Радници УКП обавезни да пријаве имовину

Београд, 22.02.2018. – Од 01. марта 2018. године почиње примена Закон о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције („Службени гласник РС“ бр. 94/16).


Закон је донела Народна скупштина Републике Србије, на Четвртој седници Другог редовног заседања у 2016. години, 23. новембра 2016. године.

Представници Агенције за борбу против корупције одржали су 19.02.2018.године радни састанак са представницима Дирекције полиције, Управе криминалистичке полиције у вези примене Закон о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције. Том приликом представници Агенција за борбу против корупције затражили су од предстваника Управе криминалистичке полиције достављање личних података полицијских службеника Службе за борбу против организованог криминал и Службе за борбу против тероризма и екстемизма, што је прописано чланом 25 став 1. наведеног Закона.

Члан 25.

Лица која врше функцију, односно обављају послове и задатке у државним органима и посебним организационим јединицама из чл. 4. и 13. овог закона, дужна су да пре ступања на функцију, односно рад, доставе Агенцији за борбу против корупције, у писаној форми, потпуне и тачне податке о својој имовини и имовини супружника или ванбрачног партнера, као и малолетне деце уколико живе у истом породичном домаћинству.

Евидентирање и проверу података из става 1. овог члана врши Агенција за борбу против корупције, у складу са посебним законом.

Зачуђује чињеница да су запослени у Управи криминалистичке полиције у обавези да преправљају већ постојеће обрасце Агенције за борбу против корупције који се односе на државне функционере. Види фотографију испод:

Уместо прописаних образаца, на састанку је договорено да ће полицијски службеници сами исправљати обрасце Агенције, прецртавањем речи функционер и умето тога руком написати запослени. Што се тиче датума ступања на послове, запослени су у обавези да наведу дан 01.03.2018.године (што је заправо датум ступања на снагу закона.)

Непрописне обрасце које треба исправити запослени могу пронаћи и преузети електронским путем на веб адреси Агенције за борбу против корупције www.acas.rs и то образац Извештај о имовини и приходима и Обавештење за органе у којима функционер врши јавну функцију! На тој адреси може се преузети и упутство за попуњавање и пример правилно попуњеног обрасца.

Нејасно је зашто Агенција за борбу против корупције није благовремено припремила одговарајуће обрасце намењене полицијским службеницима, с обзиром да је Закон о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције донешен још 23. новембра 2016. године, уместо да налаже коришћење непрописних образаца намењени јавним функционерима из Закона о агенцији за борбу против корупције.

Ако је од државног органа као што је Агенција за борбу против корупције, непрофесионално је. Измена образаца и уподобљавање сврси мога се извршити за највише два сата времена. Овако, вероватно је лакше налагати прецртавање и дописивање…. Уместо нагађања, решили смо да се обратимо овој Агенцији и затражимо објашњење.

Став синдиката је да би овакву пријаву имовине требало увести за све запослене, не само за оне који се баве против корупције у МУП, посебно за руководиоце и официре у Министарству унутрашњих послова, из практичних и свима добро знаних разлога.

Оставите одговор