисте да се измести из такве радне средине која јој угрожава здравље и живот;
  3. Да ли ће Министарству унутрашњих послова, имајући у виду да је Татјана Мировић инвалидно лице које за кретање користи штаку и „шеталицу“ на објекту Дурмиторска 11 у Београду обезбедити рампу за прилаз месту рада и становања како би иста могла несметано да ради, живи и одлази код лекара користећи ортоптска помагала?
  4. Из ког разлога Министарство унутрашњих послова већ скоро пола године одбија да санира зид у стану у СХ Дурмиторска који користи у закуп Мировић који је пун влаге која је настала пуцањем цеви за воду у купатилу и на тај начин додатно угрожава њено здравље, а санација је обавеза МУП?
  5. Ко је из Министарства унутрашњих послова донео одлуку да Татјани Мировић забрани да поред улазних врата стана у ком живи у  СХ Дурмиторска држи ортопдско помагало „шеталицу“ која јој служи за кретање?
  6. За које потребе су купљена и монтирана два ТВ апарата и у коју сврху их користе у канцеларији Наташа Милнчић и Слађана Мрвић.

Подсетимо се, Удржени синикати Србије Слога на челу са председником Жељком Веселиновићем учествују у парламентарном и политичком животу Србије у оквиру Посланичке групе ПРАВАЦ ЕВРОПА – ССП, ПСГ, ПРЕОКРЕТ и СЛОГА.

Веселиновић је и члан скупштинских одбора за за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва и Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику где је заменик члана.

Веселиновић наводи да је крајње забрињавајуће и недопустиво да се надлежна и одговорна лица у  Министарству унутрашњих послова понашају крајње незаинтересовано и да се оглушују на сваки предлог да се проблем реши мирним путем.

Жељко Веселиновић каже: “Упознат сам сам са проблемом наше колегиница и активисте синдиката Татјане Мировић, знам да живи на рубу егзистенције, више путам сам је и посећивао у стану у Самачком смештају и знам са каквим се проблемима сусреће на раду а и у животу. Лично сам учествовао и помагао да се за Тању прикупљају средства кроз акцију Буди хуман где су прикупљана одређена средства за лечење.

Такође сам дао налог колегама из синдиката Глиши Видовићу и Драгану Жебељану да проблем реше са њеном тадашњом начелницом Горданом Ђукић или и са министром уколико буде требало. На жалост, помака на боље није било, шта више њено здравствено стање се драстично погоршава.

Пре пар недеља позлило јој је на послу због екстремног пада крвног притиска услед изложености топлоти. Њене колегинице из канцеларије не могу да издрже да се не греју на клима уређајима у канцеларији. Без обзира на спољашњу температуру у канцеларији зими температура мора бити 25 степени. То што њиховој колегиници смета висока температура, њих није брига. Напросто лек који Тања узима, утиче негативно на повишену температуру и изазива екстреман пад крвног притиска, тахикардије и вртоглавицу. Здравствени проблем код Мировић је такав. Она је благовремено обавестила своје колегинице о томе. Оне се чуде, подсмевају – питају зашто она то њима прича?  Можда да би знале како да јој помогну!

Ја као човек не разумем како неки људу могу бити окрутни чинећи незамисливе ствари да Тању изопште из колегтива загорчавајући јој већ довољно тежак живот. Или је то можда раде по нечијем диктату?

Јуче, четрнаестог новембра, министар Гашић је посетио реновирани Дом здравља Дурмиторска, у коме се Тања лечи. Тај објекат се налази одмах поред Самачког смештаја где Тања живи.

Гашић за себе каже да је хуман човек и да помаже људима, ктитор је и цркве, не разумем зашто у овом случају не помогне и зашто га судбина и живот његове раднице не занима. Шта више и лично су се упознали на састанку.

Погледајте сада реновиране објекте МУП и у каквим условима живи Тања. Самачки смештај није реновиран. Тања је инвалид и креће се уз помоћ штаке или шеталице, степенице су јој велика препрека. Стање јој се погоршава, штаку ће морати да замени за “точкове”.

Ортопедско помагало “шеталицу” користи када јој ослабе мишићи јер има параплегију. То помагало јој је склоњено са њених улазних врата. Тражено је од ње да га спусти ниже низ степенице јер нарушава изглед ходника. Битна је лепота ходника а не животна функција човека!

Руководилац објекта дакле налаже инвалиду да са улазних врата склони ортопетско помагало али зато злоупотребљавајући своју функцију, од портира захтева да јој у пожарном пролазу – путу између зграда чувају место за њен приватан ауто. Дакле приватни аутомобил руководиоца може и мора бити паркиран на месту које није паркинг а ортопетско помагало не може бити држано поред врата стана. Лицемерно зар не?

Рампа за инвалиде на објекту не постоји. Тањини страхови су оправдани јер ће те високе степенице за њу бити непремостива препрека. Како ће до лекара или продавнице?

Стан у којем живи Тања недостојан је живот жене са посебним потребама.  Зид до купатила је пун влаге јер је негде пукла цев или је отказао вентил. Требали су месеци да водоинсталатер интервенише. Тадашња начелница Гордана Ђукић лично је обећала Жебељану да ће мајстори доћи како би све санирали. Били, видели, отишли. Вратили се нису.

Колега Жебељан шаље ми фотографије, Тања сама струже креч и малтер са влажног зида у њеној соби –  краљица!   Зовем Тању, питам зашто сама струже зид. Плаче, каже МУП не шаље мајсторе. Сутра дан се укочила, једва је могла до тоалета, по хлеб није могла…

Жебељан каже, није могла да гледа и живи у стану пуном влаге. Гледам слике и не верујем шта видим. Заиста нељудски!

This slideshow requires JavaScript.

Одмах поред стана у коме живи Тања, дели их само зид, налази се прелепо уређена канцеларија руководиоца Самачког смештаја. У тој канцеларији ради и Тања, када је у могућности. Исхоблан паркет, лакиран, зидови окречени. У њему два клима уређаја, два телевизора. Два тоалета, шакнк. Постоји чак и глобус. Изгледа да неко предаје географију.

У тој канцеларији нема влаге. Оба тоалета су у функцији. Мајстори ту долазе експресно када треба нешто поправити.

– У канцеларији се налазе чак и два телевизора, питам се чему служе.

Такође, питам се и по ком то основу руководилац објекта самачког смештаја ради скраћено радно време?

Да ли за њу важи посебан пропис у односу на остале запослене када има привилегију да ради пола радног времена од 9 до 14.

Питам се и шта је написано у евиденцијама присутности на раду. Да радно време МУП није од 7:30 до 15:30 или је руководилац смештаја привилегован у односу на њене запослене. Привилегованија чак и од министра.

Засигурно питаћу министра ако га будем видео – каже Жељко Веселиновић.


Синдикат полиције Слога јавно пита руководиоца у СХ Дурмиторска Наташу Милничић:

  • За коју сврху користи два ТВ апарата у канцеларији?
  • Због чега не поштује радно време од 7:30 до 15:30?
  • Од кога је добила одобрење да свој приватни аутомобил паркира на противпожарном пролазу између зграда?
  • По ком законском основу од портира тражи да јој за приватни аутомобил чувају непостојеће паркинг место између зграда?

За нас је борба почела! 

Настави ће се…

Ваш Синдикат полиције Слога

Повезани текстови:

Министри се мењају, радници трпе, МУП по старом…