Министарство сигурности БиХ и МУП ћуте о ангажовању у Поточарима

Београд, 07.06.2017 – Омбудсман за људска права Босне и Херцеговине Љубинко Митровић узео је у разматрање жалбу коју је упутио Синдикат полиције Слога, након што у законском року није добио одговор од Министарства сигурности Босне и Херцеговине на упит за информацијама о ангажману полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Србије у Поточарима 11. јула 2015. године, а у вези са случајем “Милан Думановић и Младен Трбовић”. 

“Овај синдикат, послао је 04. маја 2017. године Захтев за слободан приступ информацијама, али као и у случају колега из Министарства унутрашњих послова Републике Србије, одговора није било. У оба случаја наишли смо на зид ћутања. Ми полицајци најбоље знамо да када неко о нечему ћути, то довољно говори о томе да покушавају нешто да сакрију.” – наводи председник Синдиката Драган Жебељан.

На велико изненађење, брзином реакције, Синдикату се обратио Омбудсман за људска права БиХ и обавестио Синдикат да је предмет узео у рад.

“Предмет је запримљен и стандардно је отворена истрага. Прва радња коју смо предузели јесте да затражимо од Министарства безбједности Босне и Херцеговине да се поводом захтјева синдиката огласи, односно да нам достави податке и да нам каже да ли је поступило о Закону о слободи приступа информацијама или није. Након тога ћемо видјети куд ће то даље да иде”, рекао је омбудсман Митровић.

Одговор је врло брзо стигао. Врло сам позитивно изненађен брзином и ажурношћу Омбудсмана за људска права БиХ, па се ускоро надам правим информацијама којима располаже Министарство сигумости БиХ – истиче Жебељан и додаје да српски МУП и даље „мудро ћути“ у вези случаја Думановића и Трбовића.

Што се тиче институција у Републици Србији, Синдикат полиције Слога је у више наврата по истој теми, упутио неколико жалби Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личност са захтевом да донесе решење којим ће наложити Министарству унутрашњих послова да достави тражене и неопходне информације.

На жалост, одговора још увек нема иако је протекло доста времена а ради се о прилично хитној ствари. Наравно, имамо разумевања и свесни смо проблема са којима се суреће служба Повереника и Заштитника грађана у Србији. Имамо разумевања о томе да постоји велики број предмета жалби и да службе имају мали броја извршиоца који обрађују предмете.

Желим да истакнем да Трбовић и Думановић нису криминалци већ часни и поштени полицајци који поштују своју државу и законе, што су доказали својим радом и наградам које су примали све до указивања на неправилности у раду.

Мишљења сам да свако онај који жели да приватизује полицију и ради мимо закона треба да одговара у складу са законом,  уместо да кривицу сваљују на оне које указују на незаконитости и неправилности у раду попут Думановића и Трбовића, рекао је Жебељан. 

 

One comment

Оставите одговор