Систематизација проглашена информацијом од јавног значаја

Београд, 02.11.2018. – Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности донео  је решење којим се на захтев Синдиката полиције Слога важећа систематизацију у МУП проглашава информацијом од јавног значаја. Министарству унутрашњих послова одређен је рок од пет дана да исту достави синдикату.

 

 

Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова Инт.01 број: 4685/18-13 или како га сви колоквијално називамо систематизацијом, од виталног је значаја за рад сваког синдиката, па и Синдиката полиције Слога.

У доброј вери, претходно смо се обратили Министарству унутрашњих послова са захтевом да овом синдикату као правном лицу и председнику синдиката буде издат одговарајући сертификат за приступ подацима са ознаком тајности, због могућности заступања својих чланова али и због приступа свим осталим документима као што је правилник о плати и систематизација.

Министарство унутрашњих послова није препознало добру намеру овог синдиката те је актом од 19. јула 2016. године без размишљања одбило захтев синдиката. Предметни документ донео је господин Драгиша Анђелковић шеф Одсека за односе са синдикатима. Документ можете преузети на ОВОМ линку.

Како смо изгубили сваку наду да се са преставницима послодавца, партнерским односом, у доброј вери проблем може решити, искористили смо једино средство а то је да захтевамо да се систематизација прогласи информацијом од јавног значаја. Што је коначно и учињено.

Захтев за достављање систематизације поднели смо МУП 13.07.2018. године, а одговор којим нас одбијају датиран је на 09.07.2018.године, занимљиво четири дана пре него што смо исту затражили. Документ можете преузети на ОВОМ линку.

Како МУП није испунио своју законску обавезум упутили смо жалбу Поверенику који је донео решење број 071-01-2748/2018-03 од 31.10.2018.године којим је Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова Инт.01 број: 4685/18-13, прогласио информацијом од јавног значаја. Решење Повереника можете преузети са ОВОГ линка.

Министарство унутрашњих послова дужно је да у року од пет дана поступи по решењу Повереника и Синдикату достави тражени правилник. Поучени искуством из ранијих предмета, па и за систематизацију од ранијих година сасвим смо сигурни да Министарство унутрашњих послова неће поступити и испунити своју законску обавезу јер за поједине људе у врху закони не важе. Такви људи могу да раде шта желе, како желе и да за свој нерад не одговарају, шта више напредују у служби. На нашу жалост систем је такав, неправедан.

Свакако да нас то неће обесхрабрити, нећемо се предати и препустити нечијој самовољи. Сматрамо да Србија једног дана мора да постане држава у којој влада право и првда, а не закон јачег. Сви ми који се бавимо синдикалним радом дужни смо да свим правним и синдикалним средствима приморамо, оне који неће да свој посао професионално, законито и одговорно.

У овом предмету синдикат ће сачекати да истекне законски рок за доставу правилника. Уколико тражену систематизацију не будемо добили поднећемо Поверенику захтев за доношење решења о извршењу. Уколико и тада МУП не буде испоштовао решење Повереника, односно закон, бићемо приморани да искористићемо сва друга правна и синдикална средства која су нам на располагању као би заштитили интерес синдиката, односно запослених.

Као крајње средство уколико МУП не поступи по решењу Повереника бићемо принуђени да против одређених лица поднесемо прекршајне пријаве и кривичне пријава, због непоступања по решењу Повереника и због сумње да ометају и спречавају синдикални рад, сагласно члану 152 КЗ РС.

Систематизација јесте основни правни акт у Министарству унутрашњих послова који регулише радно-правне односе и  без тога документа синдикат је онемогућен да оавља своју основну делатност. Дакле, ако надлежна лица у МУП не буду испоштовала своју законску обавезу и синдикату не доставе систематизацију то ће стварити простор за примену члана 152 КЗ РС који се односи на спречавање и ометање рада синдиката. Подношење Уставне жалбе и сл.

Надамо се да до тога неће доћи, да ће надлежна лица напокон схватити да Министарство унутрашњих послова није ничија приватна својина већ државни орган који треба да штити примену закона, радничка и грађанска права.

Претходно овај синдикат се обраћао Министарству правде, Заштитнику грађана и Поверенику за заштиту равноправности који воде одвојене поступке у вези остваривања права на приступ систематизацији. По окончању тих поступака обавестићемо чланство и јавност.

Овом приликом, јавно у лично име и име синдиката желим да се захвалим Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и свим запосленима у тој служби који су радили на решаању овог предмета и који су професионално, аргументовано и непристрасно донели праведно решење које јесте у интересу свих синдиката и запослених у МУП. 
Драган Жебељан,
председник
Синдиката полиције Слога

2 comments

Оставите одговор