Пензионисање по члану 173а и Одлука министра

Београд 18.04.2018. – Министар Унутрашњих послова донео је Одлуку којом се утврђују организационе целине Министарства унутрашњих послова ради примене члана 173а Закона о полицији. Ова одлука није објављена у Службеном гласнику Републике Србије као ни на веб сајту МУП. 

Чланом 173а Закона о полицији (“Сл. гласник РС”, бр. 6/2016 и 24/2018) прописано је :

Изузетно од прописа о пензијском и инвалидском осигурању, по потреби службе, полицијском службенику који ради или је радио на специфичним, односно оперативним пословима и којима даљи рад на тим пословима или у тим организационим целинама није више могућ услед посебних услова рада или услова радног места, а који наврши 45 година живота и 15 година ефективно проведених на пословима, односно радним местима у Министарству на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, уз захтев, може престати радни однос са правом на старосну пензију, пре испуњења општих услова за стицање старосне пензије.

Министар одлуком утврђује организационе целине у којима се обављају или су се обављали послови из става 1. овог члана.

Решење о престанку радног односа по основу става 1. овог члана доноси министар уз претходно прибављену сагласност министра надлежног за послове пензијског и инвалидског осигурања.

Полицијском службенику из става 1. овог члана износ пензије утврђује се у складу са прописима о пензијском и инвалидском осигурању.

Полицијском службенику из става 1. овог члана коме престане радни однос по овом основу припада отпремнина у висини утврђеној у члану 175. овог закона.

Чланом 82 Закона о полицији (“Сл. гласник РС”, бр. 6/2016 и 24/2018)  прописано је да ће се претходни члан примењивати закључно са 31.12.2018.године, када престаје да важи.


У складу са својим овлашћењем, Министар је донео одлуку из става 2 члана 173а Закона о полицији,међутим сматрамо да је начин доношења такве одлуке незаконит и неуставан.

С тим у вези, овај синдикат је Кабинету министра доставио следећи поднесак:

Република Србија
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА Кабинет министра

Упућено е поштом дана 18.04.2018.године на info@mup.gov.rs

Предмет: Одлука којом се утврђују организационе целине Министарства унутрашњих послова ради примене члана 173а Закона о полицији

Поштовани/а,

Даном сачињавања овог акта у Службеном гласнику Републике Србије није објављена „Одлука којом се утврђују организационе целине Министарства унутрашњих послова ради примене члана 173а Закона о полицији“, нити се Одлука налази на веб сајту Министарства унутрашњих послова на адреси www.mup.gov.rs.

Није нам познато на који начин је један од синдиката дошао до фотографије Одлуке и поставио је на свом веб сајту, с обзиром да није јавно објављена. Оно што је евидентно да Одлука носи заводни број 01 Број: 3462/2018-2 од 13. априла 2018. године.

Уколико је информација тачна, скрећемо вам пажњу да је Одлука незаконита и неуставна уколико није објављена у Службеном гласнику Републике Србије и није доступна безусловно и једнако свим корисницима.

Наиме, чланом 53 Закона о државној управи (“Сл. гласник РС”, бр. 79/2005, 101/2007, 95/2010 и 99/2014) прописано је у делу Доношење прописа, следеће: „Кад је имаоцима јавних овлашћења поверено доношење прописа, они по природи и називу морају да одговарају прописима које доносе органи државне управе. Имаоци јавних овлашћења дужни су да пропис чије им је доношење поверено објаве у “Службеном гласнику Републике Србије“.

С обзиром да се предметна Одлука односи на недефинисани и неутврђени број запослених у МУП, предметна Одлука заправо представља допуну прописа, јер уређује примену члана 173а Закона о полицији, самим тим јесте пропис, те је неопходно да исту објавите у Службеном гласнику Републике Србије, са назнаком да Одлука ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику.

Дакле, уколико Одлука није јавно објављена на начин који прописује закон, запосленима није омогућено упознавање са њеним садржајем (безусловно и једнако), као са прописом, сматрамо је незаконитом и неуставном а као таква ће произвести негативне правне последице по кориснике али и по насловљени орган.

 председник синдиката
Драган Жебељан

С обзиром да предметна Одлука није доступна запосленима, без условљавања и ограничења, односно није објављена на законит начин, запослени који буду желели да искористе правна средства и побијају решење имаће право да уложе жалбу Жалбеној комисији Владе Републике Србије затим тужбу Управном суду и касније поднесу жалбу Уставном суду.

Нашим члановима који евентуално буду оштећени приликом доношења решења, синдикат ће пружити правну помоћ.

2 comments

  1. Ova odluka ministra je u direktnoj suprotnosti sa clanom 173-a Zakona o policiji jer se u tom clanu nigde ne navodi uslov da se mora efektivno provesti 15 godina u tim organizacionim celinama vec je uslov 15 godina efektivno provedenih na bilo kom radnom mestu u MUP-u na kojima se staz osiguranja racuna sa uvecanim trajanjem a da sada rade u tim celinama ili ako sada ne rade u tim celinama onda da su od tih 15 godina efektivno provedenih u MUP-u neko vreme proveli u tim celinama. Dakle u tom clanu nije precizirano da se mora efektivno provesti 15 godina u tim celinama kako je u svojoj odluci naveo ministar.

Оставите одговор