Зашто сајам наоружања није занимљив за стручњаке из МУП

Београд, 18.01.2024. – Стручњацима из МУП који су специјализовани за идентификацију, уклањање, складиштење, транспорт и уништавање минско експлозивних средстава (МЕС, НУС и ЕОР) није било омогућено да присуствују Међународном сајму наоружања и војне опреме “Партнер 2023” који је одржан у периоду од 25. до 28. септембра 2023.године у Београду јер о сајму нису обавештени од стране надлежног руководиоца.

Начелник Управе за цивилну заштиту и управљање ризиком Живко Бабовић сматра да распоређени у Одељењу за заштиту од експлозивних остатака рата (ЕОР) нису обавештени о могућности да посете сајам наоружања сматрајући да је Одељење за заштиту од експлозивних остатака рата део мера цивилне заштите и није никаква специјална јединица него стручно-специјалистичка служба која се бави специфичним пословима који, по програмум нису били тема Међународног сајма партнер 2023.

Тачно је, цивилна заштита није била тема сајма, али послови уништавања МЕС, НУС и ЕОР изискују праћење нових оружја са којима ће се запослени пре или касније сусрести приликом идентификације, транспорта, складиштења и уништавања па је било неопходно видети нова средства узети поспекте и попричати са излагачима све у циљу унапређења рада и стицања нових знања. Али очигледно да руководиоци знају боље од извршиоца.

Живко Бабовић, Начелник управе за цивилну заштиту и управљање ризиком

Синдикат полиције Слога затражио је 14.11.2023.године од Сектора за ванредне ситуације информацију зашто чланови овог синдиката који се баве пословима заштите од експлозивних остатака рата нису били обавештени о одржавању сајма и зашто им није било омогућено да исти посете.

2023-11-14 СВС сајам Партнер 2023

У одговору који је потписао начелник Управе за цивилну заштиту Живко Бабовић изнето је следеће:

2023-12-04 Odgovor SVS Partner 2023

Сматрајући да таквим одговором није добијена адекватна информација, доставили смо Сектору за ванредне ситуације нови поднесак у којем смо навели следеће:

“Поштовани,

Вашим дописом под 07.5 број 2138/23 од 30.11.2023.године начелник Живко Бабовић Начелник управе за цивилну заштиту и управљање ризиком и даље није доставио одговор на веома једноставно питање које је затражио овај синдикат поднеском од 14.11.2023.године, цитирам:

Молим вас да овом синдикату доставите изјашњење због чега нико из Одељења за заштиту од ЕОР, сем руководиоца Маринковића и Исаиловића, није упознат са чињеницом да се одржава сајам наоружања и војне опреме и зашто запосленима није дата могућност да посете сајам имајући у виду тему сајма и посао који обављају, све ради праћења нових технологија, оружја и средстава за рат у циљу унапређења знања и рада.“

Дакле, чланови овог синдиката нису обавештени о позиву Центра за разминирање нити о могућности да последњег дана сајма о свом трошку посете сајам. Захваљујемо се начелнику Бабовићу што је тек сада у свом изјашњењу од 30.11.2023.године удостојио да ту информацију доставио овом синдикату. Таква информација је након завршетка сајма беспотребна. Информацију је требало доставити запосленима пре одржавања сајма, питање је зашто та информација није била доступна запосленима и зашто се и друге битне информације крију од запослених!

Из одговора од 30.11.2023.године начелника Управе за цивилну заштиту и управљање ризиком стиче се утисак да постоји неразумевања сврхе постојања синдиката, с тим у вези указујем:

Синдикатом се сагласно члану 6 Закона о раду сматра самостална, демократска и независна организација запослених у коју се они добровољно удружују ради заступања, представљања, унапређења и заштите својих професионалних, радних, економских, социјалних, културних и других појединачних и колективних интереса.

Конкретно из дописа Синдиката полиције Слога могли сте да закључите да запослени у Одељењу нису били упознати са информацијом о одржавању сајма наоружања и војне опреме и постојању могућности посетите сајаму као и позиву Центра за разминирање. Шта више начелник Бабовић је сигнирао начелнику Маринковићу да се одреде два припадника из одељења и пошаљу на сајам наоружања, зашто то начелник Маринковић није испоштовао није нам познато.

И даље је питање зашто се тек након тражења информације запослени обавештавају да  је постојала могућност посете сајму? Зар не мислите да је надлежни руководилац Одељења  био у обавези да о томе обавести запослене?  Или сматрате да је таква информација безначајна и да није требала да буде саопштена запосленима јер не радимо са оружјем А класе?

