Захвалност за брзу набавку клима уређаја

Сектор за логистику Министарства унутрашњих послова, примио је допис од Синдиката полиције Слога који изражава захвалност за брзу набавку клима уређаја и захтева хитну уградњу за потребе радника на рецепцији у самачком смештају “Дурмиторска” у Београду.

Иницијални допис МУП овај синдикат је послао дана 13.07.2024.године док је клима уређај набављена већ 18.07.2024.године. О томе смо писали смо на ОВОМ линку.

Брза набавка, али недовољно брза уградња

Сектор за логистику је брзо реаговао и набавио клима уређај који је испоручен 18. јула 2024. године. Ипак, клима уређај још увек није уграђен због недостатка доступних мајстора, што је разумљиво, али и даље представља проблем с обзиром на тренутне екстремне временске услове.

Неусловни услови за рад

Рецепционари и остали радници на рецепцији у самачком смештају “Дурмиторска” издржавају рад у нехуманим условима, јер су просторије директно изложене сунцу и екстремно високим температурама. Ово је посебно опасно по здравље, а ситуација је додатно отежана када је једном рецепционару позлило од топлоте. У једном тренутку, радница собарица се уплашила за колегу мислећи да је мртав, па је позвала административну радницу из канцеларије да обиђу колегу и провере његово стање, те га позову у канцеларију са климом да се расхлади. Утврдило се да је колега мало ошамућен од топлоте. Он је одбио лекарску помоћ сматрајући да ће да издржи крај смене.

Похвала радницима

Посебна захвалност иде рецепционарима који су издржали рад у екстремним условима и нису отишли на боловање, иако су имали право на то. Посебно истичемо колегу З. Б., срчаног болесника са уграђеним стентовима, који је показао изузетну посвећеност у раду али и храброст.

Лекари наводе: Екстремни временски услови могу представљати озбиљан ризик по здравље, нарочито код оних група становништва која су посебно осетљиве на високе температуре, као што су мала деца, старије особе, труднице, особе са прекомерном телесном тежином, као и особе које болују од различитих хроничних болести (болести срца и крвних судова, респираторних обољења, дијабетеса и сл ).

Питање за руководиоце

С правом се може поставити питање зашто руководиоци, којима је то посао, нису раније решили овај проблем, већ је то остављено на решавање синдикату.

Захтеви Синдиката

Синдикат захтева хитно поступање како би се рецепционарима и собарицама омогућио приступ канцеларији број 4, која се налази преко пута рецепције и има два клима уређаја, барем поподне и ноћу у циљу расхлађивања. Ово је неопходно за обезбеђење адекватних услова за рад и заштиту здравља запослених.