Обавештење за чланове Специјалистичког тима за НУС

Београд, 20.01.2024. – Поводом гласина и различитих прича које потичу из више организационих јединица Дирекцији полиције МУП да је постојао проблем приликом ангажовања Специјалистиког тима за неексплодирана убојна средства СВС током и након окончања легализације оружја од 08. маја до 30 јуна 2023.године у циљу заштите професионалних и личних интереса својих чланова, овај синдикат је предузео радње ради утврђивања свих чињеница које се односе на незадовољство радом наших чланова.

Како су сви инспектори и пиротехничари који се баве заштитом од експозивних остатака рата (ЕОР) и неексплодираних убојних средстава (НУС), чланови овог синдиката, професионално, стручно и успешно извршили све оно што им је руководилац организационе јединице ставио у задатак приликом транспорта, сортирања, складиштења и уништавања минско-експлозивних средстава непријатно су нас изненадиле приче али и став одређених руководиоца у Дирекцији полиције да је цео посао око транспорта минско-експлозивних средстава и складиштење истих изнела ПЈП Полицијска бригада ПУ за град Београд и Управа за управне послове, док с друге стране постоји незадовољство радом СВС или Специјалистичког тима.

Незадовољство је уочено и код  припадника ПЈП Полицијска бригада ПУ за град Београд којима се стављало у задатак да врше транспорт минско-експлозивних средстава. Као главни разлог неки сматрају да је транспорт био у обавези да изврши искључиво СВС, да су дневнице биле неадекватно мале од 150 динара за посао и ризик на раду. Као главни аргумент и незадовољство наводе и чињеницу чланови Специјалистичког тима за НУС СВС имају бенефицирани радни стаж УСО 1 од 6 месеци због специфичности посла, док колеге из Бригаде то немају. Зашто припадници ПДЗ чете нема бенефицију УСО 1 од 6 месеци нама није познато.

Имајући у виду да је сагласно прописима Сектор за ванредне ситуације,  Одељење за заштиту од експлозивних остатака рата (бивше Одељење за НУС) једино надлежно за уништавање НУС и стручни транспорт,  овај синдикат је предузео одређене радње ради утврђивања чињеница које се односе на сада окончан посао а у циљу будућег унапређења рада и заштите професионалних интереса својих чланова.

Сагласно члану 6 Закона о раду синдикатом сматра самостална, демократска и независна организација запослених у коју се они добровољно удружују ради заступања, представљања, унапређења и заштите својих професионалних, радних, економских, социјалних, културних и других појединачних и колективних интереса.

С тим у вези, овај синдикат упутио је позив Начелнику управе за управне послове Милану Станићу  у циљу одржавања састанка. О потреби одржавања састанка обавештен је и Кабинет министара.

Након обављеног телефонског разговора са начелником Управе за управне послове дошли смо до сазнања да су одржавани састанци у вези реализације Наредбе о предаји нерегистрованог оружја. Да је на почетку сарадња са представницима СВС била коректна и успешна.

У неком тренутку настао је некакав проблем јер је Начелник одељења за заштиту од ЕОР указивао на проблеме који се односе на недостатак возила, људи и опреме за рад, као и неке друге проблеме које је само он проналазио. Да запослени још нису задужили кратко ватрено оружје а вршили су транспорт А класе оружја (МеС), то није рекао.

У неком моменту настао је и проблем јер је у исто време са својим замеником и одређеним члановима Специјалистичког тима отишао на стручно усавршавање у иностранство па планирани посао није текао предвиђеном динамиком.

Због потешкоћа у комуникацији са Начелником одељења и немогућности да се посао обави планираном динамиком, сарадња је настављена са Начелником Управе за цивинлу заштиту и управљње ризиком Живком Бабовићем, за које има само речи хвале. Посао око уништња ускладиштених МЕС успешно је окончао тек након интервенције начелника Бабовића почетком јануара 2024.године у неповољним временским условима.

Са свим изнетим,  с обзиром да нам је веома важно да нико у овом министарству или у СВС, надлежно Одељење за заштиту од експлозивних остатака рата и све чланове Специјалистичког тима за НУС не види као извор проблема, неспособне и нераднике, већ вредне, стручне и професоналне, веома нам је важно да доћемо до тачних информација ко и зашто ствара лошу слику о Сецијалистичком тим за НУС!

Ако је неки руководилац одбијао посао и жалио се да не може, то не значи да је став свих нас осталик који желимо и можемо да радимо у свим временским условима, на копну и у води. Кад год затреба!  На крају нас нико није ни питао да ли хоћемо и да ли можемо па се стиче уптисак да је неко је одлучивао сам.

Због неопходности аналазе спроведене акцији легализације, односно враћања нелегалног оружја ради стручног унапређења будућег рада заједнилки састанак је заказан у понедељак 21.01.2024.године у 11:00 часова у Палати Србија.