Јединице су за нераднике или неподобне?

brojeviБеоград, 22.03.2017. – Оцењивање запослених у Министарству унутрашњих послова за 2016. годину протиче без икаквих критеријума и правила, сасвим незаконито. Неки руководиоци организационих јединица ову ситуацију користе да би се решили нерадника али и неподобних.

Све је већи број запослених у Управи криминалистичке полиције који се обраћа овом Синдикату и указује на злоупотребу од стране извесног Владана Машића који је по овлашћењу 01 број 1633/17-2 извршио оцењивање запослених у Управи криминалистичке полиције.

Да би утврдили тачност информација да је господин Машић око 10% или 80 запослених у УКП оценио оценом недовољан 1, обратили смо се Министарству Захтевом за приступ информацијама од јавног значаја како би утврдили тачан број оцењених и предузели одговарајуће законске мере против одговорног лица који је незаконито вршио оцењивање.

2017-03-21 Ocene UKP

Приликом оцењивања, господин Машић је недовољне оцене делио како му се прохтело, или како је од њега захтевано. Тако су настале грешке у обрасцу број 1, где су запосленима уношена непостојећа радна места, или радна места које су обављали почетком 2016. године као што је “анализа ризика”. Оцењивани су и они којима је престао радни однос у МУП. Машић је оцењивао и оне бивше раднике УКП који су премештени на друге послове ван УКП у другим организационим јединицама и Полицијским управама. Јединице су дељене чак и колегама који за неки месец треба да оду у заслужену пензију, што је тежак преседан и у најмању руку нељудско понашање оцењивача.

1

Због стреса које су проузроковале негативне оцене, више запослених потражило је и лекарску помоћ с обзиром да им је на послу позлило а због неправде која им је начињена.

Све ове информације које поседујемо, а које су нам доставили чланови и симпатизери који су затражили правну помоћ од синдиката, послужиће за даље поступање у циљу откривања истине и санкционисања незаконитости која је више него уочљива.

Став Синдиката је јасан, оцењивање рада за 2016. годину за полицијске и државне службенике није могло да се изврши по Закону о полицији, већ по повољнијем закону за запослене а то је Закон о државним службеницима.

Тај став је у основи послужио и за подношење тужби Управном суду за поништај оцена, као и за Иницијативу Уставном суду за оцену уставности и законитости и поништај свих оцена које су издате за 2016. годину.

Сматрамо да је подношење приговора на висину оцене нема никаквог смисла, јер Закон о полицији такву могућност не предвића. Оно што оштећени полицијски и државни службеници могу да искористе је подношење представке СУК на оцењивача који је незаконито оцењивао с циљем да нанасе штету запосленоме.

Синдикат полиције Слога позива све запослене који сматрају да су оштећени и неправедно оцењени да нам се обрате за помоћ у циљу решавања насталог проблема и незаконитог поступања лица која су вршила оцењивање.

Синдикат полиције Слога 

Оставите одговор