Тешке оптужбе против полицајаца у Пријепољу

УЖИЦЕ – Министарству унутрашњих послова, Сектору унутрашње контроле, поднета је пријава у којој се детаљно описује незаконито понашање полицијских службеника Полицијске управе Пријепоље према младом грађанину Б. А. из Пријепоља. Према информацијама које су добијене од стране оштећеног и које су интерно проверене, сматра се да су поступајући полицијски службеници починили више кривичних дела на штету оштећеног који је иначе син полицајца.

Инцидент је започео 7. јула 2024. године око 2:10 часова, када је полицијски службеник Е. Бјелак испред дискотеке „Котон“ у Пријепољу применио физичку силу према Б. А. по позиву  колегинице. Без службених обележја и легитимације, Бјелак и Марачић су ухапсили Б.А. и одвели у просторије Полицијске управе Пријепоље, не обавестивши шефа смене, нити евидентирајући догађај.

Након довођења у полицијску станицу, грађанин Б. А. није био обавештен о разлогу лишавања слободе. У једној од просторија, према изјави оштеђеног Марачић је према њему започео тортуру, укључујући физичко насиље, што је довело до повреде леве ушне шкољке. Без лекарске помоћи и уз забрану коришћења тоалета, ситуација се разрешила тек након комуникације са оцем оштећеног, такође полицијским службеником, који је био присутан у тренутку када је Марко Марачић негирао било какво незаконито понашање.

Ово је само део детаљне пријаве која је Синдикат полиције Слога поднео Сектору унутрашње контроле, са циљем да се спроведу потребне провере и предузму одговарајуће мере. У прилогу пријаве достављене су копије службених белешки и лекарских извештаја. Очекује се да надлежни органи темељно испитају случај и предузму одговарајуће мере како би се утврдиле све чињенице и обезбедила правда за оштећеног грађанина.

  • Дана 07.07.2024. године око 02.10 сати полицијски службеник Бјелак Е. је на простору испред дискотеке ’’Котон’’ у Пријепољу применио физичку снагу према грађанину Б. А. тако што га је на позив извесне младе колегинице ухватио рукама у намери да га заустави у кретању, а затим му је по наређењу Марачић М. ставио средства за везивање, након чега су га увели у службено возило и одвели у службене просторије ПУ Пријепоље.
  • Приликом предузимања службених радњи нико од наведених лица (женска особа, Бјелак Е. и Марачић М.) није имао службена обележја полиције, нити су се легитимисали и представили као полицијски службеници, а Б. А. је одраније лично познавао само Марачић М..
  • Након довођења у службене просторије шеф смене дежурне службе није обавештен о догађају нити је у дневник догађаја ово довођење заведено као посебна тачка.
  • Доведеном грађанину Б. А. нико није рекао разлог због кога је лишен слободе и зашто су према њему примењена средства принуде (физичка снага и средства за везивање). Напротив, након увођења у једну од просторија њему су скинуте лисице са руку, али је тада започела тортура од стране полицијског службеника Марачић М., који је Б.А. најпре наредио да повади све из џепова и стави на сто, а затим му је претресао џепове и прегледао му новчаник. Провокативно је почео да га испитује одакле њему 5.000 динара, и зашто бежи од онако лепе девојке (мислио је на женску особу која му се прва обраћала испред дискотеке), а кад је Б.А. у више наврата захтевао од Марачића да позове његовог оца (такође полицијског службеника Б. А.) или адвоката, он му се најпре подругљиво смејао, затим му наредио да прекине са захтевом, па кад то Б.А. није урадио него је и даље инсистирао на позивању оца или адвоката – Марачић му је пришао и песницом га ударио у пределу левог уха, а док је Б.А. покушавао да се усправи ногом га је јако шутнуо у задњицу.Од силине задобијеног ударца у главу Б.А. је отекла лева ушна шкољка и на њој је констатован расцеп дужине око 1,5 цм и крварење из расцепа.

This slideshow requires JavaScript.