Да ли се то фаворизују начелници Маринковић и Исаиловић који су требали да посете сајам па из неких разлога нису док се свакодневни рад осталих запослених у Одељењу своди на отварање налога за возила, ношење поште, завођење предмета и прање и одржавање моторних возила? Да ли су то редовни задаци који су били неодложни да се инспекторима и пиротехничару није могло омгућити посета сајму?

Сви ми запослени у Одељењу најбоље знамо који су то редовни задаци и шта смо радили у време одржавања сајма наоружања у периоду од 25. до 28. септембра 2023.године.  На теренима су били ангажована два Специјалистичка тима и то Крстић и Рабреновић дана 26.09.`23.год и Крстић и Жебељан дана 27.09.2023.године. Дакле, времена је довољно било за посету сајму за време рада или поподне након рада. Многи од нас би отишли и поподне, да смо знали.

Нејасно је шта је Начелник Бабовић желео рећи тиме да је сајам манифестација где се презентује наоружање и војна опрема а да је Одељење за неексплодирана убојна средства део система цивилне заштите, па је зато одлучено да нико од запослених не буде упућен на исти. Да ли то значи да Начелник управе Живко Бабовић попут  Начелника одељења Михаила Маринковића не зна да су минско експлозивна средства оружје класе А? Или пак сматра да запоселни који су део цивилне заштите не рукују са новим оружјем па немају потребу да прате нова оружја и минско експлозивних средстава?

Нејасноје и зашто Начелник управе Живко Бабовић истиче да одељење није никаква специјална јединица него стручно-специјалистичка служба која се бави специфичним пословима који по програму нису били тема Међународног сајма оружја и војне опреме Партнер 2023.? Ми то нигде нисмо ни навели.

И за ове наводе захваљујемо се начелнику Бабовићу на подучавању, хвала није потребно. Чланови овог синдиката појединачно су упознати са својим описом посла и описом организационе јединице у којој раде. Не зато што их је надлежни руководилац упознао, већ зато што их је о томе упознао овај синдикат који узгред у допису и није написао да је Одељење специјална јединица. Запослени у одељењу јесу стручно-специјализовни за МЕС, НУС и ЕОР дакле оружје класе А. Сајам наоружања и ореме је управо манифестација на којој се приказују нова оружја и муниција коју користе нова оружја артиљеријска на пример. Предмет рада ове јединице је управо артиљеријска муниција која је била изложена и нова минско експлозивна средства па ваша констатација да сајам није био тема која је од интереса за рад овог одељења је нетачна и бесмислена.

Из писменог одговора стиче се утисак да начелник Бабовића нема праве и тачне информације о стању у Одељењу за заштиту од ЕОР јер се о информише искључиво од стране начелника Маринковића и Исаиловића, али не и од запослених или представника синдиката.  У прилог томе је и чињеница да начелник Бабовић никада није дошао у посету одељењу које је смештен у  згради Општине Земун нити је о проблемима и предлозима за унапређење рада разговарао са запосленима у просторијама Одељења за заштиту од ЕОР.  Не замерамо, човек дао свој пуни допринос овој држави и припрема се за заслужену пензију, срећно је дочекао и дуго нам у здрављу поживео. Нама више среће са неким новим руководиоцима.

Синдикат полиције Слога
подпредседник
Драган Жебељан”

Имајући у виду да не прихватамо веома необичан одговор господина Бабовића да се на сајму нису могла видети оружја са којима се сусрећемо у раду и оружја која ће у блиској будућности бити предмет рада Специјализованих тимова за заштиту од НУС, односно запослених у Одељењу за заштиту од експлозивних остатака рата, колегама који се бава овом и сличним пословима, члановима овог синдиката, запосленима и стручној јавности оствљамо да погледају фотографије са сајма које се могу наћи на интернету ради процене.

This slideshow requires JavaScript.

У наставку су фотографије са терена које су настале приликом уништења МЕС од стране припадника Одељења за заштиту од експлозивних остатака рата којима није омогућено да ради стручног усавршавања посете међународни сајам оружја Партнер 2023. Питање је зашто?

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

О нагомиланим проблемима са којима се сусрећу радници на пословима заштите од експлозивних остатака рата из Ниша, Крагујевца и Београда писаћему у наредном периоду имајући у виду да се проблеми гомилају, уместо да се решавају.

Ваш Синдикат полиције Слога