Захтев Синдиката полиције Слога министру у вези са превенцијом суицида у МУП-у

Синдикат полиције Слога је упутио допис министру унутрашњих послова Ивици Дачићу, истичући важност менталног здравља и неопходност системске подршке запосленима у МУП-у.

Синдикат полиције Слога је дана 15. октобра 2024. године упутио допис министру унутрашњих послова, Ивици Дачићу, у којем смо истакли проблеме и предлоге у вези са менталним здрављем запослених у Министарству унутрашњих послова (МУП). Допис је послат поводом учешћа нашег синдиката у фокус групи организованој од стране Одељења за психолошку делатност, а у оквиру обележавања Светског дана менталног здравља.

2024-10-15 Министру - психолошка делатност

У фокус групи, посвећеној превенцији суицида међу припадницима полиције, учествовали су представници више синдиката, укључујући и наш синдикат. Тема састанка била је оснаживање заштитних механизама у раду и јачање капацитета за превенцију суицидалног понашања, као и боље управљање кризним ситуацијама. Током дискусије, идентификовани су ризици који захтевају хитне и системске интервенције, попут:

  • Недовољне заинтересованости нових кадрова за ступање у МУП;
  • Недостатка мотивације и адекватне подршке запосленима;
  • Нарастајућег броја међуљудских конфликата, мобинга и дискриминације;
  • Високе флуктуације и одлива кадрова;
  • Незаинтересованости за заштиту колега који су учествовали у ратним дејствима;
  • Промене у систему које изазивају осећај нестабилности.

Посебно смо похвалили рад психолога и социјалних радника у МУП-у, али смо истакли да је њихов број недовољан и да је неопходно њихово јаче укључивање у систем, посебно у процес селекције кадрова и рад са запосленима који су изложени трауматичним ситуацијама.

Такође смо нагласили да је потребно организовати директне сусрете синдиката са министром ради јачања социјалног дијалога, јер изостанак ових састанака изазива забринутост међу нашим члановима. Ментално здравље мора бити приоритет, а системска подршка неопходна како би се осигурало благостање свих запослених.

Синдикат полиције Слога наставиће да активно ради на решавању ових питања у сарадњи са Министарством и другим синдикатима, а наша посвећеност овој важној теми остаје чврста и доследна.

Ваш Синдикат полиције Слога