Синдикат писао Делегацији ЕУ у Србији

5e7c8-znak-delegacija-evropske-unije-u-republici-srbijiБеоград, 10.01.2017. – Председник Удружених синдиката Србије Слога Жељко Веселиновић и Председник синдиката полиције Слога Драган Жебељан упутили су писмо амбасадору Мајклу Девенпорту из Делегације Европске уније у Србији а због незаконитог притварања колега Трбовића и Думановића.

2017-01-10-ambasadoru-majklu-devenportu_page_1

Трбовић и Думановић поднели су 04.08.2016. године кривичну пријаву против више лица у Министарству унутрашњих послова због сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја и трговина утицајем јер су мимо законских прописа Републике Србије радно ангажовали осамнаест полицијских службеника за тајну мисију прикупљања података у Босни и Херцеговини у Сребреници у спомен центру Поточари 11.07.2016.године.

О тој догађају они су у својству синдикалних активиста овог синдиката, у студију у Београду, дали изјаву за међунарону телевизијску мрежу „Ал Џазира Балкан“ а која је прилог емитовала 11.10.2016.године.

У складу са одредбама Закона о заштити узбуњивача Републике Србије, Трбовић и Думановић су прво извршили спољашње узбуњивање а после тога и узбуњивање јавности дајући изјаву за Ал Џазиру.

После два месеца, тачније 31.12.2016. године у поподневним сатима, бивају приведени у службене просторије МУП Србије, на основу усмене сагласности тужиоца, где им је одређено полицијско задржавање у року од 48 сати, из образложење које се наводи у Решењу о задржавању:

„Именовани су осумњичени да су учинили кривично дело Одавање службене тајне из члана 369. став 2. Кривичног законика, на тај начин што је ради објављивања и коришћења података у иностранству, новинарима међународне телевизијске станице мреже Ал Џазира, приликом снимања прилога који је емитован на наведеној телевизијској станици 11.10.2016. године. неовлашћено саопштили податке који представљају службену тајну о ангажовању полицијских службеника МУП Републике Ср6ије дана 11.07.2015 године, на службеном задатку у Меморијалном центру Сребреница – Поточари, који се налази на подручју Сребренице,  ентитета у оквиру Републике Српске, државе Републике Босне и Херцеговине, што је проузроковало штетне последице за МУП Р Србије имајући у виду чињеницу да је емитовани прилог изазвао велику пажњу јавности у Републици Босни и Херцеговини, у негативном контексту. Као и да су други медији са територије Републике Босне и Херцеговине пренели наведене податке.“

Због повреде права притвореника, адвокат Владимир Тодорић упутио је хитан захтев Заштитнику грађана Саши Јанковићу због следећег:

Поступајући полицијски инспектор Мирослав Грбић притворенике није подучио о њиховим правима, а понајвише о томе да притвореници имају рок од 24 часа да обезбеде изабраног браниоца. Затим им је експресно до 17 часова постављен, наметнути бранилац по службеној дужности.

На решење о задржавању постоји право жалбе у року од 6 сати од доношења. Међутим, бранилац по службеној дужности није имао коме у Вишем суду да преда жалбу поподне 31.12.2016. јер су сви отишли на дочек Нове године(!?) укључујући и дежурног судију за претходни поступак.

Адвокат Тодорић, опуномоћен од породица је такође безуспешно 01.01.2017. покушао да дође до дежурног судије (који није био у згради Суда) и до дежурног тужиоца ВЈТ (који је одбио да га прими). Рок за жалбу на задржавање је истекао а није било коме да се преда жалба.

На основу горе поменутог, 01.01.2017.године, овлашћена лица из службе Заштитника грађана посетили су притворенике и са њима обавили разговор. Формирање извештаја је у току и Заштитник грађана ће га објавити по завршетку контроле.

Након саслушања од стране тужиоца Вишег суда у Београду, 03.01.2017.године, судија за претходни поступак одредила је притвор до 30 дана а предмет је проглашен као тајан због наводног угрожавања националне безбедности.

Притвор до 30 дана против Думановића и Трбовића одређен је да «не би утицали на сведоке», иако су предложени сведоци тужилаштва – полицијски официри и руководиоци.  Треба имати у виду да по природи ствари полицијски службеници не могу утицати на друге полицијске службенике који су иначе на руководећим функцијама и који су заправо иницирали подношење кривичне пријаве против Думановића и Трбовића.

