Видовић поднео предлог за покретање дисциплинског поступак против Жебељана

Председник синдиката полиције Слога Глишо Видовић поднео је предлог за покретање дисциплинског поступка против капетана полиције Драгана Жебељана, који је уједно и заменик председника синдиката. Он је оптужен за лажно пријављивање повреде службене дужности и одбијање извршења законитог наређења од стране начелника.

Жебељан је 17. октобра 2023. године, у својству запосленог у Одељењу за заштиту од експлозивних и опасних материја (ЕОР), поднео електронску пријаву Сектору унутрашње контроле користићи е-адресу синдикта. У пријави  Жебељан је наведено да је тајни документ незаконито копиран и остављен у канцеларији коју користе начелник и заменик начелника Одељења за заштиту од ЕОР.

Након спроведене истраге, Сектор унутрашње контроле констатовао је да није дошло до незаконитог умножавања или нарушавања тајних података из документа и да нема повреде закона.

 

Маринковић: Ишли смо у Руску Федерацију на службени пут, нисам информацију учинио доступним трећим лицима!

Начелник Одељења за заштиту од ЕОР, пуковник Михаило Маринковић, у својој писаној изјави од 3. новембра 2023. године, навео је да Жебељан није имао овлашћење да уђе у његову канцеларију и приступи документу.

Пуковник Михаило Маринковић, фото: МУП

Пуковник Маринковић је у својој изјави истакао да је Жебељан искористио свој положај у синдикату да лажно пријави кривично да би себе заштитио, да видно исказује анимозитет према њему и да користи синдикат да се обрачуна са њим.

Заменик начелника Коста Исаиловић, мајор полиције, дао је много умеренију изјаву у циљу заштите пуковника Маринковића.

Исаиловић: Маринковић ми није дао тајни податак, били смо на службени пут у Руску Федерацију!

Исаиловић у својој изјави наводи да му је начелник Маринковић саопштио (информација која је степенована ознаком тајности “строго поверљиво”) да је стигао акт за њихово службено путовање у Руску Федерацију али да му тај акт не може дати на увид. Као и да га је током боравка у Русији контактирао полицијски службеник Драган Жебељан који је на столу пронашао акт са ознаком тајности. По његовим речима он није знао о чему се ради али да ће причати са њим  о томе по повратку са службеног пута. Међутим, истог дана Исаиловић је колегама које су са њим биле у Русији испричао сасвим другачију причу о томе одкле му копија акта са ознаком тајности “строго поверљивио”.

Занимљиво је да су се Маринковић и Исаиловић у белешкама које не носе ознаку тајности изјаснили да су на службеном путу били упућени у Руску Федерацију. У време политичке кризе и ратних дејстава!

Председник синдиката, Глишо Видовић

Сматрм да ће током дисциплинског поступка бити утврђене све чињенице и  очекујем да ће пуковник Маринковић изнети аргументе који поткрепљују тврдње о злоупотреби синдикалног положаја од стране Жебељана. Видовић је нагласио да је циљ поступка утврђивање истине и да, уколико се докаже одговорност Жебељана, он буде прописно кажњен као запослени а да ће синдикат такође спровести истрагу.

Потпредседник и заменик председника синдиката, Драган Жебељан

Сваки полицајац који се бар мало разуме у прописе или је икада водио истрагу, из обе изјаве руководиоца може видети неспретан начин да оправдају себе. Не штити се папирнати документ који носи ознаку тајности, већ све информације које су садржане као податак на било ком носиоцу, а проглашен је тајним податком.

У својим изјавама и Маринковић и Исаиловић су по други пут открили тајни податак. За Исаиловића ме не чуди јер колега не поседује сертификат, међутим Маринковић је потписао изјаву o чувању тајности података и упознат је са законским санкицијама. 

Сектор за ванредне ситуације неће смети да покрене дисциплински поступак!

Што се подношења иницијативе тиче, ја са тим немам проблема, шта више, мислим да би било јако корисно у дисциплинском поступку утврдити све чињенице, кад већ СУК то није желео. Ја сам професионалац, полицијски службеник. Међутим, знам да то нико у Сектору за ванредне ситуације неће смети да уради. Ипак они најбоље знају постоји ли одговорност и чија је. – истиче Жебељан.

СУК оправдао начелнике – није обавестио тужилаштво!

Без обзира на аргументе које је Жебељан изнео, Сектор унутрашње контроле, одлучујући самостално и без укључивања надлежног тужилаштва, сматра да не постоји повреда закона. Иза тог става стоји начелник одељења Жељко Вулетић. Ако нема повреде закона, то значи да је Жебељан лажно пријавио извршење кривичног дела, измислио цео случај или можда чак и подметнуо акт са ознаком тајности. Начелник је навео да постоји “анимозитет” између њих двојице, што поставља питање зашто и како је Жебељан уопште дошао до акта који носи ознаку тајности.

Има ли одговорних или се претварамо да је све по закону?

Синдикат очекује да ће руководиоци предузети даље мере како би се дисциплиновао несавестан и непрофесионалан радник Сектора за ванредне ситуације, питање је ко Жебељан или Маринковић и Исаиловић.

О свим радњама и активностима у вези са овим предлогом, председник Видовић је затражио писмено обавештење.

Шта ви мислите о одлуци Сектора унутрашње контроле, да ли је исправна или они не желе да се баве својим послом?

О сличној теми посали смо и овде: https://sindikatpolicije.org.rs/?p=6128