РЦ Крушевац: Са састанка са начелником ПУ Крушевац

tripkovicБеоград, 16.09.2016. – Повереник Синдиката полиције Слога (СПС) Регионалног центра  Крушевац – Иван Трипковић и начелник ПУ Крушевац Миљан Петровић одржали су 15. септембра заједнички радни састанак.

Теме састанка биле су:

  • Представљање Синдиката полиције Слога, циљева и задатака као и руководства синдиката на територији ПУ Крушевац, односно територији Расинског округа.
  • Разговор о уоченим проблемима са којим се сусрећу запослени у ПУ Крушевац

-Синдикат сматра да би било неопходно да се повећа број полицајаца на обезбеђењу зграде ПУ Крушевац са садашњих два, на најмање три. Колеге раде у сменама од 12 часова а дешава се и то да један полицајац обилази и Окружни затвор где су смештена лица која су привремено задржана, као и да чува лица приведена од стране ОКП испред дежурне службе, док други полицајац обезбеђује главни улаз ПУ Крушевац и по неколико сати, сам без паузе. Истичући да се дешавало да ако се полицајац разболи, други полицајац на обезбеђењу покрива сам смену од 12 часова, што је нехумано.

Начелник Петровић се обавезао да реши проблем са командиром ПС Гораном Спасићем с предлогом да се или повећа број полицијских службеника на обезбеђењу зграде ПУ Крушевац или ако то није могуће због недовољног броја људства, да се до окончања годишњих одмора, колегама које врше обезбеђење (махом старији и болесни) чешће дозволи да могу да седну и одморе ноге у холу зграде и тако дају потребна обевештења грађанима, као и да могу да обилазе зграду и паркинг испред зграде.

-Због повећаног броја пријава КД Насиље у породици – Трипковић је предложио да се на нивоу ПУ Крушевац формира посебан тим полицајаца који ће радити само на спречавању и обради кривичних дела насиља у породици, предлог је да се тиме баве они који већ имају лиценцу и тако олакшају рад другим полицајцима.

„Сада то ради сваки полицијски службеник, полицајац је у обавези да позове радника ОКП који обавештава тужиоца, узима изјаву од оштећеног и окривљеног, обавештава центар за социјални рад, ажурира податке у дневнику догађаја и др. Такав начин рада одузима превише времена те полицајци не стижу да обаве друге послове који има се стављају у задатак.“

Начелник је по овом питању рекао да схвата проблем и да чека усвајање нове систематизације до краја јануара месеца 2017. године те да ће се тада формирати тим од неколико запослених на нивоу ПУ Крушевац који ће радити на КД Насиље у породици.

-Трипковић је указао на проблем недостатка простора за архивирање, обраду и одлагање аката предмета у шалтер сали, претежно за регистрацију моторних возила. Предмети се налазе на поду и од њин не може да се пролази, пуни су прашине и негативно утичу на здравље запослених. Став синдикалног представника је био да би се могао искористити простор бившег притвора уколиоо би се адаптирао за те потребе.

Начелник Петровић каже да постоји пројекат за реновирање и адаптацију шалтер сале, али да нема финансијских средстава. Слаже се да траба наћи решење и да ће предложити Шефу управних послова Слободану Арсеновићу да се уреде предложене просторије или пронађе други простор. Три радника раде на одлагању предмета, али да нема места за складиштење и то представља велики проблем који се мора решити.

-Повереник Синдиката полиције Слога указао је на лошу хигјену у тоалетима ПУ Крушевац, посебно у поподневним сатима и да се канцеларије не чисте адекватно.

Петровић каже да је упознат са тим проблемом, и  да Начелник за заједничке послове Саша Ђорђевић такође зна за проблеме. Они су више пута интеревенисали код шефа агенције са којом је МУП склопио уговор за одржавање, али да се он правдао тиме да МУП мало плаћа и да оне зато слабо раде.

Уз захвалност начелнику на иницијативи за састанком, можемо се похвалити да је протеко у одличној радној атмосфери, са интересом да се дијалог настави у бућем периоду.

Политика рада Синдиката полиције Слога је јасна, да се дијалогом уз узајамно поштовање личности и функција дође до решавање проблема, што је у заједничком интересу, стављајући акценат на заштиту парава радника и побољшање услова рада.

Синдикат полиције Слога
РЦ Крушевац

 

Оставите одговор