Да ли су синдикални представници били непожељни на прослави?

Београд, 07.06.2023. – “Дођите да прославимо Дан МУП и Дан полиције 2023.године” гласио је позив руководства МУП. Низом активности и манифестација облежен је и прослављен Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције 2023. године. Поред грађана, позиву су се одазвали и највиши државни званичници и многе друге истакнуте званице из земље и иностранства. Одлазвали би се и представници синдиката и струковних удржења, али ове године они по први пут нису позвани. Да ли су “заборављени” или непожељни остаје да видимо…

У недељу, 4. јуна 2023.године припадници Министарства унутрашњих послова на тактичко-техничком збору на Калемегдану приказали су вештине, опрему и возила која користе у раду. Грађани су имали прилику да се упознају са превентивним пројектима које спроводи Министарство и са методама рада различитих организационих јединица полиције.

Полагање венаца

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић је поводом обележавања Дана полиције и Дана Министарства унутрашњих послова, у пратњи највишег руководства Министарства, положио венац на спомен – обележје у Улици омладинских бригада у Београду у знак сећања на припаднике полиције који су дали живот чувајући безбедност грађана своје земље. Истовремено, високи представници Министарства положили су венце на више локација у главном граду.

Државни секретар др Жељко Бркић и помоћник директора полиције, начелник Полицијске управе за град Београд Веселин Милић, у пратњи команданта Жандармерије, Дејана Луковића и команданта Специјалне антитерористичке јединице, Спасоја Вулевића, положили су венац на спомен – обележје на Чукур чесми. Венац на спомен – плочу првом министру полиције, војводи Јакову Ненадовићу, у Улици кнеза Милоша, положио је државни секретар др Данило Стевандић. Такође, на Новом гробљу положен је венац на споменик жандарму Ивку Прокићу. Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције обележавао се различитим манифестацијама широм Србије у знак сећања на пресудну улогу српске Жандармерије у сукобима са Турцима код Чукур чесме, 1862. године, у Београду.

Централна манифестација

На централној манифестацији обележавања Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције  у Палати Србија, председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао отварању новог, најсавременије опремљеног Командно–оперативног центра Министарства унутрашњих послова. Том приликом, истовремено, из полицијских центара у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, 1.304 млада полицајца свечано су положила заклетву коју су председник Србије и министар унутрашњих послова Братислав Гашић пратили путем видео–линка.

Председник Александар Вучић изјавио је да је веома поносан на српску полицију у коју се у претходном периоду значајно улагало, а коју чине полицијски службеници који су у потпуности посвећени свом послу и спремни да се боре са организованим криминалом, ухвате у коштац и победе корупцију, као и да увек буду на располагању грађанима. „Ови људи, иако их готово сви неретко критикујемо јер нам нешто засмета, у ствари су они на које се највише ослањамо, оне које увек погледом тражимо, понекад и позивима, али они који увек морају да буду први који ће да нам помогну“, рекао је председник Србије и најавио нова улагања у српску полицију.

 

„Наша Хеликоптерска јединица, која је већ и данас изузетно добро опремљена, биће најбоље опремљена у овом делу Европе. Ускоро добијамо други Камов хеликоптер, руски, за гашење пожара и то ће представљати огромну предност у односу на све друге, у ери климатских промена када су пожари све чешћи и то ће спасити многе животе и много имовине“, истакао је председник Вучић, који је овом приликом похвалио рад министра унутрашњих послова.

Након полагања венца испред Меморијалног зида у част свих хероја Министарства унутрашњих послова, председник Вучић уручио је 12 медаља најуспешнијим полицијским службеницима за заслуге, посвећеност служби и храброст. У склопу церемоније обележавања Дана Министарства и Дана полиције, у којој су учествовали припадници полиције опште надлежности, криминалистичке и саобраћајне полиције, ватрогасно-спасилачких, као и специјалних и посебних јединица МУП-а, председник Вучић је са министром Гашићем обишао тактичко-технички збор возила која су Министарству додељена током ове и прошле године.