У току саслушања Заменица јавног тужиоца, госпођа Радмила Јовановић, руководила је поступком , наредила тајност поступка и предложила притвор.  За време саслушања држала је у руци и играла се са упаљачем (пропагандни материјал) Српске напредне странке. Због тога, а сумњајући у пристрасност и независност тужитељке, адвокат Владимир Тодорић затражио је поднеском од 04.01.2017.године, изузеће тужиоца.

Адвокат Владимир Тодорић, 05.01.2017.године упутио је Ванрасправном већу Вишег суда у Београду жалбу против решења о притвору Вишег суда у Београду, судије за претходни поступак Кпп-1-/2017 од 2.1.2017. године, донетог у поступку против Думановић Милана, ЈМБГ 2505981733527 и Трбовић Младена због сумње да су учинили кривично дело Одавање службене тајне из чл. 369 ст. 2 у вези ст. 1, у вези са чл. 33 и 61 Кривичног законика РС због повреде кривичног закона, због битне повреде одредаба кривичног поступка и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

Законски рок за решавање жалбе је 48 сати, од датума пријема, међутим ни после пет дана, жалба од стране Ванрасправног већа вишег суда у Београду није разматрана.

Напред наведено указује на кршење закона од стране полицијског инспектора, тужиоца и судија, као и кршење основних људских права која би сваком гарађанину требала да буду загарантована.

Сматрамо да се ради о политичком притиску с обзиром да Трбовић и Думановић нису имали приступ документима која су степенована ознаком тајности у складу са Законом о тајности података, нити имају сертификат о приступу тајним подацима, те с обзиром на то и нису могли да одају никакву службену тајну јер њој и нису имали приступ.

Посебно забрињава чињеница да је притворен Трбовић, за Ал Џазиру говорио о ономе што је видео на телевизији и на Јутјубу где је у Поточарима препознао своје колеге, полицијске службенике Републике Србије, те је на основу тога притворен. Напомињемо да је министар Небојша Стефановић јавно изјавио да је Трбовић открио је информацију која би могла да угрози безбедност полицијских службеника на будућим задацима.

Имајући у виду да се интерес овог синдиката поклапа са интересима и настојањима ЕУ да Србија својим грађанима обезбеди владавину демократије и права. Да је то један од најважнијих услова за приступање Србију у Европску унију, да је од суштинске важности постизање просперитета, безбедности и стабилности, али и сарадње и помирења у читавом региону, што и сами наводите, сматрамо да има основа да од Делегације ЕУ у Републици Србији затражимо присуство ваших посматрача у овом поступку. С обзиром да су отворена поглавља 23 и 24 сматрамо да је право време да се прекине са кршењем људских права.

Сматрамо да поседујете правне експерте са сертификатом европских земаља за приступ подацима нивоа „државна тајна“ што би у складу са прваом Србије био услов да би могао да им се одобри приступ документима нашим законом означеним „државна тајна“. Али опет истичемо, да притвореници никада нису били у поседу докумената са ознаком тајности те и нису могли да одају службену тајну.

Било би пожељно да Европска унија тражи да се са предмета скине ознака тајности како би домаћа и европска јавност и представници Европске уније имали увид у правичност поступка и поштовање људских права.

Ово је неопходно из разлога што се судски поступак злоупотребљава проглашавањем поступка за тајан и од интереса за националну безбедност, иако за тим нема никакве потребе јер је догађај у Поточарима био јаван и преносиле су га телевизије.

Вашим учешћем смањила би се могућност за политички утицај на државне органе приликом евентуалних злупотреба полицијских службеника али и насталог безбедносног проблема између две балканске суседне земље, два кандидата за чланство у Европској унији, а на који су садашњи притвореници раније указивали подношењем кривичне пријаве.

Ово је посебно битно из разлога што смо добили непроверене информације да је МУП Србије по овом питању остваривао контакте са колегама из Републике Српске како би сачинио ретроактивно документацију која би им помогла да се спорне активности формално, кроз некакву евиденцију заведу као регуларне документе, а мимо државе Босне и Херцеговине која је заправо потписник споразума о полицијској сарадњи са Републиком Србијом, а не Република Српска како наводи премијер Александар Вучић.

2017-01-10-ambasadoru-majklu-devenportu_page_4

One comment

Оставите одговор