Катарина Петровић није издала тајне податке, а ко јесте?

Београд, 22.02.2024. – Mајор полиције Катарина Петровић првостепеном пресудом Вишег суда у Ваљеву ослобиђена је оптужбе да је учинила кривично дело које се води као неовлашћено одавање тајних података из члана 98. ст.1 Закона о тајности података.

Њен адвокат објавио је следећу вест:

“Имам неизмерну част да обавестим јавност да је пре само неколико минута Виши суд у Ваљеву јавно објавио пресуду којом је мајор полиције Катарина Петровић из Ваљева ОСЛОБОЂЕНА од оптужбе да је извршила кривично дело из чл. 98 ст. 1 Закона о тајности података!

Није ово само победа Катарине и њене породице, није само победа правде над неправдом, светла над тамом, ово је победа једног града који је прошлог лета устао и рекао злу – Ми вам не дамо наше људе!” – Адвокат Бранко Ивковић.

О овој теми писали смо у чланку: Тужилаштво и СУК- Катарина Петровић одала службену тајну

Наиме посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду поднело је Вишем суду у Београду оптужни предлог против полицијске службенице у Полицијској управи у Ваљеву Катарине Петровић, због сумње да је извршила кривично дело из члана 98. Закона о тајности података, јер је наводно неовлашћеном лицу доставила документа који су јој поверени и представљају тајне податке са ознаком тајности “поверљиво”.

Тужилаштво је тврдило да је Катарина П. поверљиве податке учинила доступним неовлашћеном лицу М.Т. Тужилаштво је у оптужном акту предложило суду да окривљену огласи кривом и да јој изрекне условну осуду од седам месеци затвора са роком проверавања од две године.

Катарина је гостовала у Утиску недеље и јавности испричала шта јој се десило и како су службеници МУП Сектора унутрашње контроле поступали према њој.

У једном другом случају који нема политичку конотацију, Сектору унутрашње контроле је достављена информација-пријава о сумњи на извршење кривичног дела. По пријави није рађено. Или ми о томе нисмо обавештени.

Каснијим проверама и изјавама сведока дошли смо до информације да је Начелник одељења, пуковник полиције М.М. који поседује сертификат “строго поверљиво”, неовлашћено, свесно свог дела и одговорности са умишљајем, уступио акт Заменику начелника одељења мајору К.И. који не поседује никакав сертификат за приступ тајним подацима.

Ко је тачно начинио копију акта са ознаком тајности, нама није познато. Али, копија тог акта са ознаком тајности нашла на радном столу, доступно лицима без сертификата и чистачицама из приватне фирме.
Сматрамо да је у овом предмету Сектор унутрашње контроле био је дужан да изађе на терен, изврши увиђај, прописно уклони акт са ознаком тајности “Строго поверљиво” и као у случају Катарине Петровић осумњичене процесуира због сумње да су извршили кривично дело из члана 98. Закона о тајности података. Посебно јер је лице са сертификатом, неовлашћеном лицу доставило документ који му је из Кабинета министра поверен и представља тајне податке са ознаком тајности “строго поверљиво”.

Како је од пријаве протекло скоро четири месеца, а подстакнути брзом и ефикасном реакцијом СУК и тужилаштва у предмету Катарине Петровић, затражили смо информације о предузетим радњама.

До данас, тражене информације нисмо добили!

МУП у овом предмету показује да смо пред законом сви “једнаки”, али да ипак постоје и они који су “једнакији”.

Можда би СУК био ефикасанији да смо и ми народном посланику Мариники Тепић доставили копије акта “строго поверљиво”! Стиче се утисак да те копије нису толико битне и важне, као што су биле информације које је изнела Катарина Петровић па је због њих завршила у притвору!

Искрено се надамо да по горњој пријави нико неће завршти у притвору као што су у неком трећем случају у притвору завршили Младен Трбовић и Милан Думановић који су такође ослобођени оптужбе за наводно одавање Службене тајне.

Неко ће рећи да у Србији тајни нема, да је Закон о тајности података само мртво слово на папиру и да се закона не треба држати као пијани плота, како рече један бивши државни секретар у МУП…

На крају, постоји некакво мишљење да су Србију разбиле стране тајне службе и да је апусрдно штити нешто што они већ све знају. Уместо стереотипа, можда је најбоље да свако од нас да свој допринос у очувању безбедносне културе јер се неодговорним радом појединаца урушава и овако нарушен систем. А систем чине најпре обични мали људи, па и они пуковници који се олако односе према повереним тајним информацијама.

Али они су ипак моћни пуковници, њима се све може… Њима се прашта…
Малим обичним људима не!

И зато браво за Катарину, браво за ефикасан СУК!

Ваш Синдикат полиције Слога