Притворили узбуњиваче због одавања тајне – судски процес тајна!

trbovic-dumanovicБеоград, 03.01. 2017. –  Након саслушања у Вишем јавном тужилаштву у Београду двојици некадашњих припадника Службе за опсервације и документацију Министарства унутрашњих послова Србије, Милану Думановићу и Младену Трбовићу, одређен је притвор до 30 дана, а предмет и разговор из саслушања  је проглашен државном тајном а у вези националне безбедности.

Думановић и Трбовић се терете да су својим  изјавама за Алџазиру Балкан одали слућбену тајну обелоданивши да су неки полицијски службеници, по усменом наређењу старешина, без легитимација и наоружања, послани на тајни задатак у Поточаре у страну државу Босну и Херцеговину, 11. јула. 2015. године.

Премијер Александар Вучић својевремено је изјавио једној телевизији да би изгледа неко једва чекао и желео да му се нешто деси и да је тамо био теже повређен.

Исто тако, овај синдикат не жели да се полицијским службеницима било шта деси небригом и незаконитим радом оних који одлучују с обзиром да су полицајци послати илегално без ознака полиције, службене легитимације и ватреног оружја. Без права на лекарску и правну помоћ.

Јер како поштујемо функцију државника и политичара, највиших функционера на челу са премијером, тако желимо да и политичари поштују полицијске службенике и да их не излажу непотребној животној опасности те да им обезбеде неопходну опрему и заштитна средства, како би свој посао радили у складу са струком и законима. – Истиче Драган Жебељан председник Синдиката полиције Слога.

За Синдикат полиције и Удружене синдикате Србије „Слога“ хапшење полицајаца Думановића и Трбовића представља урушавање демократије и владавине права, јер има шири значај и представља опасно поигравање службом безбедности и општом безбедношћу како припадника полиције Србије који су на задатак ишли без оружја и службене легитимације али и свих грађана Србије, будући да су ране из 90-их и даље веома свеже.

Остало је упамћено да су неки појединци из тадашњих безбедносних служби  радили задатке за које се касније испоставило да се радило о тешким кривичним делима, па чак и ликвидацијама политичких неистомишљеника од стране тадашњег Милошевићевог државног апарата. Управо због тога сматрамо да Србија не сме да заћути и да сви у држави треба да подигну свој глас и оштро се успротиве начину на који су притварени ови полицајци.

Током протекла три дана, Синдикат полиције Слога који је део Удружених синдиката Србије „Слога“ на чеку са председником  Жељком Веселиновићем стали су у заштиту својих чланова, обезбедили им правну помоћ и алармирали јавност о њиховом хапшењу, а у сам случај се активно укључила и Канцеларија заштиника грађана која је најавила да ће због интереса јавности ускоро изаћи са својим извештајем.

У наставку погледајте видео прилоге:

2 comments

  1. Ekstra napisano. Svaka čast. Izneli ste srž problema. Ovde su sada, pravno gledano, narušeni osnovni postulati prava i osnovnih ljudskih prava. Nemoguće je da pravo vidi odavanje navodne tajne a da ne vidi odgovornost nalogodavaca, odnosno neiskusnih rukovodilaca Mup-a koji izgleda obožavaju film “Nikita”. Ovaj slučaj izgleda ima već utvđen “Goli otok” pravac, pa Vas zato molim da obavestite Evropski parlament i OEBS i da zatražite da Evropa pošalje posmatrače za ovaj postupak i da Evropa zatraži da se skine tajnost sa ovog sramotnog slučaja. Ovde je država dala sebi autogol sa ovim privođenjem jer je sada mnogo veći publicitet dat celom slučaju koji je polako već išao u zaborav. Sada gospodo imate Savamalu ali u Srebrenici!

  2. […] Све је почело подношњем кривичне пријаве против више лица у МУП коју су Младен Трбовић и Милан Думановић својевремено поднели Вишем тужилаштву у Београду. Та кривична пријаве експресно је одбачена а они касније оптужени за одавање службене тајне. […]

Оставите одговор