“Анализа ризика” однела људски живот?!

policija-rukavБеоград, 30.05.2016. – Неславни покушај министра Небојше Стефановића да кроз утврђивање радних места “анализа ризика” спроведе рационализацију и смањење запослених у Министарству унутрашњих послова однео је још једну жртву.

Доношењем нове систематизације радних места у МУП, на предлог министра Стефановића, почетком децембра 2015. године и утврђивањем радних места “анализа ризика” отпочео је психички терор којем су били изложени сви они који су проглашени за “ризичне” јер су од стране министра јавно путем медија проглашени за криминалце, нераднике, проблематичне и недостоје позива који обављају.

Изложени шиканирању, критици, подсмеху и оговарању од комшија, пријатеља колега и руководиоца, “ризични” су трпели огроман психички притисак, тортуру и злостављње на раду а стрес се све више акумулирао и развијао причом у јавности да су таква радна места само увертира за дељење отказа.

Сви они који су се нашли на листи срама и осуде због промене радног места, могли су само да се моле Богу и користе лекове за смирење. Многе колеге су потражиле лакарску помоћ јер су патили од поремећаја сна, високог крвног притиска, повећаног дијабетеса, срчаних проблема и сл.

Један од њих је и колега И.П. (39 година) који је данас сахрањен на мокролушком гробљу а преминуо 27. априла 2016. године у болници од последице шлога који је изазван јаким стресом. Иза себе је оставио мајку и млађу сестру.

И.П. био је полицајац ОКП који је радио у ПС Вождовац ПУ за град Београд на радном месту инспектора за увиђаје. И ако је примљен у радни однос као потпуно здрав, током година рада у служби његово здравствено стање се погоршало и било је приметно свима. Од стране специјалисте његова болест означена је шифром “Ф”. Практично, то је значило да је остао без оружја и саме могућности да обавља посао криминалистичког полицајаца.

Без пардона и труке савести, уместо да И.П. упути на лекарску комисију да би му се одредила инвалидска пензија, И.П. од стране руководиоца бива премештен на радно место “анализа ризика” где му се здравствено стање нагло погоршава. Услед појачаног стреса, угојио се више од 15 килограма за кратко време.

Тек пре два месеца излази на лекарску комисију где му се утврђује инвалидитет због болести и као такав одлази у инвалидску пензију. Само месец дана касније, здравствено стање му се нагло погоршава и остаје у коми због последица удара шлога.

Преминуо је не долазећи свести, решење о пензији је добио али не и прву пензију. Његову пензију неће имати ко да наследи јер није имао супругу и децу. Разболео се пре него што је стигао да заснује своју породицу. Свој живот и радни век посветио је полицији и Србији.

Да ли је колега могао да поживи дуже и колико-толико ужива у заслуженој пензији? Вероватно да, да је на време од стране руководиоца упућен на инвалидску комисију, уместо што је “награђен” и прераспоређен на “анализи ризика”.

Акумулирани стрес који се так сада полако ослобађа несумњиво је да утиче на здравствено стање свих оних који су претрпели. Питање је само колико ће штете нанети људима и ко ће имати више среће да се опорави.

Они који такву срећу не буду имали остаће у нашим мислима. Као и они који су криви за овакво стање а никада за то неће одговарати а тешко да ће и зацрвенети!

Без стида и срама, данас је на гробљу био и онај руководилац који га је предложио за премештај на радно место “анализа ризика”. Остаје питање да ли је доласком на гроб хтео да са себе скине срамоту и одговорност или га је мучила савест што је можда крив за стрес и секирацију коју је изазвао покојном колеги.

Заменик заштитника грађана, Милош Јанковић јавно је говорио о проблему незаконитог поступка послодавца према запосленима који су премештени на радна места “анализа ризика”.

Многи у јавности говоре о томе како је Влада републике Србије установила радна места “анализа ризика”, што значи и да је одговорна за такав поступак. Оно што се не говори у јавности је документована истина, да је заправо министар Небојша Стефановић упутио предлог Влади Републике Србије да усвоји Систематизацију у којој су установљена нова радна места “анализа ризика”. Тај документ Пов. 01 број 6734/15-34 од 01.12.2015.године  носио је ознаку хитности и поверљивости. С обзиром да је добијен у складу са Законом о приступу информацијама од јавног значаја и није формиран у складу са Законом о тајности података, документ није поверљив.

Akt

Синдикат полиције Слога

Оставите одговор