Влада донела уредбу о оцењивању запослених у МУП

Београд, 07.03.2017. – Влада Републике Србије на 41. седници одржаној 03. марта 2017. године донела је Уредбу о оцењивању полицијских службеника и других запослених у Министарству унутрашњих послова.

Поред Уредбе о оцењивању полицијских службеника и других запослених у Министарству унутрашњих послова, Влада је донела и пет типова различитих образаца за оцењивање који се међусобно разликују.

  1. Образац за оцењивање рада запослених на ИЗВРШИЛАЧКИМ радним местима;
  2. Образац за оцењивање рада запослених на РУКОВОДЕЋИМ радним местима ОПЕРАТИВНОГ нивоа;
  3. Образац за оцењивање рада запослених на РУКОВОДЕЋИМ радним местима СРЕДЊЕГ нивоа;
  4. Образац за оцењивање рада запослених на РУКОВОДЕЋИМ радним местима ВИСОКОГ нивоа;
  5. Образац за оцењивање рада запослених на РУКОВОДЕЋИМ радним местима СТРАТЕШКОГ нивоа.

Како је наведено у Уредби, она ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

Даном почетка примене ове уредбе престаје да важи глава III. Оцењивање рада, односно чл. 9–11. Уредбе о начелима за унутрашње уређење Министарства унутрашњих послова („Службени гласник РС”, бр. 8/06, 14/09 – УС и 119/13).

Синдикат полиције Слога сматра да су државни службеници запослени у Министарству унутрашњих послова и остали запослени без овлашћења дискриминисани у односу на остале запослене у државној управи на које се примењује Закон о државним службеницима који прописује начин и критеријуме за оцењивање државних службеника.

Овом уредбом, Влада је погазила основна људска права државних службеника који раде у Министарству унутрашњих послова јер је за њих прописала посебна правила, што указује на забрињавајућу чињеницу да је Министарство унутрашњих послова, држава у држави.

У наредном периоду, синдикат ће се обратити Уставном суду у циљу подношења иницијативе за оцену уставности предметне Уредбе.

Синдикат полиције Слога

Оставите одговор