Ministre Stefanoviću ne pritiskaj medije!

Beograd – 09.01.2016. – Po oceni Sindikata policije Sloga, izjava ministra Neboješe Stefanovića ne doprinosi očuvanju stabilnosti i osećaju lične sigurnosti građana u javnu bezbednost Republike Srbije.

Takva nepromišljena i neodgovorna izjava može da dovede do onoga što ne želimo, a to je narušavanje ugleda policijske službe u javnosti.

Javno prozivanje neposlušne novinarske profesije može samo da stvori osećaja da su svi građani koji se bave nekim javnim poslom pod opservacijom državnih organa i da se svako drugačije mišljenje smatra kao neprijateljsko ili protivdržavno.

Nejasno je zašto je ministar Unutrašnjih poslova imao potrebu da javno iznese informaciju da bezbednosne službe raspolažu podacima (dakle ne radi se o sumnji ili indiciji) ako se zna da se takvi podaci najčešće pribavljaju opservacijom lica i telekomunikacijskog saobraćaja  ako se jasno zna koje to službe u državi mogu da rade u skladu sa zakonom.

Nejasno je i to za koje krivično delo, ili dela, se terete ta lica iz novinarske profesije koja su bila predmet izjave ministra. Posebno čuđenje izaziva činjenica da postoji potreba da se takve stvari unapred iznose široj javnosti a da nije utvrđena krivica i krivično delo, već da se preti Tužilaštvom.

Svako javno obelodanjivanje podataka sa kojima raspolažu službe u ovom slučaju ne može doneti nikakvu korist policijskoj profesiji već naprotiv da šteti ugledu. Posebno ako se osvrnemo na činjenicu da su mnogi građani putem društenih mreža i medija već dali podrugljive komentare o tome kako je ministar policije vidovit ili kako država prisluškuje novinare.

Sindikat policije Sloga moli ministra Stefanovića da se u buduće suzdržava od takvih i sličnih izjava koje se mogu dovesti u vezu sa dnevno političkom propagandom ili protumačiti kao perfidni pritisci na nezavisno novinarstvo.

U saopštenju se citiraju medijski izveštaji o izjavi ministra policije.

“Ministar Nebojša Stefanović je izjavio da stabilnost koju Vlada uspeva da sprovede u Srbiji ne odgovara svima, ni na unutrašnjem planu, navodeći da postoje informacije da će određeni ljudi lažnim prijavama pokušati da kažu da su neki novinari u Srbiji praćeni, iako, kako kaže, za to nema dokaza.

“Poslednji primer koji hoću da navedem – raspolažemo podacima da će nekoliko lica pokušati da lažnim prijavama protiv Ministarstva unutrašnjih poslova tvrde lažno da su praćeni neki novinari u Republici Srbiji. Jedna novinarka koja je novinarka još iz vremena Slobodana Miloševića, dakle duže vreme novinarka u Srbiji, kazaće da je navodno praćena i to treba da se pojavi uskoro, za narednih nekoliko dana”, rekao je Stefanović.

“Predstavnik jednog novinarskog udruženja, neću reći kojeg, treba u javnosti da se pojavi i da to kaže kao jednu skandaloznu stvar iako ne postoje nikakvi dokazi niti se to ikada dogodilo”, dodao je.

Kako je istakao, zbog toga će reagovati tužilaštvo, sprovešće se procedura i institucije će da urade svoj posao.”

Sindikat policije Sloga

Dragan  Žebeljan

predsednik

Оставите одговор