МУП дужан да достави информације Синдикату

Београд, 30.07.2018. – Служба Повереника за информације од јавног значаја, поништила је незаконито решење МУП и наложила том органу да Синдикату достави тражене информације које се односе на дневнице за службена путовања у иностранству за “радно” ангажовање у Сребреници-Поточарима 2015. године.

Синдикат полиције Слога од Министарства унутрашњих послова  је 22.03.2017.године затражио следеће информације:

• Доставити копије налога за службено путовање и реализоване дневнице за дане 10. 11. и 12.07.2015. године, за 15 радника који су распоређени у Управи криминалистичке полиције а који су 11.07.2015. године службено боравили у иностранству, и то: Горан Нешић, Томислав Радовановић, Борис Зечевић, Душан Дамњановић, Слађана Стојановић, Ирена Николић-Пасти, Оливера Муњић, Милош Тодоровић, Марко Пејановић, Данило Деретић, Александар Аврамовски, Филип Јовићевић, Никола Симић и Милан Думановић.
  • Доставити копије одобрења за реализацију путовања у иностранство, потписано од стране надлежног лица у Кабинету министра за 15 радника који су распоређени у Управи криминалистичке полиције а који су 11.07.2015. године службено боравили у Босну и Херцеговину, и то: Горан Нешић, Томислав Радовановић, Борис Зечевић, Душан Дамњановић, Слађана Стојановић, Ирена Николић-Пасти, Оливера Муњић, Милош Тодоровић, Марко Пејановић, Данило Деретић, Александар Аврамовски, Филип Јовићевић, Никола Симић и Милан Думановић.
  • Доставити документ из ког се може видети да је запосленима у МУП, приликом радног ангажовања у иностранству потребно одобрење надлежног лица у Кабинету министра, односно правни акт којим је регулисана област тражења одобрења за пут у иностранство.

Тражене информације Синдикату су кључне у доказивању невиности наших чланова Милана Думановића и Младена Тебовића које је држава оптужила за наводно одавање службене тајне у вези случаја Сребреница 2015. када је тадашњи премијет Александар Вучић нападнут каменицама.

Министарство унутрашњих послова и сам министар је својевремено тврдио да су полицијски службеници УКП у Сребреници били  легално радно ангажовани и у складу са законом.

Став Синдиката је јасан. Уколико се ради о легалном радном ангажовању, сва лица су морала да добију налоге за рад, службено путовање, одобрење Кабинета министра за путовање у иностранство и да на крају подигну дневнице, а пре тога подигну девизни аванс. У овом случају, ради се о чистој синдикалној ствари, јер синдикат поред индивидуалног заступања, заступа и колективне интересе.

Министарство унутраших послова је донело незаконито Решење од 11.08.2018.године (ПДФ) којим је одбило захтев Синдиката за доставу информација. Као један од главних разлога одбијања МУП био је став да се тражене информације налазе у списима предмета Вишет тужилаштва и Вишег суда и да су означени ознаком тајности. Одлуку о тајности података нису доставили.

По поднетој жалби Синдиката од 26.09.2017.године (ПДФ), Повереник за информације од јавног значаја решавајући предмет, донео је Решење од 25.07.2018.године (ПДФ) којим је поништио Решење МУП те наложио да у року од пет дана Синдикат обавести да ли поседује тражене информације те уколико их поседује, достави Синдикату копије истих.

Повереник није прихватио образложење МУП јер није доказао да би у конкретном случају давањем информација озбиљно омео даље вођење поступка пред Судом као ни да би одавањем предметних информација дошло до озбиљног угрожавања одбране земље, националне и јавне безбедности или међународних односа. Такође, Тужилаштво није  пружило доказе да би чињење доступним информација у вези са налозима и одобрењима за службено путовање полицијских службеника стварно дошло до озбиљног угрожавања наведених интереса. Министарство унутрашњих послова није пружило ни доказе да је Више јавно тужилаштво у Београду на законит начин означило предмет ознаком тајности.

Искрено се надамо да ће Министарство унутрашњих послова поступити према решењу Повереника и у законском року доставити тражене информације. У противном бићемо принуђени да користимо сва друга правна средства против одговорних у МУП.

О овој теми писао је и дневни лист Данас од 3.08.2018.године.

One comment