Непоштена игра: Критике МУП-а због лошег радног окружења

Нови Сад, 16. мај 2024. –  Синдикат полиције Слога и даље није добио тражене информације од Управе за опште послове у вези интерног конкурса који је био расписан за потребе ресторана у Новом Саду.

Трагом вести да је расписан интерни конкурс синдикална представница Јелена Вулетин упутила је допис Управи за опште послове у Београду износећи чињеницу да интерни конкурс није добио промоцију на огласним таблама у Новом Саду. Јелена је истакла да радници који раде у ресторанима немају приступ интранет страници Министарства што практично значи да запослени у ресторанима немају начин да прати информације о интерним конкурсима у МУП.

Ову тему обрађивали смо у чланку: Интерни конкурс: Недостатак информација и сумњиве околности

Убрзо после пријема дописа надлежно руковоство Сектора за логистику доставило је одговор у коме заправо није речено ништа. У акту МУП, са којим је сагласна Гордана Ђукић сада већ бивша начелница Управе за логистику, нема одговора на примедбу који је истакао синдикат.

Из датог одговора није јасно како се запослени у ресторанима уопште могу упознати са интерним конкурсима ако не постоји приступ интранет мрежи МУП-а. Додатно, није наведен датум објављивања конкурса у Новом Саду, нити информације о томе на којим огласним таблама је оглас објављен. Нејасно је и ко је одговоран за не објављивање конкурса на огласним таблама.

Очигледно је да је одговор који је добијен од МУП-а формалне природе и не пружа корисне информације. Све што је наведено у одговору су већ опште познате чињенице.

И даље настављамо да тражимо одговор на следеће питање: Ако је интерни оглас за попуну радног места објављен дана 05.04.2024. године, а синдикат је писмено реаговао 15.04.2024. године, указујући да оглас није објављен на огласној табли, и да је у међувремену протекло 10 дана, да ли је конкурс законски исправно спроведен и да ли је све то поштено према запосленима?

Према свему изнетом, поставља се питање за кога је предметни оглас припремљен и коме је намењен, имајући у виду да многи запослени јавно износе информацију да им је од стране руководства у Београду обећано радно место које је било предмет конкурса.

С нестрпљењем очекујемо резултате овог “намештеног” конкурса. На жалост, начелница Гордана Ђукић неће моћи да нам обезбеди одговор, обзиром да је напстила посао и према информацијама, вратила се на рад у БИА.

За време њеног мандата запажених резултата није било. Шта више бивши министар Братислав Гашић није био задовољан њеним учинком на месту руководиоца. Оно што ће обележити њен мандат је чињеница да је велики број запослених својевољно раскинуо радни.

Добри радници напуштају МУП

Један од најрепрезентативнијих примера оваквог негативног тренда напуштања МУП је случај Драгана Бојановића, дугогодишњег посластичара у ресторану МУП у СИВ II. Након више од две деценије посвећеног рада и преданости, приликом обавештења о намери раскида радног односа, сусрео се са руководиоцима који су се понели крајње чудно или нечовечно. Ни један од руководиоца није издвојио време за људски разговор или покушај убеђивања радника да одустане од одлуке да напусти МУП.

Бојановић, иако квалификован и образован посластичар са завршеном вишом школом, никада није добио прилику да буде распоређен на позицију која би одговарала његовим квалификацијама. У исто време, многи други запослени су напредовали без обзира на квалитет и степен образовања, што у крајњем исходу резултује губитком талентованих и вредних радника.

Овакви примери непоштовања и недовољне подршке од стране руководства представљају само мали део већег проблема у МУП-у. Осим што се овакви случајеви дешавају у ресторанима, слични проблеми се дешавају и  у другим деловима ове институције, пре свега у Дирекцији полиције.

Поставља се питање да ли ће нови мандат министра Ивице Дачића донети промене у овом систему, које ће кренути у правцу поштовања и стимулисања запослених, а не маргинализовању очитих проблема.

Само време ће показати колико ће овај нови приступ решавању проблема бити успешан или можемо очекивати долазак приватних фирми који ће запосленима скупо наплаћивати услуге исхране и смештаја.

Ваш Синдикат полиције Слога