  • Након злостављања које је извршио на описани начин Марачић није дозвољавао полицајцу Бјелак Е. да одведе Б.А. до тоалета да би опрао уво, највероватније из разлога да га у таквом стању не би приметио неко од присутних полицјских службеника који су се у то време налазили у згради.
  • Тек после остварене телефонске комуникације са Б. А., оцем Б. А., Марачић М. пешке одводи Б.А. из службених просторија до угоститељског објекта ’’Мозаик’’ где их је чекао отац Б.А. – којом приликом му је саопштио да Б.А. није урадио ништа противзаконито, већ да је нека млада колегиница ’’забрљала ствар’’, а на питање оца Б.А. зашто његовом сину тече крв из ува он је шаљивим тоном рекао како је наводно покушао да га загрли, па му је пујкла бубуљица, и да нема потребе да се тај догађај са А. уопште заводи у службеним евиденцијама.
  • Дакле, ни након што је видео да је Б. А. нанео телесну повреду Марачић М., нити било ко други од полицијских службеника му није понудио лекарску помоћ, нити ње позвао службу Хитне помоћи.
  • Након спорног догађаја Б. А. се јавио у ДЗ Пријепоље, где су му прегледом констатоване повреде које је задобио приликом интервенције полицијских службеника, и које су све прецизно описане у лекарском извештају.
  • Б. А. је дана 07.07.2024. године и 11.07.2024. године доставио начелнику ПУ Пријепоље две службене белешке у којима га је детаљно информисао о својим сазнањима о поступању према његовом сину, посебно од стране Марачић М., али повратну информацију није добио.

Имајући у виду чињеницу да је на описани начин Марачић М. извршио кривично дело злостава и мучење, да је грађанин Б. А. незаконито лишен слободе, и да је задобио телесне повреде о чијој тежини ће се изјаснити лекари специјалисти, да свесно догађај није заведен у дневник догађаја ДС како би се избегле могуће последице … налазимо за потребно да Вас о овом случају информишемо, са предлогом да на основу законских овлашћења извршите потребне провере, прикупите доказе и утврдите чињенично стање, и да на основу тога предузмете остале потребне мере из Ваше надлежности, у смислу Закона о полицији.

Достављено обавештење о предузетим радњама

Изјава Глише Видовића, председника синдиката полиције Слога

„Према описаном догађају, где је син нашег колеге и члана ничим изазван доживео тортуру, сматрам да су полицијски службеници поступили непрофесионално и прекорачили службена овлашћења. Грађанин Б. А. је након привођења био злостављан од стране полицијског инспектора Марка Марачића, што је резултирало телесним повредама које су документоване и лекарским извештајима.

Овакво понашање појединаца у полицији урушава већ нарушено поверење грађана према полицијским службама. Инсистираћемо да надлежни органи детаљно преиспитају цео случај и утврде евентуалну одговорност полицијских службеника. Нажалост, често смо се уверили да закони постоје само за обичне извршиоце, док су руководиоци по правилу недодирљиви.“

Важност да се утврде све чињенице поводом овог догађаја лежи у неколико кључних разлога:

  1. Заштита права и интереса запослених: Синдикат полиције Слога има задатак да штити права и интересе својих чланова али и да се бори за унапређење рада полицијских сужбеника и професионализацију. Утврђивање чињеница и елиминисање било каквих облика злоупотребе овлашћења је од суштинске важности за одржавање интегритета и поверења у синдикат као организацију која брине о својим члановима и професионалним интересима.
  2. Поштовање закона: Неправилно понашање полицијских службеника не само да нарушава права појединца, већ и подрива правни систем и поверење грађана у институције. Утврђивање истине и санкционисање одговорних лица доприноси очувању владавине права и спречавању будућих злоупотреба.
  3. Јачање поверења у полицију: Грађани морају имати поверење у полицију као институцију која је ту да их заштити. Решавање оваквих случајева на транспарентан начин јача поверење јавности у полицијске службе и осигурава да се појединачни инциденти не преносе на читаву институцију.
  4. Правда за оштећене: У овом конкретном случају, грађанин Б. А. је претрпео физичко и психичко злостављање. Синдикат је у обавези да се залаже за правду и надокнаду за оштећене, обезбеђујући да они који су одговорни за злостављање буду санкционисани.
  5. Превенција будућих инцидената: Утврђивање свих чињеница и адекватно санкционисање одговорних лица служи као превентивна мера за будуће сличне инциденте. То шаље јасну поруку да злоупотреба овлашћења и кршење закона неће бити толерисани.
  6. Углед синдиката и полиције: За синдикат је важно да покаже да активно ради на решавању проблема и заштити права својих чланова, чиме јача свој углед. Истовремено, решавање оваквих случајева на транспарентан начин доприноси очувању угледа полиције у целини.

Овом објавом Синдикат полиције Слога не прејудицира одговорност нити сматра да су наведена лица крива, већ очекује од Сектора унутрашње контроле да испита случај и утврди тачно чињенично стање.

Ваш Синдикат полиције Слога