Свечана Академија

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић поручио је на Свечаној академији поводом Дана МУП-а и Дана полиције, да припадници Министарства унутрашњих послова даноноћно раде на унапређењу рада како би се постигао већи степен безбедности свих грађана од којих жели да чује да се осећају безбедно.

„Урадили смо много. Радимо много. И радићемо још више. Неуморни смо у намери и напорима да сваком грађанину, сваком детету, вратимо тај најважнији осећај – да јесу безбедни и да полиција 24 сата будно и одлучно чува све грађане наше лепе Србије. Трагедије које смо доживели пре тачно месец дана, у којима је животе изгубило 18 људи, у којима су породице изгубиле своје најмилије и највредније, а које су нас све дубоко потресле и сломиле нам срца због изгубљене младости, поставиле су пред целокупно друштво исти циљ – да учинимо све, да се овако нешто више никада не догоди. Зато данас, овде пред вама, пред свим грађанима Србије, поручујем да се нећемо зауставити док од сваког појединачног грађанина не чујемо – да, осећам се безбедно“, нагласио је министар Гашић.

Он је указао да се наша земља налази у периоду великих безбедносних изазова и претњи и да је овај период тежак за наш народ у јужној српској покрајини за које је важно да знају да је, како је рекао, њихова држава уз њих и да ће истрајати у напорима да им обезбеди сигурност и опстанак на вековним огњиштима. „Поносан сам на висок степен посвећености, морала и слоге свих припадника Министарства унутрашњих послова, којима ме свакодневно уверавају у спремност да сутра, уколико затреба, делују као једно, непоколебљиви у одбрани државе и свог народа“, нагласио је министар Гашић и најавио за наредни период изградњу 11 објеката, као и завршетак радова који су у току на реконструкцији многих објеката.

Говорећи о опреми полиције, министар је рекао да Министарство унутрашњих послова, уз велику подршку председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, опрема полицију по највишим европским стандардима, како би што ефикасније и професионалније одговорили на све захтевније безбедносне задатке модерног доба. „Од вас, припадника Министарства унутрашњих послова, тражим да дате све од себе, да право лице полицајаца, оно на којем се види и брига и емпатија и одлучност да буду заштитници свог народа, оголите пред грађанима Србије. Да виде да је полицајац савезник нације, да је ту због њих, у служби својих грађана. Мера нашег успеха биће поверење грађана. Знам да можемо да се заједно са грађанима Србије ујединимо снажније него икад око заједничког циља, од којег нам зависи квалитет живота и будућност наше земље, а то је безбедност.

Не смемо дозволити да појединци, који су нечасно поступали и огрешили се о морал и закон, укаљају слику целог министарства и умање углед полиције“, нагласио је министар. Захвалио се припадницима МУП-а, који су, упркос тешким и ризичним задацима, провокацијама и изазовима, поступајући по закону, професионално и хумано, сачували част своје професије, као и част Министарства унутрашњих послова. „Није време за славља. Али је увек време да гласно кажемо и да покажемо да је српска полиција спремна, опремљена, храбра и способна да заштити, сачува и обезбеди мир свим грађанима Републике Србије“, поручио је министар Гашић.

Свечаној академији присуствовали су председник Народне скупштине Владимир Орлић, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, министри у Влади, представници безбедносних и правосудних институција, Српске православне цркве, као и Министарства унутрашњих послова.

Представници синдиката у Министарству унутрашњих послова нису позвани да присуствују обележавању прослави дана МУП и Дана полиције као ни Свечаној академији. Ово је први пут, а Братисалв Гашић је први министар који је “заборавио” да позове представнике синдиката као и представнике струковних удружења на прославу.

Да ли је “заборав” у питању или се мења политика према синдикатима након негативног става према новој униформи, остаје да видимо. И како Илија Чворовић рече: „Мене ако се сете на Дан безбедности, сете се, ако се не сете, ником ништа, то је била моја дужност, да радим. Највеће задовољство биће ми мисао да сам једног човека извео на прави пут“…

Дужност синдиката јесте да поступа законито и професионално у интересу заштите струке и запослених док је дужност министра и његових сарадника да чују мишљење чак и ако им се не допада. А било би добро да нешто и уважи…

Синдикат полиције Слога