МУП изгубио спор од Синдиката полиције Слога

Београд, 27.05.2019. – Управни суд у Београду прихватио је аргументе Синдиката полиције Слога и донео пресуду којим поништава другостепено решење министра Небоше Стефановића који је у име и за потребе МУП одлучивао као другостепени орган по жалби овог синдиката. На име судских трошкова МУП ће из свог буџета платити атвокату синдиката трошкове у износу од 16.500,00 рсд.

 

2019-03-22 Presuda US DZ

 

Наиме, Синдикат полиције Слога 08.10.2018.године захтевао је од органа увид у списе предмета који се односио на информације од јавног значаја, где је предмет био окончан правоснажним и извршним решењем Повереника за инфомације од јавног значаја а где је МУП и данас то решење није испоштовао и овом синдикату није доставио тражене информације које су се односиле на случај у Поточарима.

2018-10-08 ОУТ Захтев за увид у списе предмета 22.03.2017

 

Министарство унутрашњих послова, кога је у овом предмету заступао господин Драган Поповић, начелник Одељења, дана 11.10.2018. године одбацило је захтев физичког лица, тадашњег председника синдиката уз скандалозно образложење, које не доликује начелнику а по најмање правнику у врху МУП.

2018-10-11 IN MUP Resenje odbijanje uvida

 

Незадовољни таквим скандалозним решењем, овај синдикат је поднео жалбу другостепеном органу, односно министру Унутрашњих послова.

2018-10-23 ОУТ Жалба на решење МУП 689 k 17-12 од 11.10.2018

 

У рекордном року, од само два дана од дана пријема жалбе, жалба синдиката је одбијена 25.10.2018. године.

2018-10-25 IN Resenje Ministar Odbija 3398

 

Незадовољни таквим решењем министра, као другостепеног органа у одлучивању по жалби, Синдикат је у законском року поднео тужбу Управном суду који је донео пресуду у корист Синдиката полиције Слога која је објављена у целости на почетку ове објаве,

Евидентно је да је Управни суд утврдио да је решење МУП господина Драгана Поповића начелника Одељења за обраду података, притужбе и сарадњу са независним телима али и лица које је у другостепеном органу одлучивало у име министра, незаконито. Евидентно је и да је нестручним радом таквих лица у МУП настала материјална штета по МУП у износу од 16.500,00 рсд. Још је и већа штета по углед Министарства да неки правници који губе спорове одлучују о правима грађана и наносе им материјалну и нематеријалну штету.

Ти исти велики правници су можда и постављени на високе руководеће позиције како би с намером деградирали институције а код грађана створили осећај незадовољства и неправде. Заиста је незамисливо да орган који би требао да штити примену закона и права грађана, с намером поступа незаконито.

Или, “Ма, ко још поштује законе.” како својевремено рече један државни секретар у МУП на сатанку са представницима синдиката.

 

Додатак:

Наставак ове приче прочитајте у чланку Након пресуде “подпредседник” Владе и министар донео ново решење.

Ваш Синдикат полиције Слога

One comment

Оставите одговор