МУП: Обавештење о радним споровима

Београд, 22.02.2018. – Сектор за људске ресурсе Министарства унутрашњих послова упутио је свим радницима Министарства унутрашњих послова обавештење о правима из радно правног односа који се односе на покретање радних спорова у вези сменског рада.

У обавештењу се наводи да су Апелациони судови почели да укидају пресуде основних судова и да одбацују тужбе за сменски рад.

Како се наводи у обавештењу, у образложењу наведених судских одлука, између осталог, јасно је утврђено да првостепени суд није надлежан за одлучивање у овој правној ствари, с обзиром да се тужиоци нису претходно обратили туженој страни, ради одлучивања о њиховом праву.

Сходно наведеном у акту, а имајући у виду наводе из предметних одлука, послодавац упућује све запослене да се пре ангажовања адвоката, прво обрате послодавцу, ради остваривања њихових права, уколико сматрају да су та права нечим угрожена или нису испоштована.

Када је реч о сменском раду, подсећају да је прецизан допис 08 број : 61/2018 од 08.01.2018. године, са ставом Сектора за људске ресурсе, отишао на терен, те с тим у вези препоручују запосленима да се ради информисања упознају са истим и тако избегну евентуалне манипулације услед необавештености.

Депешу 08 број 61/2018 од 08.01.2018.године можете преузети ОВДЕ

Актом наводе да је Сектор до сада био на располагању свим запосленима путем интернет и-мејл адресе: ljudskiresursi@mup.gov.rs или на телефон, што ће чинити и убудуће.

Контакт особа по питању сменског рада је колега Никола Николић телефон: 011/247-0000, локал 40164.

Запослене обавештавају да је израђена и нова интранет мејл адреса: zastita.prava.zaposlenih@mup, ради обраћања запослених послодавцу у циљу заштите запослених и превентивног деловања Министарства унутрашњих послова као послодавца и спречавања настанка трошкова поступка по запослене (трошкови поступка и осуђујуће пресуде по послодавца изгеда да нису битни, или то не желе да признају).

 

Оставите одговор