Предновогодишње привођење због наводног одавања службене тајне

trbovic-mladenБеоград, 31.12.2016. – Пред сам дочек Нове године око 14 часова београдска полиција привела је наше чланове Милана Думановића и Младена Трбовића због наводног одавања службене тајне.

Без налога за довођење, претрес или било ког другог писаног документа полиција је упала у стан Трбовића и одвела га на саслушање, на основу налога који су, како кажу, усмено добили.

Претходно приведен је и Милан Думановић коме је омогућено да позове адвоката који би присуствовао саслушању.

Како смо обавештени, очекује се долазак тужиоца.

Нејасно је о каквим службеним тајнама се ради да би се баш данас приводили с обзиром да је Младену Трбовићу прекинут радни однос у дисциплинском поступку још пре пар месеци, док Думановић и даље ради у ПУ Панчево. Претходно, они су радили у УКП Одељење за опсервацију и документовање.

За шта се терете
Одавање службене тајне Кривични законик

Члан 369

(1) Службено лице које неовлашћено другом саопшти, преда или на други начин учини доступним податке који представљају службену тајну или које прибавља такве податке у намери да их преда непозваном лицу,
казниће се затвором од шест месеци до пет година.

(2) Ако је дело из става 1. овог члана учињено из користољубља или у погледу нарочито поверљивих података или ради објављивања или коришћења података у иностранству,
учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година.

(3) Ако је дело из става 1. овог члана учињено из нехата,
учинилац ће се казнити затвором до три године.

(4) Службеном тајном сматрају се подаци или документи који су законом, другим прописом или одлуком надлежног органа донесеним на основу закона проглашени службеном тајном и чије би одавање проузроковало или би могло да проузрокује штетне последице за службу.

(5) Службеном тајном, у смислу става 4. овог члана, не сматрају се подаци или документи који су управљени на тешке повреде основних права човека, или на угрожавање уставног уређења и безбедности Србије, као и подаци или документи који за циљ имају прикривање учињеног кривичног дела за које се по закону може изрећи затвор од пет година или тежа казна.

(6) Одредбе ст. 1. до 4. овог члана примениће се и према лицу које је одало службену тајну пошто му је престало својство службеног лица.

У читамом случају нејасно је коју су то инфромацију изнели или обелоданили а која је службено означена као поверљива с обзиром да у МУП ни један акт није донешен у складу са Законом о тајности податка, нити постоји Одлука о тајности података за документа која су им евентуално била доступна.

Оно што је евидентно да цео случај мирише на освету моћника у врху МУП, који су чекали погодан тренутак, да пред празнике ову “акцију” спроведу у дело и то пред сам дочек Нове године у време када су адвокати отишли ван Београда и када се премају за прославу најлуђе ноћи.

Јасно је да је по среди политичка игра која за циљ има одређивање притвора за оне који су се дрзли да поднесу кривичне пријаве против најмоћнијих у МУПу.

Подсетимо се, Думановић и Трбовић дали су својевремено као синдикални активисти изјаву:

Према најновијим информацијама са којима располажемо, Думановићу и Трбовићу МУП је одредио задржавање од 48 сати, до понедељка, када ће их саслусаши тужилац. До тада, биће у притвору а дежурни тужилац изгледа да није заинтересован да их саслуша. Дакле, јасно је да се ради о смишљеном плану у циљу застрашивања.

Око 19:30 председник синдиката Драган Жебељан са адвокатом Владимиром Тодорићем покушалису да обиђу притворенике, да би се утврдило у каквом су стањи и да би се адвокат упознао са случајем. На жалост, мимо закона, топраво нам је ускраћено од стране дежурног.


О новим сазнањима која су у вези овог случаја, обавестићемо вас на време.

Синдикат полиције Слога

5 comments

Оставите одговор