Наташа Милинчић тужбом тражи милион динара

Београд, 13.01.2024. – Полицијска службеница Наташа Милинчић, главна службеница за послове смештаја, како сама каже Шеф смештаја “Дурмиторска”, распоређена у Одељењу за организовање смештаја у Управи за опште послове у Сектору за логистику МУП поднела је приватну тужбу против овог синдиката и руководства синдиката тражећи одштету због наводне повреде части и угледа и објављивања њене фотографије и фотографије њеног аутомобила у износу од милион динара.

Сматрајући да јој је повређена част и углед и да трпи душевне болове Наташа Милинчић је потражила нематеријалну штету у износу од 700.000,00 динара, а због душевних болова услед повреде права на приватност неовлашћеним објављивањем фотографије на којој се налази и њен аутомобил са видљивим таблицама, које се (како она наводи) приказују у негативном контексту, позивајући на јавну осуду тужиље, она потражује нематеријалну штету у износу од 300.000,00 динара. Што све зајено износи укупно милион динара.

У прилогу своје тужбе она је странама у поступку доставила одштампане текстове објава са овог сајта и то:

Овај текст био је повод за тужбу: Министри се мењају, радници трпе, МУП по старом…

Између осталог у тужби Милинчић наводи да је запослена у МУП  пуних 26 година док је на радном месту Шеф смештаја самачког хотела “Дурмиторска” од 2008.године и да је без мрље у каријери. Да је са свим запосленима увек била у изузетно добрим односима, ценећи рад и радну дисциплину, али имајући разумевања за сваког запосленог. Да је посебно добар и могло би се рећи заштитнички однос имала са туженом Татјаном Мировић, са којом ради у истој канцеларији.

Милинчић наводи да је тужена Татјана Мировић и секретар синдиката и интимни партнер – ванбрачни партнер са потпредседником Драганом Жебељаном па је и потпуно сигурна да су искористили највише позиције које имају у синдикату манипулишу својим утицајем и инвалидитетом Татјане Мировић.

Тужиља Наташа Милинчић је у своју тужбу и корист приложила извештај (како наводи) “Института за здравствену заштиту радника МУП” од 17.11.2023.године где је затражила помоћ лекара специјалисте (како наводи) неуропсихијатра Др Миладина Бујаковића. Истине ради, исправан назив је Завод за здравствену заштиту радника МУПа док је доктор заправо психијатар.

Занимљива је чињеница да је тужиља Милинчић одабрала за преглед истог лекара код кога се лечила и тужена Мировић. Док је Мировић затражила помоћ психијатра Др Миладина Бујаковића 21.јуна 2023.године, тужиља Милинчић је код истог лекара отишла на преглед тек 11. новембра 2023.године.

Уз своју лекарску документацију Наташа Милинчић је уз тужбу приложла и лекарску документацију Татјане Мировић и Косане Марковић. Преглед одсуствовања са рада Татјане Мировић од 2021. до 2023.године. Изјашњење о препоруци омогућавања боловања за Косану Марковић и Извештај који је упућем Вишем јавном тужилаштву у вези самоубиства колеге Александра Обреновића.

Све то Наташа чува – мудро и искусно. Видећемо да ли је и по закону имајући у виду да се у докумнетацији налазе нарочито осетљиви подаци.

Други текст са сајта синдиката који није по вољи тужиље Милинчић је  Председник синиката и народни посланик тражи одговоре од министра Гашића и трећи Мировић о мобингу и дискриминацији који трпи.

Поред објава са сајта овог синдиката тужиља Милинчић је суду и странама у спору доставила штампане изводе са сајта УСС Слога и то “Незаконито и бахато поступање МУП-а према инвалиду” и чланак са веб сајта Данаса “Синдикат Слога: Незаконито и бахато поступање МУП-а према особи са инвалидитетом“. Шта је с овим хтела, није нам јасно.

Тужбом тужиља Милинчић не оспорава изнесене наводе синдиката да на посао годинама није долазила редовно нити да је са посла одлазила у прописано време као и да непрописно и бахато паркира свој аутомобил, како на послу, тако и по граду. Значи то је неспорно, за то нас не тужи.

Њој смета њена фотографија и фотографија свог аутомобила са регистарским таблицама.  Без обзира што је полицијски службеник и док је на раду не може очекивати апсолутну заштиту праватности као обичан грађанин и све док не крши прописе.

Имајући у виду да је сагласно Законом о раду прописано да се синдикатом сматра самостална, демократска и независна организација запослених у коју се они добровољно удружују ради заступања, представљања, унапређења и заштите својих професионалних, радних, економских, социјалних, културних и других појединачних и колективних интереса па је управо интерес овог синдиката да сваки запослени свој посао обавља професионално и у складу са прописима.

У конкретном случају интерес овог синдиката је да аномалије које је оучио решава на законом прописан начин у сарадњи са послодавцем. Оног тренутка када је послодавац одлучио да штити искључиво интересе руководиоца попут Наташе Милинчић, синдикат ће јавно објавити  информације ради обавештења својих чланова и стручне јавности у циљу јавне расправе што би требало да допринесе решењу проблема.

То се показало као исправно. Те након јавно изнесених информација проблеми се у главном решавају.

И у овом случају тек након, за Наташу, спорних објава саниран је зид у стану у којем живи Татјана Мировић и њено ортопетско помагало, кога сад не може да користи због снега и леда, налази се поред њених врата. Дакле, проблем је решен тек након писања и јавно изнесених критика. Наташа Милинчић је у главном долазила на време на посао. У главном значи да и даље бар 15 минута долази касније. Можда воли да спава или је гужва у саобраћају. Ми остали ту погодност не уживамо. Шта више на посао долазимо бар 15 минута раније.

Овим путем се извињавамо Наташи Милинчић ако јој се здравствено стање погоршало и уколико је доживела стрес због текстова у којима се нашла, али за то је сама дала повод. Као полицијски службеник она је морала да зна да ће њен рад, понашање и поступци бити под лупом јавности као и овог синдиката и да је као полицијски службеник дужна да поступа стручно, професионално и у складу са прописима. 

Дакле, полицијски службеници јесу  ”апсолутно јавне особе” и не могу очекивати ниво заштите приватности као обични грађани док су на дужности и док их плаћају порески обвезнци и морају да рачунају на лупу јавности због природе посла који обављају, у интересу јавности.

Интерес МУП а и нас јесте да  запослени дају лични пример и не нарушавају углед институције у којој ради па тако полицијски службеник не може да долази на посао приватним колима и крши прописе и да затим очекује заштиту приватности. Зато драга колегинице Милинчић паркирајте свој лични аутомобил на место које је предвиђено за паркирање, као сви остали запослени и немојте кршити прописе, како на послу, тако и на улици ван радног времена.

Свако кршење прописа од стране полицијких службеника је повод за критику а ви сте дужни да је прихватите на достојанствен начин у складу са Кодексом полицијске етике. Пошто нисте, биће нам задовољство да уз сведоке и материјалне доказе на суду изнесемо све аргументе и да се саслушамо.

Ми Вам од срца жели пуно среће у парници. Нека победи онај ко је у праву!

А ви драги пријатељи, помозите колико можете. Можда ће поред свог лечења Тања морати да сакупља и за своју колегиницу и шефицу која је тужи, да јој новцем надокнади душевни бол који трпи она и њен аутомобил.

Али не замерамо, можда колегиница Наташа нема довољно пара би јој милион динара узетих од  особе са инвалидитетом било потаман да плати неке казне због непрописног паркирања… Показаће време…

 

Синдикат полиције Слога