Стефановић напокон формира психолошку службу у МУП

Београд, 18.02.2016. – После писања Слоге (Суицид у МУП, карцином који метастазира) и изјаве председника синдиката Драгана Жебељана у медијима о неопходности формирања независне психолошке службе у МУП, за ову тему заинтересовао се премијер Александар Вучић, његов саветник Владимир Божовић и по највише министар Небојша Стефановић као и госпођа Јана Љубићић државни секретар. Министар је наложио да се при Сектору за људске ресурсе формира нова психолошка служба на нивоу одељења.

Поштовани господине Стефановићу,

Ступањем на правну снагу важећег Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова нестало је и Одељење за психолошку превенцију док су запсихолози прераспоређени у Сектору за људске ресурсе –  Одсеку за селекцију.

Психолози у подручним полицијским управама као и у седишту Министарства приморани да се баве тривијалним пословима уместо да се баве својом струком.

Сматрамо да ће Ваш налог прослеђен госпођи Јани Љубичић од 02. фебруара 2016. године, да се на вивоу одељења успостави психолошка служба у Сектору за људске ресурсе, допринети побољшању организације рада и бољитку запослених у Министарству унутрашњих послова, на чему Вам се искрено захвљаујемо.

Став  синдиката је да је неопходно успоставити јединствену и централизовану психолошку службу у МУП која ће бити попуњена од стручних кадрова и обављати свој посао независно од разних утицаја руководиоца организационих јединица, као што је то раније био случај. Епилог таквог рада свима нам је врло познат а огледа се, пре свега, у огромном броју претњи, покушајима и извршеним самоубиствима. Сматрамо да би психолози по организационим јединицама требали да буду подређени искључиво свом руководиоцу-психологу у новоформираном одељењу од кога ће добијати задатке и смернице за рад. Само добро постављена, опремљена и стручна служба може дати резултате какве сви очекујемо и чему се надамо.

На жалост, према информацијма са којима располажемо, и даље неки Ваши сарадници нису поборници Вашег става да се формира психолошка служба те посредно и непосредно лобирају и чине све да Ваш налог не буде спроведен у дело, односно да буде одложен за неколико месеци. Са таквим проблемом сусрели смо се и у време министра Дачића када смо са њим постигли договор да се формира Централна психолошка служба али због одржаних републичких парламентарних избора договор није спроведен у дело с обзиром да се министар променио.

Према нашим сазнањима и у овом случају, Ваши сарадници-опоненти сматрају да ће успети да одложе формирање психолошке службе након парламентарних избора када би по њима све то «пало у воду».

Жао нам је што на самом почетку Вашег мандата Ваши сарадници господин Милосав Миличковић и госпођа Дијана Хркаловић (психолог) нису обективно сагледали чињенично стање и препознали стварну потребу да се успостави централна психолошка служба, како су синдикати и предлагали на састанцима, већ су заступали дијаметрално другачији став. Верујемо да су такав став заузели на основу лобирања и предлога руководиоца из тадашњег Сектора финансија, људских ресурса и заједничких послова који су сво време били изричито против, као што су и данас. Једини који је тада објективно сагледао проблеми и потребе запослених био је господин Владимир Божовић који се отворено алагао за формирање централне психолошке службе, а то чини и данас. По нашим сазнањима, чак се и премијер Александар Вучић заинтересовао за тему формирања психолошке службе што практично значи да је послодавац напокон у доброј вери схватио неопходнст постојања психолошке сужбе у МУП.

На челу службе поставити професионалца од знања и интегритета, психолога који одлично познаје проблеме полицијског посла!

Не желећи да се бавимо кадровском политиком нити да намећемо кадровска решења, дужност нам је да Вам укажемо и наш став да би на челу будућег Одељења психолошке службе требао да буде психолог са искуством. Особа од интегритета која одлично познаје проблематику и карактеристике полицијског посла и факторе који утичу на професионални рад полицијских службеника.

Можда би за место начелника права и идеална особа била госпођица Дијана Хркаловић, с обзиром да је психолог, да је на студијима имала одличне оцене, да је упознала полицијски посао а да с обзиром на Устав и нови Закон о полицији не сме да буде члан политичке партије као ОСЛ- полицијски службеник и надаље ради на месту на којем је тренутно распоређена. Будући да начелник Одељења за психолошку превенцију неће бити полицијски службеник, већ државни, не би било никакве сметње и сукоба са законом да је у циљу унашређења рада, рационализације и потреба службе преместите на ово веома одговорно радно место на коме ће пружити свој максимум, као и до сада.

Желимо да знате да Вам Синдикат пружа пуну подршку и жели да Вас мотивише да истрајете у својој намери да се по хитном поступку, у склопу планиране измене систематизације формира и психолошка служба.

Молим Вас да учините додатан напор и лично пропратите активности на формирању психолошке службе како би се најновијим Изменама и допунама систематизације служба формирала и што пре отпочела свој рад у корист свих запослених.

С поштовањем,

Председник синдиката
Драган Жебељан

kurir

One comment

Оставите одговор