МУП Правилником дискриминише запослене!?

Београд, 30.07.2018. – Повереник за заштиту равноправности обавестио је овај Синдикат да је од Министарства унутрашњих послова, на указивање Синдиката на дискриминацију, затражио разматрање измене и допуне одредаба појединих чланова Правилника о начину понашања и личном изгледу полицијских службеника и других запослених у МУП.

Актом број 07-00-207/2018-02 од 27.07.2018. године, Синдикат полиције Слога обавештен је од стране Повереника за заштиту равноправности, да је од Министарства унутрашњих послова затражио разматрање измене и допуне одредаба члана 12, 14, 25 став 5, члана 27. ст. 1, 6, и 7 и члана 28 став 2. Правилника о начину понашања и личном изгледу полицијских службеника и других запослених у МУП.

Према ставу овог Синдиката спорни чланови Правилника су:

Члан 12

Кад старији полицијски службеник уђе у канцеларију млађег, млађи устаје и поздравља га. Кад старији полицијски службеник излази из канцеларије млађи устаје и стоји док старији не напусти канцеларију. 

Полицијски службеници који раде у истој канцеларији поздрављају се у току радног времена само при доласку на рад и при одласку са рада.

У канцеларијама и другим просторијама у којима раде заједно старији и млађи полицијски службеници, млађи се могу старијима обраћати седећи.

Полицијски службеници, старији и млађи, који се за време рада сусрећу више пута поздрављају се, по правилу, само приликом првог сусрета и при одласку са рада.

Члан 14.

У друштву са старијим, млађи полицијски службеник иде са леве стране. Ако заједно иду три полицијска службеника, најстарији се налази у средини, други по старешинству се креће са његове десне стране и најмлађи са његове леве стране. По истом принципу, полицијски службеници се крећу и када иду у групи више од три.

Члан 25. став 5

Није дозвољено да тетоваже буду на видљивим деловима тела, а уколико постоје треба да буду покривене одећом.

Члан 27. став 1, 6, и 7

Униформисани полицијски службеник не може да носи браду, а може да носи бркове, који не смеју да прелазе висину линије горње усне.

Уколико се полицијски службеници и други запослени фарбају, коса, бркови и брада морају да буду у природним нијансама боја.

Униформисани полицијски службеници и други запослени не могу да имају дугачке нокте, ни нокте обојене различитим и флуоресцентним бојама.

Члан 28. став 2

Униформисани полицијски службеник не може да носи минђуше. Униформисани полицијски службеници женског пола не могу да носе више од једног пара минђуша, неупадљивог облика, боје и величине.

Синдикат полиције Слога није учествовао у изради радне верзије предметног Правилника, да јесте, савим сигурно би правницима у МУП скренуо пажњу на чланове који по нашем мишљењу задиру у основна људска права и као таква дискриминишу запослене у односу на остале грађане имајући у виду већ једном достигнути ниво људских права.

Како послодавац одбија сарадњу са овим Синдикатом, игнорише све предлоге и сугестије, нисмо имали другог избора већ да се обратимо Поверенику за заштиту равноправности која је препознала проблем и дала свој став по овом питању.

Искрено се надамо да ће министар, или лица која га представљају имати више слуха и препознати иницијативу Синдиката и изменити наведени правилник на корист свих запослених, на препоруку Повереника за заштиту равноправности.

Синдикат полиције Слога

Оставите одговор