Станови! Шаргарепа, штап и канап или капитални пројек од националног значаја

Београд, 17.03.2018. – Депешом Кабинета министра број 01-8378/17-35 од 15.03.2018. године, наложено је  добровољно анонимно анкетирања запослених у циљу сагледавања потреба за изградњу станова за заослене у МУП, Министарству одбране, Војсци Србије, Безбедносно-информативној агенцији и Управи за извршење кривичних санкција.

Текст депеше:
У циљу спровођења Програма државне станоградње, Канцеларија за националну безбедност и заштиту тајних података је свим безбедносним службама: Министарству унутрашњих послова, Министарству одбране, Војсци Србије, Безбедносно- информативној агенцији и Управи за извршење кривичних санкција, проследила анкету са пратећом документацијом коју је неопходно спровести. Потребно је да са садржајем ове депеше упознате све запослене у Вашој организационој јединици и анкету са пратећом документацијом, која је саставни део ове депеше, умножите у одговарајућем броју примерака, имајући у виду да је потребно да запослени који су заинтересовани за куповину стана исту попуне. Молимо Вас да Секретаријату најкасније до 21.03.2018. године, до 12,00 часова, због једнообразности поступка, електронским путем, на маил, доставите табеларни пприказ обједињених података добијених на основу попуњених анкета. У прилогу доставља се образац табеле који је саставни део депеше. За спровоfјење ове депеше одговорни су руководиоци организационих јединица.

Тренутно су расположиве локације:

  1. Београд: Палилула – Овча Бања. Планирани рок завршетка: Последњи квартала 2019. год.;
  2. Београд: Чукарица – Макишко поље. Планирани рок завршетка: Трећи квартала 2022. год.;
  3. Нови Сад: Југовићево. Планирани рок завршетка: Други квартала 2020.год.
  4. Ниш: Стамбено пословни блок Тесла. Планирани рок завршетка: Последњи квартала 2019.год.
  5. Краљево: Воћарске ливаде – насеље Рибница. Планирани рок завршетка: Последњи квартала 2019.год.
  6. Крагујевац: Дедино брдо. Планирани рок завршетка: Други квартал 2020.год.
  7. Врање: насеље Асамбаир (код Пете школе). Планирани рок завршетка: Последњи квартал 2020.год.

Величине и површине станова:

  • Самац – гарсоњеру до 32 м2 или једнособан стан површине до 36 м2;
  • Два члана – једноипособан стан површине до 46 м2 или двособан стан површине до 54 м2;
  • Три члана – двоипособан стан површине до 62 м2 или трособан стан површине до 70 м2;
  • Четири члана – трособан стан површине до 83 м2 или четворособан стан површине од 92 м2.

Планирана цена по метру квадратном стана:

  • Београд од 550 евра;
  • Остали градови до 450 евра

Комплетну депешу у пдф формату можете преузети ОДАВДЕ.

Нацрт закона о посебним условима за реализацију Пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности предвиђа да се квадратура станова може приликом пројектовања повећати за +10%, ако је неопходно због распореда станова различитих структура у стамбеној згради. Запослено лице може, на сопствени захтев, остварити право и на куповину мањег стана од стана који му припада у складу са Нацртом закона. Такође, запослено лице може остварири право на куповину већег стана, под условом да нема заинтересованих запослених лица тај стан одговарајући.

Програмско решење према ставу Синдиката јесте неопходно и оправдано како би се задовољиле потребе запослених у Министарству унутрашњих послова и свим службама безбедности. Цена квадратног метра јесте ниска у односу на тржишне, али и даље је превисока за најнижу категорију запослених.

Нејасно је шта је са другим градовима и великим Полицијским правама, рецимо Панчевом који је у близини Београда, али ти запослени не могу доћи до стана у Београду, а Панчева нема у плану изградње станова-

Овај синдикат посебно брине чињеница да још увек није донесен закон, већ се помиње Нацрт закона. Нејасно је зашто се спроводи анкетирање запослених када закон још увек закон није донесен. До доношења закона могу протећи месеци или године. Почетак градње и рокови су такође дискутабилни па и ту информацију информацију треба узети са резервом и планирати бар пет година одступања у задатим роковима.

И оно што је најважније, само ако владајућа партија буде у време градње станова до последњег рока 2022 године на власти, можемо очекивати реализацију. Уколико се политичкки однос снага променио, питање би да ли би нека друга Влада сатављена од других странака наставила пројекат изградње станова. У прошлости је поприлично таквих примера да једни почињу а други заустављају или одустају.

На крају, како смо и започели ову тему, ово може бити шаргарепа, штап и канап, или заиста капитални пројекат нужног решавања стамбених потреба запослених у безбедносним службама.

Надамо се да ће озбиљност ситуације ићи у корист суштинских потреба запослених, а не у корист политичке пропаганде.

Председник синдиката
Драган Жебељан

Оставите одговор